Nasza wspólna przyjaciółka Ada robi najlepszą pastę serową na świecie! Kiedyś podała ją na imprezie sylwestrowej i wszyscy najedzeni i zadowoleni zionęliśmy czosnkiem witając nowy rok. Wielkim szokiem okazało się dla mnie to, że sukces zależy tylko od połączenia 3 składników: sera, majonezu i czosnku. Ada podaje pastę na krakersach, a ja dziś podam na razowych tościkach.
P.s. Ada miała wczoraj urodziny, 100 lat!
Pasta Ady na razowych grzankach (ok. 16 sztuk)
- 10 łyżek startego na grubej tarce żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 4 kromki chleba razowego
- małe liście bazylii
Zetrzyj ser na grubej tarce, wymieszaj dokładnie z majonezem. Wyciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Podgrzej kromki w tosterze, odkrój skórkę dookoła i pokrój każdą kromkę na 4 równe kwadraciki. Nałóż pastę na grzanki (ok. 1 łyżeczkę na jeden kwadracik) i udekoruj małymi liśćmi świeżej bazylii.
Śliwka
Pyszna! Szybka przekąska na każdy czas.
OdpowiedzUsuńWypróbuję.
Smacznie pozdrawiam!
fajny i prosty przepis na przekąski
OdpowiedzUsuńFajny przepis, uwielbiam przekąski więc na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńa to ciekawe :) na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty! Ta jest tak prosta, że zostaje zapisana do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńO, będę musiała zrobić. Bardzo rzadko robię pasty, a w sumie nawet nie wiem, dlaczego.
OdpowiedzUsuńSzybkie, pyszne i jakże proste. Dzisiaj robię małą imprezkę i zapewniam, że wypróbuję na znajomych:P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo prosto i smacznie! Widać sprawdza się w każdej okazji.
OdpowiedzUsuńJak wyczytałam, ze jest czosnek, naszło mnie. Własnie jem wasze kanapki, tylko zamiast razowca jest bułka-ślimaczek ;) Pasta jest pyszna, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńno proszę, takie łatwe a pyszne, ponieważ mam teraz fazę na pasty to oczywiście że spróbuję!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Cudna pasta :) uwielbiam takie polaczenia ;)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno!!:)
OdpowiedzUsuńczosnek dla zdrowotności :))
OdpowiedzUsuńPrzez Was "burczy mi w brzuchu"!
OdpowiedzUsuńhttp://guamora.blogspot.com
lubie takie pasty :)
OdpowiedzUsuńSto lat dla Ady!
OdpowiedzUsuńPasta do wypróbowania ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
It was a beautiful cake and it was a great cake recipe is delicious.
OdpowiedzUsuńPychota!!!
OdpowiedzUsuńPoproszę na śniadanie i zapraszam do wspólnego śpiewania bananowego songu! ;D
OdpowiedzUsuńCzyli zmieniony adres bloga:
bananowysong.blogspot.com
Pozdrawiam!
Jak dla mnie czosnek jest niezastąpiony w kuchni :-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
O, też robię tę pastę od jakiegoś czasu :), nawet pisałam o niej u siebie. Ja zamiast chleba podaję je z krakersami - w zasadzie każdy sam nakłada na krakersika :). A jako dodatek zielona pietruszka albo orzechy albo nic ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)