Tak pyszne danie a wywołuje tyle sporów! Hummus to niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie pasta z ciecierzycy i tahini (pasty sezamowej). Jest głównym przedmiotem kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem, w której narody oskarżają się nawzajem o przywłaszczenie sobie nazwy i przepisu.
Ja się w te spory mieszać nie zamierzam, dla mnie istotny jest niezapomniany smak dipu z ciecierzycy, a także walory zdrowotne potrawy. Hummus jest źródłem żelaza, witaminy C, kwasu foliowego i innych. Jest wspaniałym elementem diety wegetariańskiej, czy wegańskiej, bo dostarcza wiele białka.
W podstawowym przepisie na hummus znajduje się ciecierzyca, pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny i czosnek. Ja urozmaiciłam pastę dodatkiem aromatycznego kuminu oraz świeżego imbiru.
To uniwersalne danie, które można podać z krakersami, czy chrupiącymi warzywami jako dip, albo np. z kaszą kuskus i grillowanym kurczakiem jako danie obiadowe. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do kanapek :)
Ja się w te spory mieszać nie zamierzam, dla mnie istotny jest niezapomniany smak dipu z ciecierzycy, a także walory zdrowotne potrawy. Hummus jest źródłem żelaza, witaminy C, kwasu foliowego i innych. Jest wspaniałym elementem diety wegetariańskiej, czy wegańskiej, bo dostarcza wiele białka.
W podstawowym przepisie na hummus znajduje się ciecierzyca, pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny i czosnek. Ja urozmaiciłam pastę dodatkiem aromatycznego kuminu oraz świeżego imbiru.
To uniwersalne danie, które można podać z krakersami, czy chrupiącymi warzywami jako dip, albo np. z kaszą kuskus i grillowanym kurczakiem jako danie obiadowe. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do kanapek :)
Hummus z imbirem i kuminem
170 g cieciorki (może być z puszki)
4 łyżki sezamu
łyżka kuminu
ząbek czosnku (+dwa do ugotowania cieciorki)
łyżka startego świeżego imbiru
sok z połowy cytryny
80-100 ml wody
2 łyżki oliwy arachidowej (lub sezamowej)
3 łyżki oliwy z oliwek z chilli (lub zwykłej oliwy)
świeżo mielony pieprz
liść laurowy
szczypta pieprzu cayenne
sól
1. W przypadku kiedy nie posiadamy cieciorki w puszcze należy zalać ją wodą, przykryć miskę i odstawić na noc. Następnego dnia wymieniamy wodę (nalewając ta by przykryła cieciorkę ponad centymetr), dodajemy dwa ząbki czosnku i liść laurowy. Wodę można przyprawić szczyptą soli, nie jest to jednak koniecznie ponieważ cieciorka sama w sobie jest słona. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 2 godzin.
2. Na suchej patelni prażymy sezam i kumin aż się zarumienią. Przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy za pomocą miksera. Dodajemy łyżkę oliwy arachidowej i łyżkę oliwy z chilli i miksujemy dalej. Powoli blendując dokładamy ugotowaną (lub z puszki) cieciorkę i wlewając wodę. Przyprawiamy świeżo startym imbirem, wrzucamy czosnek, wlewamy sok z cytryny i jeszcze raz miksujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Gotową pastę polewamy pozostałą oliwą, posypujemy pieprzem cayenne oraz sezamem i podajemy na zimno z ulubionymi dodatkami.
170 g cieciorki (może być z puszki)
4 łyżki sezamu
łyżka kuminu
ząbek czosnku (+dwa do ugotowania cieciorki)
łyżka startego świeżego imbiru
sok z połowy cytryny
80-100 ml wody
2 łyżki oliwy arachidowej (lub sezamowej)
3 łyżki oliwy z oliwek z chilli (lub zwykłej oliwy)
świeżo mielony pieprz
liść laurowy
szczypta pieprzu cayenne
sól
1. W przypadku kiedy nie posiadamy cieciorki w puszcze należy zalać ją wodą, przykryć miskę i odstawić na noc. Następnego dnia wymieniamy wodę (nalewając ta by przykryła cieciorkę ponad centymetr), dodajemy dwa ząbki czosnku i liść laurowy. Wodę można przyprawić szczyptą soli, nie jest to jednak koniecznie ponieważ cieciorka sama w sobie jest słona. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 2 godzin.
2. Na suchej patelni prażymy sezam i kumin aż się zarumienią. Przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy za pomocą miksera. Dodajemy łyżkę oliwy arachidowej i łyżkę oliwy z chilli i miksujemy dalej. Powoli blendując dokładamy ugotowaną (lub z puszki) cieciorkę i wlewając wodę. Przyprawiamy świeżo startym imbirem, wrzucamy czosnek, wlewamy sok z cytryny i jeszcze raz miksujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Gotową pastę polewamy pozostałą oliwą, posypujemy pieprzem cayenne oraz sezamem i podajemy na zimno z ulubionymi dodatkami.
Tosia
Bardzo lubię. Najbardziej z arabskimi, cieniutkimi, chlebkami i mnóstwem warzyw. ;)
OdpowiedzUsuńTwoje ma przepiękny kolor.
Jeszcze nie jadłam, ale jak z kuminem to na pewno super :-)
OdpowiedzUsuńMhmh.. dla mnie posiłek jest kompletnie nieznany, nawet nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić, szczególnie po dzisiejszym Tłustym Czwartku ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Tosia, a mogę się wprosić na tę egzotyczną ucztę?
OdpowiedzUsuńPiękne kolory na tych zdjęciach!:) a danie wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam hummusu, ale muszę kiedyś spróbować:)
OdpowiedzUsuńSezam z imbirem, kuminem i cieciorką muszą się świetnie komponować! Uwielbiam hummus na kanapki na drugie śniadanie, od razu jest bardziej oryginalne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Nawet nie wiedziałam, że prowadzone są spory o to, kto wymyślił hummus!
OdpowiedzUsuńCiekawe wzbogacenie oryginalnego przepisu :)
czy woda moze byc z puszki, w kt cieciorka przebywala? :)
OdpowiedzUsuńHumus jadłam już w kilku odsłonach. Zawsze idealny dodatek do chleba i nie tylko :)
OdpowiedzUsuń@Anonimowy - nie używałam nigdy cieciorki z puszki, ale wydaje mi się, że zalewa w której jest jak najbardziej się nadaje zamiast wody :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a ja nigdy nie próbowałam. Idealna przekąska na domową imprezę :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam, ale jak patrze na zdjęcia, to mam wielką ochotę :)
OdpowiedzUsuńno kurcze.. takie zawiłości tutaj napisałaś.. że normalnie wstyd się przyznać, ale części tych przypraw i składników zupełnie nie znam a co dopiero powiedzieć o efekcie końcowym ;-)
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu spróbować hummus - ten jako pierwszy :)
OdpowiedzUsuńja dodaje suszonych pomidorow w oliwie, a potem juz nie dolewam zadnych olejow. pychota z rana na jeszcze cieplym chlebie, sniadanie mistrzow :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus, choć muszę przyznac, że w takim wydaniu jeszcze go nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńW tej wersji hummusu nie znam a hummus z natury uwielbiam. Muszę koniecznie spróbować tej wersji.
OdpowiedzUsuńI search for corporations that offer the most effective long-term sturdiness at the most reasonably priced costs. I firmly believe this, yet there are conditions where the development runway is so huge that price issues a lot less within the quick future. “It’s not an open check, however it’s also not outlined as $5 million or $10 million per investment. We’re thinking about being uncovered to new and interesting areas in the world 정카지노 of gaming and interactive entertainment. Through a series of business alternatives, Playtika has acquired informal sport makers and helped them develop their games.
OdpowiedzUsuńHummus with ginger and cumin is a tasty and sweet-smelling variety of the customary Center Eastern plunge. It integrates new ginger and ground cumin to add a fiery, new jersey divorce laws property division hearty, and somewhat zesty flavor to the smooth chickpea and tahini base. This combination of fixings brings about a one of a kind and superb hummus that can be delighted in as a plunge or spread emergency protective order virginia.
OdpowiedzUsuń