sobota, 7 maja 2011

Słodka sobota # 1: Małe tarty z rabarbarem


Mamy zaszczyt zainicjować nowy program- Słodka sobota. Co tydzień, w sobotę właśnie, na naszym blogu znajdziecie słodkie przysmaki, których smak, jak mamy nadzieję, docenicie razem z nami. 
Czy istnieje coś przyjemniejszego od chwili dla siebie z kawą i świeżo upieczonym ciastem? Na to pytanie chyba nie trzeba odpowiadać. Na co dzień zwykle zabiegani, nie mamy chwili dla siebie, ani dla bliskich, dlatego uczyńmy razem tę sobotę dniem wyjątkowym. Zaprośmy bliskich, usiądźmy razem przy stole, porozmawiajmy i zjedzmy coś słodkiego. 
Dla dbających o linię może być to też motywacja do nie jedzenia słodyczy w tygodniu. Jeżeli cały tydzień będzie wam towarzyszyć chęć zjedzenia czegoś słodkiego, pomyślcie tylko, że tę przyjemność przeżyjecie w sobotę! Słodką sobotę czas zacząć!

Małe tarty z rabarbarem ( 4 porcje)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 g blanszowanych migdałów

Sos:
- 80g brązowego cukru
- 150ml wody
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki soli

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Z ciasta francuskiego powycinaj kółka o średnicy ok. 9 cm (można większe, można mniejsze, zależy od gustu) poprzez przyłożenie miseczki do góry nogami o podobnej średnicy  i wycięcie ciasta wokół niej. "Rogi" (koło nie ma rogów;)) delikatnie pozawijaj, żeby tworzyły dookoła grubszą warstwę. W środku ułóż pocięty na kawałki rabarbar i posyp cukrem (2 łyżki na 4 tarty). Wyłóż blach papierem do pieczenia i ułóż tarty. Piecz przez około 30-40 minut aż ciasto wyrośnie i zrobi się brązowawe. Przygotuj sos: na małą patelnie wysyp cukier. Podgrzej przez 2 minuty na suchej patelni, aby delikatnie się nagrzał i dodaj wodę. Nie mieszaj (będzie bulgotać), podgrzewaj przez około 5 minut. Powinien się utworzyć gęsty syrop, jeśli wciąż masa jest zbyt lejąca to podgrzej jeszcze parę minut. Poczekaj aż masa trochę ostygnie ( nie omijaj tego etapu, gdyż jogurt dodany do gorącej masy może się ściąć)  i dodaj jogurt naturalny. Posól i  Pomieszaj. Sos powinien nabrać jasnobrązowej barwy. 
Posiekaj drobno migdały
Po upieczeniu polej tarty sosem i posyp posiekanymi migdałami. Najlepsze są na ciepło...mmmm!

Śliwka

20 komentarzy:

  1. Super pomysł!!
    Jeszcze nie widziałam w tym roku rabarbaru w swojej okolicy, a tak mi się marzy właśnie jakieś ciasto z nim...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dzisiaj też piekłam tartę z rabarbarem :D Wasza pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie przed chwilką sobie sprawiłam taką tartę. Nie tylko wygląda pysznie ale tak samo smakuje. Polecam wszystkim ten przepis. Szybko, prosto i smacznie. W sam raz na słodką sobotę:)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten magiczny rabarbar jak zawsze rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ciastem francuskim jeszcze nie robiłam. Wyglądają bardzo zachęcająco. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sobota jest i u mnie "slodkim" dniem: w tygodniu staram sie omijac ciasta i ciastka szerokim lukiem, ale w sobote zawsze na cos sie skusze. Tarteletki piekne, warto czekac na nie caly tydzien :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rabarbarowe szaleństwo kwitnie:) zdaje się, że wypróbuję Wasz przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny pomysl ze slodkimi sobotami! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rabarbarowo mi! Super pomysł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł:) można sie dołączyć?:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. magiczny smak rabarbaru...
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha, u mnie już też rabarbarowo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności! :)

    I w ogóle, dziewczyny - bardzo fajny blog, i fantastycznie że tworzycie go we dwójkę ;)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. juz jestem fanka tych slodkich sobot :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam :) proste i smaczne :)
    pozdrawiam was bardzo gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jutro pojawię się w moim ogródku.. i od razu zabieram się za szykowanie takich pyszności!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...