środa, 15 listopada 2017

Ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym



Znacie ją nie od dziś, ale pewnie nie zwracaliście do tej pory na nią uwagi. Nie da się ukryć, że pietruszka nie urodziła się po to, aby być gwiazdą. Wszyscy skupiają się na jej natce, a jak ma szczęście to ląduje w jednym garze z marchewką i selerem na rosół. Może i jest trochę szara i nudna, ale postanowiłam dać jej szansę by zabłysnęła na salonach.

I tak pietruszka miała w końcu bohaterką przepisu, bo postanowiłam zrobić z niej ciasto, podobne do klasycznego marchewkowego, które wszyscy pewnie już znakomicie znają. Wzbogaciłam je o imbirową nutkę, a z wierzchu udekorowałam cytrynowym kremem. Nie da się ukryć, że jej charakterni towarzysze próbowali ją jak zwykle dominować, ale gdzieś na czubku języka przebija się jej delikatny posmak. To już najmniej ważne kto tu gra pierwsze skrzypce, najważniejsze, że jest pysznie!



Ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 300 g pietruszki startej na drobnych oczkach
  • 200 ml oleju rzepakowego lub topionego masła
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka skórki startej z cytryny
  • łyżka świeżo startego imbiru
Krem:
  • 300 g serka śmietankowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka skórki startej z cytryny
Ciasto:
  1.  Jajka łączymy z cukrem i ucieramy mikserem na kogel mogel. Stopniowo wlewamy cienką strużką olej i dalej miksujemy masę.
  2. Następnie dodajemy tartą pietruszkę, skórkę z cytryny, imbir i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę połączoną z sodą oczyszczoną i jeszcze raz całość mieszamy, jedynie do połączenia składników.
  3. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem keksówki (lub wyłożonej pergaminem), wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach.
  4. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy, dekorujemy z wierzchu kremem.  
Krem:
  1. Serek śmietankowy ucieramy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny.
 Tosia

9 komentarzy:

  1. Akurat w lodówce nie było cytryn więc użyłem soku i skórki z limonek. Są mniej kwaśne od cytryn i lekko słodkawe ale mimo to dały radę ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks for sharing, nice post!

    Anthaison chuyên cung cấp máy đưa võng chất lượng với blog http://mayduavongtudongts.simplesite.com/ hay blog máy đưa võng uy tín http://mayduavongts.moonfruit.com/ hay blog máy đưa võng cho bé với http://mayduavongts.zohosites.com/ hay blog mdv http://mayduavongts.portfoliobox.net/ để tìm được máy đưa võng tốt cho bé.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pietruszką jeszcze nie było ale będzie 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zdjeciu jest pasternak nie pietruszka W smaku jest slodszy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pietruszka :) Pasternak ma wgłębienie/rowek tam, gdzie wyrasta natka.

      Usuń
  5. Zrobiłam dla męża który jada tylko desery z czekoladą. Był zachwycony :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pietruszkowe to fantastyczny pomysł:) Kolejna inspiracja do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym upiec to ciasto w formie babki, czy to ma szansę się udać ?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...