Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod beszamelem
Naleśniki:
325 ml mleka
250 g mąki
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju
Farsz :
smażone, pieczone lub grillowane kawałki kurczaka
150 g świeżego lub mrożonego szpinaku
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka sosu sojowego/octu balsamicznego
pół papryczki chilli
świeżo mielony pieprz
Beszamel:
łyżka masła
łyżka mąki
3/4 szklanki mleka
świeżo zmielona gałka muszkatołowa (1-2 łyżeczki)
szczypta soli, szczypta cukru
pieprz
1.Naleśniki.
Składniki zmiksować mikserem, dodając trochę mąki lub mleka, tak aby ciasto w konsystencji przypominało gęstą śmietanę. Naleśniki w zależności od patelni smażyć na łyżeczce oleju lub bez tłuszczu, z dwóch stron-w sumie około półtorej minuty.
2. Farsz:
Na łyżce masła i łyżce oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyte listki szpinaku (lub rozmrożony szpinak), smaż około 3 minuty, przypraw sosem sojowym/octem balsamicznym, pieprzem i papryczką chilli.
Kawałki z piersi kurczaka przygotuj według uznania. Ja przyprawiłam je pieprzem cayenne, curry, słodką papryką.
3. Beszamel:
Na małym ogniu rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką 30 sekund aż uzyskamy złocistą barwę. Wlewamy mleko i cierpliwe czekamy aż beszamel zacznie gęstnieć, wtedy mieszamy by nie powstały grudki i przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.
4. Składanie i pieczenie naleśników.
Na środku każdego naleśnika nakładamy farsz ze szpinaku, kawałki kurczaka i polewamy łyżką gęstego beszamelu-zawijamy. Na koniec wszystkie naleśniki smarujemy beszamelem i pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni.
Tosia
to takie piękne w swej prostocie danie,że aż chce mi się płakać xd nie no,jutro z ojcem zawojujemy kuchnię,muszę w końcu przygotować coś twojego przepisu,żeby potem nie było "Tosia,co ja mogę zrobić na obiad?" xd Kasia
OdpowiedzUsuńOo, tak, tak! To moje marzenie byś w końcu zrobiła coś z mojego przepisu:D
OdpowiedzUsuńfajna strona:) będę tu zaglądać:)
OdpowiedzUsuńdodatek kurczaka mi się spodobał, bo jakoś zawsze są z samym szpinakiem i serem :) chociaż sama nie wiem, co bardziej wolę :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba ten przepis, zapisuję
OdpowiedzUsuńO właśnie, u mnie szpinak zalega, więc takie pyszności będę mogła przygotować ;-))) Już wiem co takiego za mną 'chodziło' od dłuższego czasu ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
zielono mi :) pysznie i z beszamelem :)
OdpowiedzUsuńszpinak i beszamel super! Wygląda strasznie apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSzpinak jest pycha! Najbardziej go lubię w towarzystwie makaronu, ale i na takie naleśniczki się chętnie skuszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowało. ;)
OdpowiedzUsuńGucio
Rewelacja! Przepisane! Wyszło bezbłędnie! Dzieki ;) potem były z kurczakiem i z pieczarkami, potem jeszcze ze szpinakiem i fetą :D
OdpowiedzUsuńWyszły mega! zrobiłam 20 sztuk, następnym razem zrobię drugie tyle, bo rozeszły się za szybko :)
OdpowiedzUsuń