wtorek, 13 marca 2012

Frytki z karmelizowanej pietruszki

Wczoraj Tosia zaprezentowała swojego autorskiego burgera, ale zabrakło frytek, więc zrobię je za nią:)
Wersja z pietruszki na pewno przypadnie do gustu trzymającym dietę, choć trochę zgrzeszyłam miodem. 
Z podobnym dodatkiem do steków spotkałam się ostatnio w (notabene fantastycznej) warszawskiej restauracji Butchery & Wine, a w domu zrobiłam go po swojemu, karmelizując i dodając cząber.  Zjadłam je z krwistym stekiem, co i Wam polecam, bo idealnie pasują do mięsa.

Frytki z karmelizowanej pietruszki 
- 3 pietruszki
- 2 łyżki miodu
- pół filiżanki wody
- łyżeczka cząbru
- 1 łyżka oliwy
- sól

Pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż pietruszkę przez około 3 minuty. Po upływie tego czasu dodaj miód i wodę. Smaż aż woda wyparuje i pietruszka pokryje się klejącym syropem. Na koniec dodaj cząber i sól, dokładnie wymieszaj.

Śliwka

23 komentarze:

  1. Świetne macie pomysły dziewczyny. I dzięki za polecenie knajpki butchery&wine - na pewno się z Księciem z Bajki wybierzemy, bo kochamy steki, a w Wawie niestety ciężko o naprawdę dobre mięsko :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich frytek jeszcze nie miałam okazji próbować. Wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia podobnych frytek. Wyglądają zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. no no, takich frytek jeszcze nie jadłam :) super!

    OdpowiedzUsuń
  5. gdzieś już je widziałam i opinie też były pozytywne, musze wreszcie je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam takie z selera, ale te z pietruszki są po prostu boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe :) Muszę przyznać, że zaskoczyłaś mnie. Nigdy wcześniej nie widziałam frytek z innych warzyw niż ziemniaka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aaa... Rok temu miałam manie robienia frytek z warzyw: pietruszka, marchew, seler, buraki. zawsze pieczone :)
    Jestem wniebowzięta, bo taka pietrucha troszeczkę przypomina mi cymes :) A cymes ubóstwiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. z selera uwielbiam, więc z pietruszki zrobię na pewno :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam frytki z selera. Pietruszka jest trochę mniej "nachalna w smaku", dlatego myślę, że frytki musiały być świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiamy frytki zrobione nie z ziemniaków:) Zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam z selera, ale żeby z pietruszki, i to jeszcze karmelizowane... świetne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie grzeczne-grzeszne frytki musza wysmienicie smakowac! Pietruszki wprawdzie tu nie znajde, ale moze sprobuje z pasternakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nigdy n ie jadłam, ale wyglądają bosko, więc trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. hmm... ciekawe połączenie. Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam, mniam. Pietruszka jest taka niedoceniana w przygotowana w ten sposób jest przepyszna, choć ja nie używam cząbru :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nietypowo. Bardzo ciekawe. Zaskakujesz!

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale już sama nazwa sprawia, że chętnie bym je pochłonęła:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wiem jak smakują frytki z pietruszki ale wyglądają interesująco:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...