wtorek, 7 czerwca 2011

Melonowa notka!


Nadal jestem obrażona na truskawki, które mnie uczuliły, dlatego postanowiłam poświęcić więcej uwagi innym owocom. Padło na melon, wyjątkowo soczysty owoc, składający się w 90% procentach z wody, który świetnie sprawdza się w upały. Znanym i najbardziej popularnym połączeniem jest melon z szynką parmeńską. Ja jednak postanowiłam wykorzystać melon w inny sposób. Zrobiłam sałatkę z makaronem sojowym, kurczakiem i dressingiem z wasabi i podałam ją w melonowych miseczkach. Na deser zrobiłam zaskakujący melon curd, który przypiekłam na tartaletkach z ulubionego kruchego ciasta. Jak widać melon stwarza wiele możliwości:)




Sałatka z makaronu sojowego i kurczaka, z dressingiem z wasabi,
podana w miseczkach z melona
melon
mango
250 g makaronu sojowego
pierś z kurczaka
*limonka
Marynata do kurczaka:
łyżka curry
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu cayenne
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Dressing z wasabi:
sok z 1 limonki
łyżka octu ryżowego
łyżka wasabi
łyżka miodu
łyżeczka oliwy z oliwek

Mięso:
Składniki zalewy łączymy i marynujemy mięso minimum pół godziny. Piersi z kurczaka smażymy na złotawy kolor, a gotowe mięso kroimy na kawałki i studzimy.
Dressing:
Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy z niej sok i po kolei mieszamy z resztą składników dressingu, przy pomocy trzepaczki.
Owoce:
Melon kroimy na pół i specjalną łyżeczką wykrawamy kulki. Oczyszczamy owoc z miąższu, aby uzyskać melonowe miseczki.
Mango ciężko się obiera, dlatego trzeba mieć na nie specjalny sposób. Bierzemy owoc i odkrawamy jego części obok pestki. Odkrojone kawałki kładziemy skórą na desce i nacinamy owoc w kratkę, następnie odginamy skórkę i powstaje nam coś w rodzaju jeża. Nacinając przy skórce owoc uzyskamy kostki z mango.
Makaron:
Makaron sojowy należy przygotować według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj trzeba makaron zalać wrzątkiem i po 3 minutach odcedzić. Jeśli nie chcemy, by makaronowe nitki były zbyt długie, najlepiej gotowy makaron pociąć nożyczkami.
Sałatka:
Makaron, kurczaka, owoce mieszamy z dressingiem i nakładamy do pustych, melonowych miseczek. Danie polewamy do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.




Tartaletki z melon curd i bezikami
Kruche ciasto*:
90 g masła
łyżka oleju
3 łyżki wody
łyżka cukru
szczypta soli
150 g mąki pszennej
Melon curd:
300 g miąższu z melona
sok z 1/2 limonki
2 żółtka
2  łyżki skrobii ziemniaczanej
60 g masła
50 dag cukru
Beziki
2 białka
szczypta soli
125 g cukru pudru
łyżeczka octu winnego
łyżeczka skrobii ziemniaczanej

Kruche ciasto:
Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki umieść w metalowej misce lub w naczyniu żaroodpornym i włóż do nagrzanego piekarnika do 210 stopni. Po ok. 15 minutach, gdy masło się roztopi należy wyjąć naczynie z piekarnika i do masy dodać mąkę energicznie mieszając aż powstanie kula ciasta. Ciepłe ciasto przełóż na foremki-tarteletki, rozprowadź i ponakłuwaj widelcem. Podpiecz 7 minut w temperaturze 180 stopni.
Melon curd:
Miąższ melona zmiksuj, dodaj sok z limonki i podgrzej w rondelku. W misce ubij na puszystą masę żółtka, cukier oraz skrobię i dodaj do ciepłego musu z melona. Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając krem dodawaj po kawałeczku masło-gotuj kilka minut.
Beziki:
Ubij białka na sztywną masę, następnie miksuj masę dodając po łyżce resztę składników. Masę wyciśnij szprycą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 30 minut w 150 stopniach.
Tartaletki:
Na podpieczone spody wyłóż melon curd i piecz tartaletki 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj schłodzone z bezikami.

*Przepis na kruche ciasto pochodzi ze strony David Lebovitz , wykorzystała go także Śliwka w notce Tarta orzechowo-karmelowa

Beziki smakują nie tylko ludziom!:)




Tosia

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam słodko-wytrawne połączenia. Pyszne musi być to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajna salatka i pieknie podana, a slodkosci... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przeczytałam z zapartym tchem :) Baaardzo fajne propozycje. Ja chyba też się zaprzyjaźnię bardziej z melonem. To genialny w smaku owoc dający szerokie możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne te melony:) piękne foty! uczulenia na truskawki o tej porze roku chyba bym nie zniosła, współczuję... pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo optymistyczne zestawienie.

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej te tarteletki to jak małe słoneczka wyglądają , a ja jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z melonem

    OdpowiedzUsuń
  7. Strasznie fajna ta lyzka do wydrazania kulek z melona, musze sobie w koncu taka sprawic!
    Salatka i tarteletki boskie, ale najlepszy jest psiak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej jaki cudowny psiaczek!:) czy to buldożek albo bokserek?:) Bo taki mi się wydaje podobny bardzo do mojego:) Uroczy:) A melonowe propozycje - bardzo kuszące, pysznie u Was wszystko zawsze wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. judik1119-Ten mały brzydal to Huguś, buldożek francuski mojego chłopaka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oba przepisy mnie obezwładniają. Melonowe cuda!!

    OdpowiedzUsuń
  11. o rany, o rany!
    jaki wysyp melonowych rarytasów!

    OdpowiedzUsuń
  12. Sałatka brzmi bardzo apetycznie, a sposób podania - świetny ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. Duszno,gorąco i spać się chce, to sałatka w sam raz na dzisiejszy dzień, na pewno orzeźwi,a i może obudzi:)Musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  14. ile tu melonowych pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  15. O, suuuper! Szczególnie ta pierwsza propozycja bardzo mi się podoba:))
    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mi przykro z powodu uczulenia na truskawki. Powinno im być wstyd, że są gwiazdami czerwca, a ktoś musi szukać czegoś na zastępstwo ;)
    Pomysł na sałatkę jest super, chętnie wypróbuję, bo uwielbiam kurczaka w sałatkach z arbuzem, więc melon też pewnie mi podpasuje ;-)

    PS. Tylko czekam, aż moja mama będzie miała uczulenie na truskawki, zjada 2kg dziennie - za jednym zamachem ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. współczuję truskawkowego pecha ;/ ale melonowa opcja wygląda tu bajecznie, piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Padło na tartaletki z melon curd...mam na zużyciu prawie cały melon i nie chciałam go tak po prostu zjeść. :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...