niedziela, 17 kwietnia 2016

Śniadanie do łóżka #218: Batony śniadaniowe z truskawkami i jogurtem


Oj cięzko mi idzie ostatnio gotowanie i cokolwiek co nie wiąże się z opieką nad dzieckiem. Po miesiącach spokoju i przespanych nocy brutalnie dopadło nas ząbkowanie. W nocy budzimy się obowiązkowo co godzinę, a w dzień chodzimy jak zombiaki. No cóż, trzeba to wytrzymać i cieszyć się, że kiedyś te małe ząbki będą pałaszować wszystko co ugotuję (oby!).

W tym całym chaosie postanowiłam przygotować coś prostego, na jedną rękę, jak Ania, który ten sprytny cykl dedykowany mamom wprowadziła do swojego blogowego repertuaru. Idealnie pasowały mi batony śniadaniowe. Bo wymagają dosłownie dwukrotnego użycia blendera i przemieszania całości łyżką.



Wszystko szło po mojej myśli, do momentu, gdy batony wyjechały z piekarnika. Ostudziłam je i nawet może zawinięte w ładny papierek mogłyby się obronić. Jednak jak dla mnie były nieco za kruche. Zmieniłam więc koncepcję, porwałam batony na mniejsze kawałki, dodałam do nich karmelizowane truskawy i plamę jogurtu. I tak sobie pomyślałam, że żaden suchy baton nie przebiłby TEGO. Na szczęście zrobiłam całą blachę i starczy mi też na jutrzejsze śniadanie. Polecam wam zrobić podobnie.

Batony śniadaniowe z truskawkami i jogurtem (6 porcji)

- 30 g suszonej żurawiny
- 20 g orzechów laskowych
- 40 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g migdałów
- 25 g pestek dyni
- 40 g rodzynek
- 2 szczypty soli
- 200 g płatków owsianych
- 1,5 banana
- 100 g masła orzechowego
- 80 ml mleka
- 3 łyżki likieru migdałowego*
- 2 białka

- 450 g truskawek
- 1 łyżka brązowego cukru

- jogurt naturalny

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 
  2. Wrzuć do blendera wszystkie składniki poza bananem, masłem orzechowym, mlekiem, likierem i białkami. Zmiksuj, aby nie było bardzo dużych kawałków. 
  3. Wysyp zawartość blendera do miski i wrzuć do niego banany, masło orzechowe, mleko i likier. Zmiksuj na gładką masę. 
  4. Dodaj masę do suchych składników, dodaj białka i dobrze wymieszaj. 
  5. Prostokątną brytfankę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem używając ręcznika papierowego do roztarcia. 
  6. Wyłóż masę na brytfankę, rozprowadź równomiernie i uklep. 
  7. Piecz 20 minut i odrobinę ostudź przed podaniem. 
  8. Truskawki podsmaż na patelni z jedną łyżką cukru. 
  9. Batony porwij na mniejsze kawałki i umieść w miseczkach. Polej gorącymi truskawkami i podaj z plamą jogurtu. 


*można pominąć

 Śliwka

2 komentarze:

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...