O rety, przedstawiam krokiety! Jeśli lubicie ruskie pierogi, ich smak powali Was na nogi. Gdy zgrabnie się je zawija czas przyjemnie mija. Czytając przepis na KROKiety krok po kroku będziecie w szoku. Prawdziwą rakietą jest tu połączenie ziemniaków, wędzonego twarogu i karmelizowanej cebuli. Ten prosty farsz nadaje krokietom nieziemskiego smaku. To żadne kokietowanie, tylko prawdziwe krokietowanie!
Krokiety ruskie
- 15 naleśników z tego przepisu*
- pokruszone płatki kukurydziane**
- 2 jajka + 2 łyżki mleka
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
- 400 g puree ziemniaczanego
- 250 g wędzonego twarogu
- cebula
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz, suszone płatki chilli
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Gdy się zarumieni dodajemy miód i krótko karmelizujemy. Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z twarogiem i karmelizowaną cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli do smaku.
- Na środku każdego naleśnika wykładamy po dwie łyżki farszu. Zginamy od dołu i góry ku środkowi, a następnie zawijamy ruloniki.
- Tak przygotowane krokiety moczymy w jajkach rozbełtanych z mlekiem, a następnie panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Krokiety smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy ze śmietaną z koperkiem i kapustą kiszoną.
** Płatki kukurydziane kruszę w malakserze, można to również zrobić ręcznie w moździerzu lub zastąpić bułką tartą.
Tosia
Fajowy wpis! A krokiety poezja :D
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńKrokiety to moje ulubione polskie danie. Chętnie sama się nauczę je robić
OdpowiedzUsuńWędzony twaróg czy jest inna opcja?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ciekawe połączenie piwa z ciastem :P Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzrobię, zrobię, oj zrobię :) boskie!
OdpowiedzUsuńcoś fantastycznego :) i ta chrupiąca panierka
OdpowiedzUsuńI always thought that pancakes are the final product, but it turns out with them you can cook so many dishes
OdpowiedzUsuń