środa, 17 sierpnia 2011

Red hot chilli crackers
































Ostatnio będąc na wakacjach w górach zakupiłam wędzony ser. Co ciekawe, w Karpaczu można dostać jedynie podróbki oscypka z mleka krowiego, sprzedawane pod hasłem "scypek" lub "łoscypek". Mimo iż nie jest to prawdziwy oscypek, taki wędzony ser też jest smaczny, dlatego zakupiłam go bez obaw. Zastanawiałam się co z niego zrobić, a wybór padł na domowe krakersy, które były na mojej liście przysmaków do zrobienia :)
Aby serowe krakersy nie były zbyt mdłe, podkreśliłam je pikantnym smakiem papryczki chilli. 
Podczas grillowania z przyjaciółmi, jedliśmy je maczając w sosie czosnkowym. Świetne do nich pasować będzie także słynna pasta Ady !


Red hot chilli crackers- serowe krakersy z chilli
300 g mąki pszennej
200 g masła
125 g wędzonego sera
pół papryczki chilli
łyżeczka cukru
szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
+ sól gruboziarnista i łyżeczka pieprzu cayenne

Ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Masło miksujemy z mąką, cukrem, solą i sodą. Dodajemy posiekaną papryczkę oraz starty ser. Zagniatamy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy krakersy. Ciasteczka pieczemy 10 minut, na papierze do pieczenia, w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Na koniec posypujemy solą i pieprzem cayenne.

Tosia

22 komentarze:

  1. maczanie w sosie czosnkowym mnie przekonuje :) wyglądają troszkę jak świąteczne ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna nazwa, świetne zdjęcie. Czuję, że takie też są te ciasteczka - świetne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ciasteczkowe gwiazdki z chilli i serem.
    Poproszę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalnie. Ser i chilli. <3 Gratuluję pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Załapię się na kilka?
    Ostre serowe gwiazdeczki! Krakersiki number one! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne połączenie :) wyglądają świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pikantne gwiazdeczki? Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  8. nie przepadam za żadną odmianą oscypka.. ale te ciacha wyglądają naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciacha to ja zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ser i chili- rewelacja! :) takie gwiazdeczki na ostrrrro ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. coś czuję, że zostanę niedługo ukochaną córeczką tatusia. Chili, ser i krakersy - wszystko co uwielbia ;>

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł na takie krakersy!!! no i wykonanie boskie - a te zdjęcia fenomenalne.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Jako fance zespołu RHCP nazwa od razu przypadła mi do gustu :D
    Nawet te krowie podróbki oscypków są niesamowicie smaczne i na pewno nadały fajnego aromatu i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przekąska! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Troche zapachnialo mi swietami, bo te gwaizki takie progwiazkowe ; )

    Brzmia pysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. fajne gwiazdeczki, maczane w sosie czosnkowym musiały smakować nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  17. A gdy je zobaczyłam, to pomyślałam o świętach.. :) Uwielbiam oscypki, łoscypki i inne scypkowe przysmaki, dlatego wydaje mi się, że polubiłabym te ciasteczka. Robicie za dużo pyszności, musiałabym z kuchni nie wychodzić żeby to wszystko spróbować! ^^
    Pozdrawiam cieplutko <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Coś smacznego do pochrupania, w dodatku z "górskim" akcentem. W dodatku z chilli - moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oooo, charakterne ciasteczka:) coś dla mnie!
    Pozdrawiam Ania!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiło się gorąco i ostro! ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...