czwartek, 26 stycznia 2012

Orientalny bulion z kurczakiem, tofu i makaronem Soba

Wreszcie zaczęła się prawdziwa zima! Jest śnieg, jest biało i jest mroźny wiatr. Pogoda idealna nie tylko do uprawiania zimowych sportów, ale przede wszystkim do rozgrzania się pyszną zupą! Można potraktować ją jak pełnowartościowy obiad- jest mięso, jest makaron, jest tofu i wywar z warzyw, czyli wszystko czego nam trzeba. No i do tego, jest pysznie!:) 

Orientalny bulion z kurczakiem i makaronem Soba (4 porcje)
Bulion:
- 2l wody
- 5 skrzydełek z kurczaka
- 2 trawy cytrynowe
- 2 duże ząbki czosnku
- 6cm (3+3) imbiru
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- zielona część pora
- 1 biała cebula
- sól
- pieprz
- oliwa

Kurczak:
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 łyżka słodko-pikantnego sosu
- 1 łyżka sosu worchestershire
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz

- 100g makaronu Soba
- świeża kolendra
- szczypiorek
- wędzone tofu

Przygotuj bulion. W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj skrzydełka z kurczaka. Smaż aż nabiorą brązowego koloru (około 10 minut). Wyjmij je na oddzielny talerz.
Na tej samej oliwie podsmaż pokrojony na małe kawałki czosnek, 3cm imbiru (pozostałe 3 zostaw na później) i 1 trawę cytrynową. Smaż przez ok. 5 minut.
Ponownie dodaj skrzydełka z kurczaka i całość zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i usuń szumowiny.
Obierz marchewkę, pietruszkę i cebulę ze skóry, pokrój na małe kawałki i wrzuć do garnka razem z zieloną częścią pora. Dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Gotuj przez godzinę na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W tym czasie przygotuj kurczaka. Natrzyj pierś oliwą, posyp solą i pieprzem, polej sosem worchestershire i natrzyj z dwóch stron pastą curry. Tak zamarynowane mięso umieść na blaszce, przykryj ją w całości folią aluminiową i piecz mięso ok. 30-35min.
Gdy minie czas gotowania bulionu, przelej go przez sitko do drugiego garnka pozbywając się składników. Taki czysty bulion podgrzej dodając do niego pozostałe 3cm imbiru i drugą trawę cytrynową. Gotuj przez ok. 15 minut.
Do gotującego się bulionu dodaj makaron Soba i gotuj przez 4 minuty. Po upływie tego czasu przelej zupę do miseczek razem z makaronem, umieść w niej pokrojonego kurczaka, szczypiorek, pokrojone w kosteczki tofu i świeżą kolendrę.

Śliwka

14 komentarzy:

  1. wygląda na prawdę przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką mroźną pogodę, bo wtedy czuję się świetnie. A taki bulionik po zimowych wypadach dla rozgrzania ciała to wspaniała rzecz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna, rozgrzewająca i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie :)

    PS. przepiękne miseczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. z takiej miseczki nie trzeba namawiać do skosztowania;)
    muszę kiedyś spróbować takiego makaronu.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. zapowiada się smakowicie, muszę sobie kiedyś taki przyrządzić:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie zupy są jednymi z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe danie. Muszę w końcu sięgnąć po coś z azjatyckich półek w supermarkecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z takiej ładnej miseczki to bym chętnie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz słyszę o takim makaronie. Ale zupka pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcia! To musi byc po prostu pycha!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna zupa! Zastanawiam się, jak może smakować i pachnieć trawa cytrynowa... Całość prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna zupa! Lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...