niedziela, 3 lipca 2011

Śniadanie do łóżka #3: Tosty francuskie z chlebka bananowego

 Na co dzień preferuję śniadania na słono, jednak na tym polega weekendowe śniadanie do łóżka, że jest inne niż w tygodniu.. wyjątkowe. Dlatego czasami miło jest rozpocząć dzień słodko :) 
 Polecam wszystkim przepis na chlebek bananowy, ponieważ jest niezwykle prosty w wykonaniu i nie wymaga użycia miksera. 
Chlebek zachwyca swoją wilgotnością oraz niezapomnianym smakiem i świetnie się nadaje na tosty francuskie.

 Chlebek bananowy
3-4 dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
70 g masła
jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
łyżeczka sody oczyszczonej
250 g mąki
garść ulubionych orzechów
szczypta soli

 Obrane banany wrzuć do dużej miski, dodaj roztopione masło i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. W drugiej kolejności dodaj cukier, rozbełtane jajko, ekstrakt z wanilii i wymieszaj. Na koniec dodaj suche składniki: mąkę, sodę, posiekane orzechy i jeszcze raz wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz godzinę w piekarniku o temperaturze 170 stopni.


Tosty francuskie z chlebka bananowego 
chlebek bananowy
jajko
100 ml mleka
łyżka miodu
łyża masła
łyżka oliwy z oliwek

W misce, za pomocą trzepaczki wymieszaj jajko, mleko i miód. Do mikstury włóż kromki chlebka bananowego i trzymaj je 5-10 minut. Tosty smaż z dwóch stron do zbrązowienia, na rozgrzanej patelni. Podawaj z syropem klonowym, miodem lub konfiturą.

Tosia

31 komentarzy:

  1. Tosiu,masz rację.Weekendowe śniadanie ma wyjątkowy klimat.Te bananowe tosty będą za mną chodziły,aż je zrobię.
    Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie śniadanie to prawdziwa rozpusta :) dobre na poprawę nastroju w taki dzień jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na leniwe, weekendowe śniadanie do łóżka. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysl na wykorzystanie chlebka bananowego :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne śniadanie, chętnie bym takie zjadła. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. mój B. zawsze robi mi pyszne tosty francuskie (: przeważnie robimy z chleba, który już się nie nadaje na kanapki (:

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię tosty francuskie, a że z chlebka bananowego ich nigdy nie próbowałam to aż zgłodniałam na samą myśl o nich :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek musiał być przepyszny. :) W sam raz na umilenie deszczowego dnia. :D

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też lubię tego typu chlebki, są świetne, w sumie można zrobić z wielu innych ciekawych 'musow' - z awokado, dyni czy jablek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie upiekłam chlebek bananowy jak zostanie to jutro zrobię tosty.Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna propozycja na śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  12. ale sniadanko!!! pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam bananowy chlebek i od dziecka uwielbiam francuskie tosty. Połączenie tych dwóch smaków przeniesie moje kubki smakowe na wyższy level:)Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Same pyszności, miło tak rozpocząć dzień. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja wręcz przeciwnie.. weekend to zwykle jedyny czas, gdy zjadam śniadania słone..licząc po cichu na popołudniowy słodki deser :)
    Chlebek bananowy = burczy mi, oj burczy! Marzę o nim tylko jakoś czasu brak.. zawsze jest coś innego pierwsze w kolejce :)

    Zazdroszczę pysznego śniadanka <3 I studiowania niedaleko domu trochę też.. bez długich godzin spędzanych w pociągu :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznosci! Jesli kiedys uchowa sie u mnie kawalek chlebka bananowego (a to latwe nie bedzie, bo mam na jego punkcie obsesje i zwykle szybko znika), zrobie takie tosty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam chlebek bananowy...ale nigdy go nie jadłem na śniadanie;)) Za to tostowanego, i owszem, choć raczej w amerykańskim stylu, wyskakującego z tostera, z maźnięciem świeżutkiego masła..coś wspaniałego. Muszę i tę wersję wypróbować..

    OdpowiedzUsuń
  18. aż zgłodniałam, ja też preferuję na słodko a chlebek bananowy...

    ... po prostu kocham. ; D

    OdpowiedzUsuń
  19. francuskie tosty kocham! a z chlebka bananowego to musi być bomba :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Też preferuję słone śniadania ale jak mówisz, że nadaje się na tosty francuskie to w końcu zrobię ten chlebek mimo wcześniejszych wątpliwości :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. od paru tygodni chodzi za mną chlebek bananowy:))) no to mnie nakręciłaś znowu:)))

    OdpowiedzUsuń
  22. o rany, ten chlebek wygląda przepysznie, wilgotno i po prostu smakowicie. Pewnie bym go zjadła zanim by mi się udało stostować choćby jedną kromeczkę.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  23. ależ dawno francuskich tostów nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  24. chlebek bananowy jakoś nigdy mnie nie przekonywał, ale takie tosty - oj tak!

    OdpowiedzUsuń
  25. oszaleję! ja też chcę takie...

    OdpowiedzUsuń
  26. Takie śniadanko.. niczym z nieba spadło ;-) A do tego ten wspaniały dodatek, którym jest miód!

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo dziękuję, że podsunęłyście mi Wasz przepis :)Jeśli nie jutro na śniadanie, to na pewno na podwieczorek lub po prostu innego dnia spróbuję zrobić te tosty. ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam serdecznie , bardzo lubię ten blog , czesto zagladam , właśnie przymierzam się do upieczenia chlebka , tylko nie wiem jakiej wielkości długości właściwie mam użyć , proszę o odpowiedz bo banany juz mocno czarne, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie!
      Bardzo mi miło. Jeśli chodzi o wymiary formy, nie mam 100% pewności, bo przepis ten przygotowałam 2 lata temu, ale prawdopodobnie chlebek ten upiekłam w formie keksówce o wymiarach 10x22 cm.
      Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...