wtorek, 29 maja 2012

Domowy kisiel truskawkowy z mango

 

Jakiś czas temu, (przy okazji notki z risotto z botwinką) żaliłam Wam się z tego, że po wizycie u ortodonty mam trudności z jedzeniem. Niestety czeka mnie powtórka z rozrywki - przez kilka dni zamiast cieszyć się smakiem jedzenia, muszę się skupić na tym, aby łatwo mi było je pogryźć. To jest okropne uczucie, szczególnie dla osoby, która w kuchni spędza każdego dnia minimum dwie godziny. Teraz nawet kosztowanie potraw jest problematyczne.
Jestem z natury osobą waleczną, dlatego nie pozwolę dopaść się okrutnemu losowi, który chce mi odebrać umiejętność czerpania z pożywienia przyjemności. Postanowiłam przechytrzyć los!
Przygotowałam sobie domowy kisiel, który nie dość, że jest przepyszny to jeszcze nie sprawia mi kłopotu przy jedzeniu. Do tego wszystkiego wybrałam moje ulubione owoce - mango i truskawki.
I tym sposobem na mojej twarzy znów pojawił się uśmiech :)



Domowy kisiel truskawkowy z mango
  • 1 dojrzałe mango
  • 200 - 250 g truskawek
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  1. Obrane mango pokrojone na mniejsze kawałki wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy truskawki bez szypułek (ok. 200 g)  i wlewamy 100 ml wody. Miksujemy za pomocą blendera na koktajl (widoczny na zdjęciu numer 2).
  2. Koktajl owocowy wlewamy do  rondelka, razem z pozostałą wodą. Dodajemy cukier i resztę truskawek w całości. Składniki podgrzewamy  kilka minut.
  3. Do miseczki wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Gdy koktajl zacznie się gotować zmniejszamy ogień. Chochlą wlewamy trochę ciepłego soku do miseczki ze skrobią i mieszamy intensywnie trzepaczką. Dzięki temu unikniemy grudek.
  4. Skrobię z sokiem wlewamy do gotujących się owoców. Gotujemy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie powinien być już odpowiednio gęsty (jeśli nie jest możemy dodać jeszcze łyżeczkę skrobi). 
  6. Tak przygotowany kisiel jest gotowy do spożycia. Ja najbardziej lubię go na ciepło :)


 Tosia

21 komentarzy:

  1. Ach! Z nieba mi spadłaś Tosiu, ja też noszę aparat i wiem, jakie to okropne nie móc gryźć, bo każde "kłapnięcie" zębami rodzi ból...Najgorzej cierpią teraz moje jedynki, więc nawet ugryzienie kanapki było niemożliwe przez tydzień :P Odżywiałam się wtedy makaronem z aksamitnym sosem oraz różnymi koktajlami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm truskawkowy i do tego domowy! pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. taki kisiel to wspaniały deser koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak ! wspomnienie z wakacji u babci

    OdpowiedzUsuń
  5. tak dobrze Cię rozumiem! sama dzisiaj wróciłam od ortodontki i nie mogę nic gryźć... zamiast obiadu przygotowałam owsiankę, teraz trzeba będzie wymyślić coś na kolację!
    podoba mi się kisiel! idealny na takie trudne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. twój kisiel wygląda wybornie:))) po prostu pychotka:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Biorąc pod uwagę, że domowy budyń jest rewelacyjny to muszę też spróbować zrobić kisiel :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no i ciekawam bardzo jak to smakuje z tym mango!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku,jaki pyszny musi być. Kupię sobie mango :)!

    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdybym na bezludną wyspę miała coś zabrać to byłby właśnie Twój kisiel :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wszystko moze byc zdrowe- nawet kisiel ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny kisiel, chyba sobie dzisiaj zrobię, bo też mnie czeka wizyta u ortodonty, także rozumiem Cię doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować...dziwne, że zapomniałam jak smakuje kisiel!A domowy to już w ogóle! :/ Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię kisiel na ciepło:)
    Jeszcze nigdy nie robiłam go z mango.
    Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dostałam bardzo kwaśnie truskawki. Jak tylko zobaczyłam ten przepis poleciałam kupić mango i teraz moje truskawki zostały posłodzone słodyczą z tego owocu... Tyle, że w sałatce. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekne zdjęcia i interesujący przepis :)mango z truskawkami brzmi ciekawie,więc pewnie smakuje jeszcze ciekawiej!

    OdpowiedzUsuń
  17. ohoho świetne połączenie smaków, w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie i niesamowicie smacznie wygląda! na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mhmh.. domowy rarytas ;-) Nikt mi nie powie, że tak nie jest.. DOmowe najlepsze ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...