czwartek, 22 lutego 2018

Krokiety ruskie


O rety, przedstawiam krokiety! Jeśli lubicie ruskie pierogi, ich smak powali Was na nogi. Gdy zgrabnie się je zawija czas przyjemnie mija. Czytając przepis na KROKiety krok po kroku będziecie w szoku. Prawdziwą rakietą jest tu połączenie ziemniaków, wędzonego twarogu i karmelizowanej cebuli. Ten prosty farsz nadaje krokietom nieziemskiego smaku. To żadne kokietowanie, tylko prawdziwe krokietowanie!


Krokiety ruskie
  • 15 naleśników z tego przepisu*
  • pokruszone płatki kukurydziane**
  • 2 jajka + 2 łyżki mleka
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Farsz:
  • 400 g puree ziemniaczanego
  • 250 g wędzonego twarogu
  • cebula
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, suszone płatki chilli
  1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Gdy się zarumieni dodajemy miód i krótko karmelizujemy. Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z twarogiem i karmelizowaną cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli do smaku.
  2. Na środku każdego naleśnika wykładamy po dwie łyżki farszu. Zginamy od dołu i góry ku środkowi, a następnie zawijamy ruloniki.
  3. Tak przygotowane krokiety moczymy w jajkach rozbełtanych z mlekiem, a następnie panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  4. Krokiety smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy ze śmietaną z koperkiem i kapustą kiszoną.
* Do ciasta naleśnikowego dodałam trochę piwa. Usmażyłam z podwójnej porcji.
** Płatki kukurydziane kruszę w malakserze, można to również zrobić ręcznie w moździerzu lub zastąpić bułką tartą.
Tosia

9 komentarzy:

  1. Fajowy wpis! A krokiety poezja :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Krokiety to moje ulubione polskie danie. Chętnie sama się nauczę je robić

    OdpowiedzUsuń
  3. Wędzony twaróg czy jest inna opcja?

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, ciekawe połączenie piwa z ciastem :P Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobię, zrobię, oj zrobię :) boskie!

    OdpowiedzUsuń
  6. coś fantastycznego :) i ta chrupiąca panierka

    OdpowiedzUsuń
  7. I always thought that pancakes are the final product, but it turns out with them you can cook so many dishes

    OdpowiedzUsuń
  8. Zastanawiam się, jak rozpoznać fałszywy bliźniaczy płomień, jestem z nim teraz w związku. Czy masz jakieś rady lub wskazówki?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...