czwartek, 16 listopada 2017

Zupa dyniowo-bananowa


Crazy, crazy, crazy is my life! Jeśli wasze życie jest tak szalone jak piosenka braci Golec to na pewno spodoba wam się dzisiejsza zupa, bo jest równie krejzi. Oto zupa dyniowo-bananowa!

Zazwyczaj planując nowy przepis jestem w stanie wyobrazić sobie jak dane danie będzie smakowało. Dlatego łączenie składników i komponowanie smaków przychodzi mi z łatwością i czystą przyjemnością. W przypadku tej zupy sama siebie zaskoczyłam, bo nie spodziewałam się, że wyjdzie tak fantastyczna. Dyniowe kremy zazwyczaj są dosyć ciężkie. Dodatek bananów sprawił, że zupa wyszła aksamitna, pozostawia przyjemny maślany posmak na końcu języka. Banany lubią się z cynamonem, a dynia z curry, więc dodałam po szczypcie, równo, sprawiedliwie. Z wierzchu udekorowałam ją smażonymi bananami, kwaskowatymi pestkami granatu i skropiłam odświeżającą limonką. Coś czuję, że ta zupa zasmakuje nie tylko bananom:)



Zupa dyniowo-bananowa
  • 600 g dyni piżmowej
  • 2 banany
  • cebula
  • 2 cm korzenia imbriu
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 500 ml dowolnego bulionu
  • 200 g mleka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta curry
  • sól
  • łyżka masła klarowanego
Dodatki:
  • banan
  • pestki granatu
  • mięta
  • łyżeczka masła klarowanego
  • wiórki kokosowe
  • plastry limonki
  1. Na maśle podsmażamy posiekaną w piórka cebulę, aż będzie szklista. Dorzucamy kawałki obranej dyni, posiekany drobno imbir i chilli. Podsmażamy ok. 10 minut.
  2. Następnie dodajemy kawałki bananów, podsmażamy 5 minut. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień, całość gotujemy ok. 10-15 minut. Gdy dynia będzie miękka dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki, cynamon, sól i curry. Gotujemy jeszcze krótką chwilę.
  3. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
  4. Na maśle podsmażamy z dwóch stron kawałki banana, posypujemy je wiórkami kokosowymi.
  5. Zupę serwujemy z pestkami granatu, smażonym bananem, wiórkami koksowymi, sokiem z limonki i miętą.
Tosia

9 komentarzy:

  1. Piękne masz te zdjęcia! +10 do smaku :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, doskonałe wykonanie, to i zdjęcia piękne wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmmm zastanawiające połączenie! rozumiem, że chodzi o zwykłe banany a nie takie do gotowania? dojrzale bardzo czy raczej mniej? pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. uważam, że to świetny pomysł! lubię takie ciekawe połączenie, bo kto powiedział, że dynia z bananem smakują dobrze tylko na słodko?! od razu zapisuje i jak napadnę dynię w sklepie do będzie próbowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Waszą zupkę z batatów, ta bardzo mi ją przypomina. Oczywiście wypróbuję, bo takiego połączenia jeszcze nie próbowałam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacyjna 😍 Wyśmienita kompozycja smaków!

      Usuń
  6. Tosiu, czy przy gotowaniu słuchasz jakiejś konkretnej stacji radiowej/playlisty? Muzyka z InstaStories zawsze jest bezbłędna, cudownie poprawia humor!

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za połączenie! Jak tylko to zobaczyłam, wiedziałam, że muszę to zrobić!!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...