Nadal jestem obrażona na truskawki, które mnie uczuliły, dlatego postanowiłam poświęcić więcej uwagi innym owocom. Padło na melon, wyjątkowo soczysty owoc, składający się w 90% procentach z wody, który świetnie sprawdza się w upały. Znanym i najbardziej popularnym połączeniem jest melon z szynką parmeńską. Ja jednak postanowiłam wykorzystać melon w inny sposób. Zrobiłam sałatkę z makaronem sojowym, kurczakiem i dressingiem z wasabi i podałam ją w melonowych miseczkach. Na deser zrobiłam zaskakujący melon curd, który przypiekłam na tartaletkach z ulubionego kruchego ciasta. Jak widać melon stwarza wiele możliwości:)
podana w miseczkach z melona
melon
mango
250 g makaronu sojowego
pierś z kurczaka
*limonka
Marynata do kurczaka:
łyżka curry
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu cayenne
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Dressing z wasabi:
sok z 1 limonki
łyżka octu ryżowego
łyżka wasabi
łyżka miodu
łyżeczka oliwy z oliwek
Mięso:
Składniki zalewy łączymy i marynujemy mięso minimum pół godziny. Piersi z kurczaka smażymy na złotawy kolor, a gotowe mięso kroimy na kawałki i studzimy.
Dressing:
Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy z niej sok i po kolei mieszamy z resztą składników dressingu, przy pomocy trzepaczki.
Owoce:
Melon kroimy na pół i specjalną łyżeczką wykrawamy kulki. Oczyszczamy owoc z miąższu, aby uzyskać melonowe miseczki.
Mango ciężko się obiera, dlatego trzeba mieć na nie specjalny sposób. Bierzemy owoc i odkrawamy jego części obok pestki. Odkrojone kawałki kładziemy skórą na desce i nacinamy owoc w kratkę, następnie odginamy skórkę i powstaje nam coś w rodzaju jeża. Nacinając przy skórce owoc uzyskamy kostki z mango.
Makaron:
Makaron sojowy należy przygotować według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj trzeba makaron zalać wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić. Jeśli nie chcemy, by makaronowe nitki były zbyt długie, najlepiej gotowy makaron pociąć nożyczkami.
Sałatka:
Makaron, kurczaka, owoce mieszamy z dressingiem i nakładamy do pustych, melonowych miseczek. Danie polewamy do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.
Tartaletki z melon curd i bezikami
Kruche ciasto*:
90 g masła
łyżka oleju
3 łyżki wody
łyżka cukru
szczypta soli
150 g mąki pszennej
Melon curd:
300 g miąższu z melona
sok z 1/2 limonki
2 żółtka
2 łyżki skrobii ziemniaczanej
60 g masła
50 dag cukru
Beziki
2 białka
szczypta soli
125 g cukru pudru
łyżeczka octu winnego
łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki umieść w metalowej misce lub w naczyniu żaroodpornym i włóż do nagrzanego piekarnika do 210 stopni. Po ok. 15 minutach, gdy masło się roztopi należy wyjąć naczynie z piekarnika i do masy dodać mąkę energicznie mieszając aż powstanie kula ciasta. Ciepłe ciasto przełóż na foremki-tarteletki, rozprowadź i ponakłuwaj widelcem. Podpiecz 7 minut w temperaturze 180 stopni.
Melon curd:
Miąższ melona zmiksuj, dodaj sok z limonki i podgrzej w rondelku. W misce ubij na puszystą masę żółtka, cukier oraz skrobię i dodaj do ciepłego musu z melona. Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając krem dodawaj po kawałeczku masło-gotuj kilka minut.
Beziki:
Ubij białka na sztywną masę, następnie miksuj masę dodając po łyżce resztę składników. Masę wyciśnij szprycą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 30 minut w 150 stopniach.
Tartaletki:
Na podpieczone spody wyłóż melon curd i piecz tartaletki 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj schłodzone z bezikami.
*Przepis na kruche ciasto pochodzi ze strony David Lebovitz , wykorzystała go także Śliwka w notce Tarta orzechowo-karmelowa
Beziki smakują nie tylko ludziom!:) |
Uwielbiam słodko-wytrawne połączenia. Pyszne musi być to danie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna salatka i pieknie podana, a slodkosci... pycha:)
OdpowiedzUsuńprzeczytałam z zapartym tchem :) Baaardzo fajne propozycje. Ja chyba też się zaprzyjaźnię bardziej z melonem. To genialny w smaku owoc dający szerokie możliwości :)
OdpowiedzUsuńCudne te melony:) piękne foty! uczulenia na truskawki o tej porze roku chyba bym nie zniosła, współczuję... pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo optymistyczne zestawienie.
OdpowiedzUsuńojej te tarteletki to jak małe słoneczka wyglądają , a ja jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z melonem
OdpowiedzUsuńale super zieleń!
OdpowiedzUsuńStrasznie fajna ta lyzka do wydrazania kulek z melona, musze sobie w koncu taka sprawic!
OdpowiedzUsuńSalatka i tarteletki boskie, ale najlepszy jest psiak :)
Ojej jaki cudowny psiaczek!:) czy to buldożek albo bokserek?:) Bo taki mi się wydaje podobny bardzo do mojego:) Uroczy:) A melonowe propozycje - bardzo kuszące, pysznie u Was wszystko zawsze wygląda:)
OdpowiedzUsuńjudik1119-Ten mały brzydal to Huguś, buldożek francuski mojego chłopaka:)
OdpowiedzUsuńOba przepisy mnie obezwładniają. Melonowe cuda!!
OdpowiedzUsuńo rany, o rany!
OdpowiedzUsuńjaki wysyp melonowych rarytasów!
Sałatka brzmi bardzo apetycznie, a sposób podania - świetny ;]
OdpowiedzUsuńDuszno,gorąco i spać się chce, to sałatka w sam raz na dzisiejszy dzień, na pewno orzeźwi,a i może obudzi:)Musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńile tu melonowych pyszności!
OdpowiedzUsuńO, suuuper! Szczególnie ta pierwsza propozycja bardzo mi się podoba:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia!
Bardzo mi przykro z powodu uczulenia na truskawki. Powinno im być wstyd, że są gwiazdami czerwca, a ktoś musi szukać czegoś na zastępstwo ;)
OdpowiedzUsuńPomysł na sałatkę jest super, chętnie wypróbuję, bo uwielbiam kurczaka w sałatkach z arbuzem, więc melon też pewnie mi podpasuje ;-)
PS. Tylko czekam, aż moja mama będzie miała uczulenie na truskawki, zjada 2kg dziennie - za jednym zamachem ;D
współczuję truskawkowego pecha ;/ ale melonowa opcja wygląda tu bajecznie, piękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńPadło na tartaletki z melon curd...mam na zużyciu prawie cały melon i nie chciałam go tak po prostu zjeść. :)
OdpowiedzUsuń