Nadchodzi pora obiadowa, na rozgrzewkę zupa z tego tajemniczego słonecznika bulwiastego. Wrzucając z ranka bulwę do garnka być może ktoś Wam przeszkodzi zadając pytanie - Co tu się topi? Odpowiedzieć w takiej sytuacji trzeba ze stoickim spokojem - Przecież to topinambur.
W bulionie pojawiła się także pietruszka i wędzona gruszka. A gdy zupa powoli pyrkała, postanowiłam trochę poświntuszyć na boczku i ulepić świńskie uszka. Śliwka dziś wystąpiła w parze zBOCZKIEM. To połączenie sprawi, że będziecie jeść aż się uszy będą trzęsły!
Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami i boczkiem
- 500 g topinamburu
 - 3 pietruszki
 - 1/2 pora
 - marchewka
 - cebula
 - natka pietruszki
 - wędzona gruszka (można zastąpić 3 śliwkami)
 - 2 ząbki czosnku
 - łyżka masła klarowanego
 - 2 liście laurowe
 - łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
 - łyżka soku z cytryny
 - sól, pieprz
 
- 150 g mąki pszennej
 - 80-90 ml letniej wody
 - łyżka topionego masła/oleju rzepakowego
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 20 suszonych śliwek
 - 10 plastrów wędzonego boczku
 
- Topinambur obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem klarowanym, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy kilka minut.
 - Dodajemy obrane i przekrojone na pół pietruszki, wędzoną gruszkę, obraną marchewkę, kawałek pora, opaloną nad ogniem cebulę, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele. Całość zalewamy 2,5 litrem wody i gotujemy godzinę na małym ogniu.
 - Wyjmujemy pora, marchewki, gruszkę, przyprawy. Zostawiamy w garnku tylko topinambur i pietruszki (korzeń), miksujemy blenderem na aksamitną zupę.
 - Dodajemy posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz. Gotujemy zupę jeszcze 5 minut, następnie przecieramy przez sito.
 - Zupę serwujemy z uszkami.
 
- Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nimi śliwki.
 - Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy topione masło, sól i letnią wodę. Krótko wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
 - Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, cienko wałkujemy, wycinamy kółka o średnicy mniej więcej 7 cm. Na środku każdego kółka kładziemy wcześniej przygotowaną śliwkę w boczku. Zlepiamy boki lepiąc pierożka i łączymy jego końce tworząc uszka.
 - Tak uformowane uszka gotujemy we wrzącej i posolonej wodzie przez 5 minut.
 - Odcedzamy, przekładamy do miseczek i serwujemy z ciepłą zupą.
 



Świetnie! :-)
OdpowiedzUsuńAleż mnie ciekawi ten topinambur 😊Widziałam go dzisiaj i muszę jeszcze kupić 😉
OdpowiedzUsuńunexpectedly strolling through your site found this recipe, was happy, I think to cook it tomorrow
OdpowiedzUsuńDo jakiej zupy można podać uszka z takim nadzieniem?
OdpowiedzUsuń