poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Pasta Ady na razowych grzankach


Nasza wspólna przyjaciółka Ada robi najlepszą pastę serową na świecie! Kiedyś podała ją na imprezie sylwestrowej i wszyscy najedzeni i zadowoleni zionęliśmy czosnkiem witając nowy rok. Wielkim szokiem okazało się dla mnie to, że sukces zależy tylko od połączenia 3 składników: sera, majonezu i czosnku. Ada podaje pastę na krakersach, a ja dziś podam na razowych tościkach. 
P.s. Ada miała wczoraj urodziny, 100 lat!

Pasta Ady na razowych grzankach (ok. 16 sztuk)
- 10 łyżek startego na grubej tarce żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

- 4 kromki chleba razowego
- małe liście bazylii

Zetrzyj ser na grubej tarce, wymieszaj dokładnie z majonezem. Wyciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Podgrzej kromki w tosterze, odkrój skórkę dookoła i pokrój każdą kromkę na 4 równe kwadraciki. Nałóż pastę na grzanki (ok. 1 łyżeczkę na jeden kwadracik) i udekoruj małymi liśćmi świeżej bazylii.

Śliwka

21 komentarzy:

  1. Pyszna! Szybka przekąska na każdy czas.
    Wypróbuję.
    Smacznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny i prosty przepis na przekąski

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, uwielbiam przekąski więc na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to ciekawe :) na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pasty! Ta jest tak prosta, że zostaje zapisana do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, będę musiała zrobić. Bardzo rzadko robię pasty, a w sumie nawet nie wiem, dlaczego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szybkie, pyszne i jakże proste. Dzisiaj robię małą imprezkę i zapewniam, że wypróbuję na znajomych:P

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo prosto i smacznie! Widać sprawdza się w każdej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak wyczytałam, ze jest czosnek, naszło mnie. Własnie jem wasze kanapki, tylko zamiast razowca jest bułka-ślimaczek ;) Pasta jest pyszna, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no proszę, takie łatwe a pyszne, ponieważ mam teraz fazę na pasty to oczywiście że spróbuję!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudna pasta :) uwielbiam takie polaczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przez Was "burczy mi w brzuchu"!

    http://guamora.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Sto lat dla Ady!
    Pasta do wypróbowania ;)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. It was a beautiful cake and it was a great cake recipe is delicious.

    OdpowiedzUsuń
  15. Poproszę na śniadanie i zapraszam do wspólnego śpiewania bananowego songu! ;D
    Czyli zmieniony adres bloga:

    bananowysong.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dla mnie czosnek jest niezastąpiony w kuchni :-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. O, też robię tę pastę od jakiegoś czasu :), nawet pisałam o niej u siebie. Ja zamiast chleba podaję je z krakersami - w zasadzie każdy sam nakłada na krakersika :). A jako dodatek zielona pietruszka albo orzechy albo nic ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...