piątek, 8 kwietnia 2011

Sernik wielkanocny z bakaliami


Dzisiaj rozpoczęłam testowanie potraw na Wielkanoc, żeby za dwa tygodnie wszystko było dopięte na ostatni guzik. Mazurki i baby jeszcze przede mną, mam też w planach żurek na prawdziwym domowym zakwasie i sporo potraw mięsnych. 
Dzisiejszy sernik różni się od mojego ulubionego, mocno zbitego na kruchym spodzie (przepis podawałam w ramach sernikomakowca - wystarczy podwoić proporcje i zrezygnować z masy makowej). Z definicji ma być raczej "dietetyczny", jako że nie zawiera mąki, ani dodatkowego tłuszczu, ale nazywanie czegoś co mieści w sobie 150g cukru dietetycznym byłoby hipokryzją. Tutaj przypomina mi się historia mojej przyjaciółki, której babcia zawsze po usłyszeniu "dziękuję za ciasto, jestem na diecie" oburza się mówiąc, że to ciasto nie tylko nie tuczy, ale jest wręcz odchudzające. Cóż, gdyby takie ciasta istniały, świat byłby piękniejszy, ale kto wie? Może jej babcia ma jakiś sekretny przepis?
Wracając do sernika. Jest mokry (ze względu na pieczenie w kąpieli wodnej) i kruszący się, ale ma tę zaletę, że nie "zakleja" jak to zwykle bywa z sernikami. Polecam miłośnikom bakalii i mimo wszystko tym, którzy nawet w święta liczą kalorie. 

Sernik wielkanocny z bakaliami (prostokątna forma 32 x 11cm)
-300g ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce)
-750g półtłustego twarogu
-150g cukru
-3 jajka
-szczypta soli
-1 laska wanilii
-skórka z 1 cytryny

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wsyp bakalie do jednej miski i zalej wrzątkiem do ich wysokości.
Na plastikowej misce umieść miękkie sitko. Na sitko wyłóż twaróg (częściami, gdyż za jednym razem się nie zmieści) i przecieraj łyżką (lub mikserem ze specjalną końcówką) przez sitko, tak aby cały twaróg znalazł się po drugiej stronie sitka. Do przetartego twarogu dodaj cukier i rozpocznij miksowanie. Dodaj powoli jajka i szczyptę soli. Rozkrój laskę wanilii tak aby z jej wnętrza wyjąć wszystkie czarne ziarenka. Dodaj do masy. Umyj dokładnie cytrynę, wyparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę do masy, zmiksuj. Na końcu odsącz bakalie z wody i dodaj do masy. Pomieszaj łyżką.
Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej masę do środka. Formę połóż na blasze piekarnika i wlej wodę do blachy tak, żeby forma była w niej delikatnie zanurzona. Piecz przez ok. 1 godzinę (do czystego patyczka). Wyjmij i poczekaj aż wystygnie.

Śliwka 

13 komentarzy:

  1. Sernik wspaniały ! Właśnie takie uwielbiam,mokre i ciężkie,bez kruchego spodu,ewentualnie na cieniutkim podkładzie z digestive na przykład.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tak mniej o serniku chciałabym.. piękna zastawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. chetnie bym pojadla takiego serniczka, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesującym jest to, że jest to ciasto o bardzo krótkim i prostym składzie. To jest jego ogromna zaleta. :) Mało przetworzone składniki. Super. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja własnie najbardziej z dużą ilością bakalii lubię. Jestem z tych, którzy nie wydziubuja rodzynek z sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny obrazek. cudowny sernik.

    OdpowiedzUsuń
  7. najbardziej lubię z rodzynkami, więc już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie tradycyjne serniki! Skusilabym sie na kawalek. Albo od razu na trzy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik sernik.. jak widać zaczyna się udzielać wszystkim świąteczny klimat.. mniam!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Stylowy sernik :) Ja nie liczę kalorii - liczę zaś na więcej przedświątecznych przepisów tu:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...