czwartek, 7 kwietnia 2011

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

 Nie znoszę kiedy nie mam czasu gotować! W tym tygodniu tylko dziś znalazłam czas by wejść do kuchni i wiem, że następnym razem gotować będę mogła dopiero w poniedziałek. Postanowiłam jednak nie smucić się zbytnio tym faktem i wykorzystać chwilę kiedy mogę oddać się sztuce kulinarnej. Miałam ochotę zrobić potrawę, którą przygotowywałam kilka, a czasem kilkanaście razy dziennie pracując w knajpie. Pracę w restauracyjnej kuchni wspominam średnio, nie była to restauracja z najwyższej półki, ale z perspektywy czasu myślę, że nauczyłam się tam wiele.. niekonieczne gotować. Oczywiście w tym momencie koloryzuję, ale doświadczenie jakie tam nabyłam nauczyło mnie, że w przeciętnej restauracji większość potraw jest zrobiona z mrożonek, kostek rosołowych i innych ciekawych proszków, a tego gotowaniem moim zdaniem nazwać nie można. Dlatego moje naleśniki będą ze świeżym szpinakiem, nie będą zrobione z jajek w proszku, lecz z jajek od szczęśliwych kur, a piersi z kurczaka nie będą leżały kilka dni w marynacie w lodówce - będą świeże.

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod beszamelem
Naleśniki:
325 ml mleka
250 g mąki
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju
Farsz :
smażone, pieczone lub grillowane kawałki kurczaka
150 g świeżego lub mrożonego szpinaku
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka sosu sojowego/octu balsamicznego
pół papryczki chilli
świeżo mielony pieprz
Beszamel:
łyżka masła
łyżka mąki
3/4 szklanki mleka
świeżo zmielona gałka muszkatołowa (1-2 łyżeczki)
szczypta soli, szczypta cukru
pieprz

1.Naleśniki.
Składniki zmiksować mikserem, dodając trochę mąki lub mleka, tak aby ciasto w konsystencji przypominało gęstą śmietanę. Naleśniki w zależności od patelni smażyć na łyżeczce oleju lub bez tłuszczu, z dwóch stron-w sumie około półtorej minuty.

2. Farsz:
Na łyżce masła i łyżce oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyte listki szpinaku (lub rozmrożony szpinak), smaż około 3 minuty, przypraw sosem sojowym/octem balsamicznym, pieprzem i  papryczką chilli.
Kawałki z piersi kurczaka przygotuj według uznania. Ja przyprawiłam je pieprzem cayenne, curry, słodką papryką.

3. Beszamel:
Na małym ogniu rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką 30 sekund aż uzyskamy złocistą barwę. Wlewamy mleko i cierpliwe czekamy aż beszamel zacznie gęstnieć, wtedy mieszamy by nie powstały grudki i przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.

4. Składanie i pieczenie naleśników.
Na środku każdego naleśnika nakładamy farsz ze szpinaku, kawałki kurczaka i polewamy łyżką gęstego beszamelu-zawijamy. Na koniec wszystkie naleśniki smarujemy beszamelem i pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni.


Tosia

12 komentarzy:

  1. to takie piękne w swej prostocie danie,że aż chce mi się płakać xd nie no,jutro z ojcem zawojujemy kuchnię,muszę w końcu przygotować coś twojego przepisu,żeby potem nie było "Tosia,co ja mogę zrobić na obiad?" xd Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, tak, tak! To moje marzenie byś w końcu zrobiła coś z mojego przepisu:D

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna strona:) będę tu zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dodatek kurczaka mi się spodobał, bo jakoś zawsze są z samym szpinakiem i serem :) chociaż sama nie wiem, co bardziej wolę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mi się podoba ten przepis, zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  6. O właśnie, u mnie szpinak zalega, więc takie pyszności będę mogła przygotować ;-))) Już wiem co takiego za mną 'chodziło' od dłuższego czasu ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. zielono mi :) pysznie i z beszamelem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. szpinak i beszamel super! Wygląda strasznie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szpinak jest pycha! Najbardziej go lubię w towarzystwie makaronu, ale i na takie naleśniczki się chętnie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowało. ;)

    Gucio

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja! Przepisane! Wyszło bezbłędnie! Dzieki ;) potem były z kurczakiem i z pieczarkami, potem jeszcze ze szpinakiem i fetą :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszły mega! zrobiłam 20 sztuk, następnym razem zrobię drugie tyle, bo rozeszły się za szybko :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...