I znów piąteczek, piątunio, czyli czas na burczydomówkę! Latem często w weekendy można spotkać grono roześmianych panienek z wiankami lub rogami na głowie, albo sporą grupkę podejrzanie przystojnych panów. Właśnie ta druga ekipa mnie dzisiaj najbardziej interesuje. Oczywiście w kontekście burczydomówki :)
Słuchając barwnych i na pewno mocno okrojonych opowieści kolegów wiem, że wieczór kawalerski można spędzić na milion sposobów. Największą popularnością cieszą się chyba wyjazdy, panowie lubią podbijać europejskie stolice, albo wyjechać gdzieś na wieś i tam "odpiąć wrotki". Nie zawsze jednak jest to łatwe do zrealizowania i tutaj akurat znam to w praktyce, bo kiedyś nawet pomogłam w organizacji jednego z takich wieczórów. Kumple pojechali gdzieś za miasto, aby napić się spokojnie czegoś mocniejszego i dobrze zjeść. A ja naszykowałam dla nich wcześniej przekąski, oczywiście głównym wymogiem było - MIĘĘĘSSSOOO.
Kolejnym kryterium było przygotowanie wcześniej jedzenia, które na miejscu będzie można tylko odgrzać. Umówmy się, nikt nie chce stać w kuchni godzinami, kiedy w tym czasie można napić się shocika z kumplami. Jedną z moich propozycji są kanapki z wolno pieczoną karkówką i ananasem.
Tak naprawdę sprawa nie jest tak skomplikowana, wystarczy wcześniej upiec (ewentualnie kupić) bułki. Następnie zamarynować karkówkę i wstawić ją na noc do piekarnika, przygotować orientalny majonez, a na miejscu zgrillować lub skarmelizować ananasa. Potem potrzebni są ochotnicy, którzy złożą wszystkie elementy w całość i kanapki gotowe. Idealnie do nich komponują się shoty z ananasówki aromatyzowanej chilli.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Lubelska.
Kanapki z karkówką i ananasem
Bułki z kurkumą:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 300 ml letniego mleka
- 50 g zimnego masła
- łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki soli
- Wierzch: białko + sezam
Wolno pieczona karkówka:
- 0,5 kg karkówki
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu teriyaki
- 2 liście limonki kaffir lub 2 liście laurowe
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ananasowej Lubelskiej
- świeżo mielony pieprz
- sól
Orientalny majonez:
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- ananas
- mięta
- 0,5 l ananasowej Lubelskiej
- 1/4 papryczki chilli
Wolno pieczona karkówka:
- Czosnek siekamy, łączymy ze wszystkimi przyprawami, sosami, ananasową Lubelską i olejem. Marynatą nacieramy dokładnie mięso i wstawiamy je do lodówki na minimum 5 godzin.
- Następnie karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Mięso pieczemy przez 4 godziny w 150 stopniach. Następnie studzimy i kroimy w plastry lub rwiemy widelcem na "wiórki".
Bułki z kurkumą:
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, kurkumę. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
- Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i całość miksujemy jeszcze ok 2. minuty. Gotowe ciasto powinno być elastyczne. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, skrapiamy dłonie olejem i dzielimy je na 8-10 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, czyli do momentu aż staną się rumiane, studzimy na kuchennej kratce.
- Majonez łączymy z sosem słodko-kwaśnym, dokładnie mieszamy.
Ananas:
- Ananasa kroimy w plastry (wycinamy środek) lub w ćwiartki i grillujemy na rozgrzanym ruszcie po kilka minut z każdej strony.
- Jeśli nie posiadamy grilla, wrzucamy ananasa na rozgrzaną patelnię, dodajemy łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny i karmelizujemy.
Kanapki:
- W piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułki i plastry karkówki.
- Chrupiące bułki smarujemy orientalnym majonezem, wykładamy karkówkę, grillowanego ananasa i miętę. Przykrywamy drugą połówką bułki, serwujemy na ciepło.
Ananasówka z chilli:
- Ananasówkę przelewamy do słoja, dodajemy 8 plasterków chilli. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Inny sposób na aromatyzowaną ananasówkę to przelanie alkoholu do kielonków, wrzucenie po plasterku chilli i wstawienie do lodówki na minimum 30 minut.
Tosia
Świetny pomysł! :_
OdpowiedzUsuńDla takich burgerków sama bym się wybrała na wieczór kawalerski :)
OdpowiedzUsuńCo tam wieczór kawalerski, też bym wszamała! :-)
OdpowiedzUsuń