czwartek, 16 lutego 2012

Hummus z imbirem i kuminem


































Tak pyszne danie a wywołuje tyle sporów! Hummus to niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie pasta z ciecierzycy i tahini (pasty sezamowej). Jest głównym przedmiotem kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem, w której narody oskarżają się nawzajem o przywłaszczenie sobie nazwy i przepisu.
Ja się w te spory mieszać nie zamierzam, dla mnie istotny jest niezapomniany smak dipu z ciecierzycy, a także walory zdrowotne potrawy. Hummus jest źródłem żelaza, witaminy C, kwasu foliowego i innych. Jest wspaniałym elementem diety wegetariańskiej, czy wegańskiej, bo dostarcza wiele białka.
W podstawowym przepisie na hummus znajduje się ciecierzyca, pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny i czosnek. Ja urozmaiciłam pastę dodatkiem aromatycznego kuminu oraz świeżego imbiru.
To uniwersalne danie, które można podać z krakersami, czy chrupiącymi warzywami jako dip, albo np. z kaszą kuskus i grillowanym kurczakiem jako danie obiadowe. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do kanapek  :)









































Hummus z imbirem i kuminem
170 g cieciorki (może być z puszki)
4 łyżki sezamu
łyżka kuminu
ząbek czosnku (+dwa do ugotowania cieciorki)
łyżka startego świeżego imbiru
sok z połowy cytryny
80-100 ml wody
2 łyżki oliwy arachidowej (lub sezamowej)
3 łyżki oliwy z oliwek z chilli (lub zwykłej oliwy)
świeżo mielony pieprz
liść laurowy
szczypta pieprzu cayenne
sól

1. W przypadku kiedy nie posiadamy cieciorki w puszcze należy zalać ją wodą, przykryć miskę i odstawić na noc. Następnego dnia wymieniamy wodę (nalewając ta by przykryła cieciorkę ponad centymetr), dodajemy dwa ząbki czosnku i liść laurowy. Wodę można przyprawić szczyptą soli, nie jest to jednak koniecznie ponieważ cieciorka sama w sobie jest słona. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 2 godzin.
2. Na suchej patelni prażymy sezam i kumin aż się zarumienią. Przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy za pomocą miksera. Dodajemy łyżkę oliwy arachidowej i łyżkę oliwy z chilli i miksujemy dalej. Powoli blendując dokładamy ugotowaną (lub z puszki) cieciorkę i wlewając wodę. Przyprawiamy świeżo startym imbirem, wrzucamy czosnek, wlewamy sok z cytryny i jeszcze raz miksujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Gotową pastę polewamy pozostałą oliwą, posypujemy pieprzem cayenne oraz sezamem i podajemy na zimno z ulubionymi dodatkami.

Tosia

19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię. Najbardziej z arabskimi, cieniutkimi, chlebkami i mnóstwem warzyw. ;)
    Twoje ma przepiękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam, ale jak z kuminem to na pewno super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhmh.. dla mnie posiłek jest kompletnie nieznany, nawet nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić, szczególnie po dzisiejszym Tłustym Czwartku ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Tosia, a mogę się wprosić na tę egzotyczną ucztę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne kolory na tych zdjęciach!:) a danie wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze nigdy nie robiłam hummusu, ale muszę kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sezam z imbirem, kuminem i cieciorką muszą się świetnie komponować! Uwielbiam hummus na kanapki na drugie śniadanie, od razu jest bardziej oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam. Nawet nie wiedziałam, że prowadzone są spory o to, kto wymyślił hummus!
    Ciekawe wzbogacenie oryginalnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy woda moze byc z puszki, w kt cieciorka przebywala? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Humus jadłam już w kilku odsłonach. Zawsze idealny dodatek do chleba i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. @Anonimowy - nie używałam nigdy cieciorki z puszki, ale wydaje mi się, że zalewa w której jest jak najbardziej się nadaje zamiast wody :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie, a ja nigdy nie próbowałam. Idealna przekąska na domową imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie jadłam, ale jak patrze na zdjęcia, to mam wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. no kurcze.. takie zawiłości tutaj napisałaś.. że normalnie wstyd się przyznać, ale części tych przypraw i składników zupełnie nie znam a co dopiero powiedzieć o efekcie końcowym ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. muszę w końcu spróbować hummus - ten jako pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja dodaje suszonych pomidorow w oliwie, a potem juz nie dolewam zadnych olejow. pychota z rana na jeszcze cieplym chlebie, sniadanie mistrzow :).

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam hummus, choć muszę przyznac, że w takim wydaniu jeszcze go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W tej wersji hummusu nie znam a hummus z natury uwielbiam. Muszę koniecznie spróbować tej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  19. I search for corporations that offer the most effective long-term sturdiness at the most reasonably priced costs. I firmly believe this, yet there are conditions where the development runway is so huge that price issues a lot less within the quick future. “It’s not an open check, however it’s also not outlined as $5 million or $10 million per investment. We’re thinking about being uncovered to new and interesting areas in the world 정카지노 of gaming and interactive entertainment. Through a series of business alternatives, Playtika has acquired informal sport makers and helped them develop their games.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...