Mamy zaszczyt zainicjować nowy program- Słodka sobota. Co tydzień, w sobotę właśnie, na naszym blogu znajdziecie słodkie przysmaki, których smak, jak mamy nadzieję, docenicie razem z nami.
Czy istnieje coś przyjemniejszego od chwili dla siebie z kawą i świeżo upieczonym ciastem? Na to pytanie chyba nie trzeba odpowiadać. Na co dzień zwykle zabiegani, nie mamy chwili dla siebie, ani dla bliskich, dlatego uczyńmy razem tę sobotę dniem wyjątkowym. Zaprośmy bliskich, usiądźmy razem przy stole, porozmawiajmy i zjedzmy coś słodkiego.
Dla dbających o linię może być to też motywacja do nie jedzenia słodyczy w tygodniu. Jeżeli cały tydzień będzie wam towarzyszyć chęć zjedzenia czegoś słodkiego, pomyślcie tylko, że tę przyjemność przeżyjecie w sobotę! Słodką sobotę czas zacząć!
Małe tarty z rabarbarem ( 4 porcje)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 g blanszowanych migdałów
Sos:
- 80g brązowego cukru
- 150ml wody
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki soli
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Z ciasta francuskiego powycinaj kółka o średnicy ok. 9 cm (można większe, można mniejsze, zależy od gustu) poprzez przyłożenie miseczki do góry nogami o podobnej średnicy i wycięcie ciasta wokół niej. "Rogi" (koło nie ma rogów;)) delikatnie pozawijaj, żeby tworzyły dookoła grubszą warstwę. W środku ułóż pocięty na kawałki rabarbar i posyp cukrem (2 łyżki na 4 tarty). Wyłóż blach papierem do pieczenia i ułóż tarty. Piecz przez około 30-40 minut aż ciasto wyrośnie i zrobi się brązowawe. Przygotuj sos: na małą patelnie wysyp cukier. Podgrzej przez 2 minuty na suchej patelni, aby delikatnie się nagrzał i dodaj wodę. Nie mieszaj (będzie bulgotać), podgrzewaj przez około 5 minut. Powinien się utworzyć gęsty syrop, jeśli wciąż masa jest zbyt lejąca to podgrzej jeszcze parę minut. Poczekaj aż masa trochę ostygnie ( nie omijaj tego etapu, gdyż jogurt dodany do gorącej masy może się ściąć) i dodaj jogurt naturalny. Posól i Pomieszaj. Sos powinien nabrać jasnobrązowej barwy.
Posiekaj drobno migdały
Po upieczeniu polej tarty sosem i posyp posiekanymi migdałami. Najlepsze są na ciepło...mmmm!
Śliwka
Super pomysł!!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie widziałam w tym roku rabarbaru w swojej okolicy, a tak mi się marzy właśnie jakieś ciasto z nim...
Super sprawa!
OdpowiedzUsuńpyszne musiały być!
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i apetyczne!
OdpowiedzUsuńja dzisiaj też piekłam tartę z rabarbarem :D Wasza pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWłaśnie przed chwilką sobie sprawiłam taką tartę. Nie tylko wygląda pysznie ale tak samo smakuje. Polecam wszystkim ten przepis. Szybko, prosto i smacznie. W sam raz na słodką sobotę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ten magiczny rabarbar jak zawsze rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńZ ciastem francuskim jeszcze nie robiłam. Wyglądają bardzo zachęcająco. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSobota jest i u mnie "slodkim" dniem: w tygodniu staram sie omijac ciasta i ciastka szerokim lukiem, ale w sobote zawsze na cos sie skusze. Tarteletki piekne, warto czekac na nie caly tydzien :)
OdpowiedzUsuńRabarbarowe szaleństwo kwitnie:) zdaje się, że wypróbuję Wasz przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl ze slodkimi sobotami! :)
OdpowiedzUsuńRabarbarowo mi! Super pomysł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:) można sie dołączyć?:)))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńmagiczny smak rabarbaru...
OdpowiedzUsuńrewelacja!
Pycha, u mnie już też rabarbarowo :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńI w ogóle, dziewczyny - bardzo fajny blog, i fantastycznie że tworzycie go we dwójkę ;)
Pozdrawiam ciepło!
juz jestem fanka tych slodkich sobot :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam :) proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam was bardzo gorąco!
Jutro pojawię się w moim ogródku.. i od razu zabieram się za szykowanie takich pyszności!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl