środa, 9 marca 2016

Tortellini z pastą z wędzonej makreli


Pasta z wędzonej makreli to absolutny klasyk. Ile (domowych) kucharzy, tyle wersji pasty, ale zazwyczaj stanowi połączenie ryby i smaków pomidorowo-twarogowych. Ja do mojej używam wymiennie- fety, koziego sera, lub twarogu. Dodaję solidną porcję koncentratu pomidorowego i koniecznie tabasco, aby sprawę mocno zaostrzyć.

Ale czy wpadliście kiedyś na to, żeby pastę z makreli przerobić na farsz do pierogów? Prawdę mówiąc, nie ma co przerabiać, wystarczy wpakować tę pastę w ciasto. No może ewentualnie nieco ją zagęścić, aby nie wypływała z pierożków. Testowałam już to rozwiązanie przy moich flagowych ravioli z łososiem (tam główne skrzypce grała podobna pasta, ale z łososia) i zawsze się sprawdzało, uznałam więc, że spokojnie sprawdzi się także w tym przypadku.



A rzeczone tortellini przygotowałam w pewnym wyjątkowym dniu, a właściwie przygotowałyśmy. Możecie je bowiem kojarzyć z ostatnio opublikowanego filmiku promującego nasz wernisaż organizowany wspólnie z Dawidem Majgatem. Pierożki sprawiły wiele radości, nam podczas lepienia, a całej filmowej ekipie w trakcie degustacji. Niech sprawią przyjemność i wam!

Tortellini z pastą z wędzonej makreli (4 porcje)

Ciasto: 
- 280 g mąki
- 4 żółtka (białka zachowaj)
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka soli
- ciepła woda
- mąka do posypania

Pasta:
- 1 wędzona makrela
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g koziego sera
- 75 g startego parmezanu
- tabasco

- 8 łyżek masła
- parmezan

  1. Przygotuj pastę. Makrelę obierz tak, aby pozbyć się skóry i ości. Wrzuć do miski. Do miski dodaj koncentrat i kozi ser i zmiksuj na gładką masę. Przypraw tabasco i sprawdź czy potrzeba soli (sama makrela i kozi ser powinny być dość słone). 
  2. Przygotuj ciasto. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Zagniataj i stopniowo dodawaj wodę, tyle, aby stworzyć elastyczne ciasto. Ciasto obsyp z dwóch stron mąką i cienko rozwałkuj lub użyj do cienkiego rozwałkowania maszyny do makaronu. Możesz również wałkować partiami, ale pamiętaj, że aby ciasto nie uschło, trzymaj je pod obróconą do góry nogami miseczką
  3. Z ciasta wytnij kółka za pomocą odwróconej szklanki. Ułóż małą łyżeczkę farszu na środku, a obwód posmaruj białkiem za pomocą palca (sklei pierożki). Formuj tortellini tak jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=fdL2RZMzG6U) 
  4. W małym rondelku rozpuść masło.
  5. Zagotuj wodę w dużym garnku. Posól 1 łyżką soli i dodaj do wody łyżkę oliwy. Gdy woda się zagotuje wrzucaj pierożki partiami. Wyławiaj za pomocą cedzaka i wykładaj na talerze. 
  6. Polej masłem i posyp startym parmezanem. 
Śliwka



9 komentarzy:

  1. Super! :) Jak takie uszka wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie jak takie babcine uszka na święta :) Ale w smaku są na pewno lepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można makrelę zastąpić inną rybą? Nie przepadam za makrelami...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja tam uwielbiam makrelę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też nie lubię makreli. Z łososiem chyba będzie lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Potwierdzam - ja robiłam z łososiem, bo makreli też nie lubię. Wyszło super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy z jakąkolwiek mąką bezglutenową wyjdzie to ciasto? :)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...