środa, 23 grudnia 2015

Piernik dojrzewający




Gotowanie i pieczenie domowego chleba uczą cierpliwości, której chwilami brakuje mi w życiu codziennym, szczególnie do ludzi. Czasem warto czekać kilkanaście godzin, aby wyjąć z piekarnika chrupiący i cudownie pachnący bochenek świeżo upieczonego chleba.

Raz do roku uzbrajam się także w cierpliwość przygotowując ciasto na piernik staropolski (przepis). Proces dojrzewania ciasta trwa kilka tygodni. Następnie przychodzi czas na wałkowanie i pieczenie piernikowych blatów, które później muszą jeszcze poleżeć minimum 2 dni. Dopiero wtedy przychodzi najprzyjemniejszy moment przekładania piernika masą i polewania lśniącą czekoladą.

Na blogu jest już przepis sprzed dwóch lat ze wskazówkami jak upiec dojrzały piernik i przełożyć go powidłami oraz masą z orzechów włoskich. W tym roku chciałam się szybciej podzielić recepturą na nowe masy, ale niestety przyznaję się, że dałam ciała w tym temacie. Przed świętami każdy dzień jest dla mnie tak krótki, że nie wyrobiłam się z tym wcześniej.

Mam jednak nadzieję, że poradziliście sobie z zadaniem, a może dopiero będziecie przygotowywali masy i jeszcze zdążycie skorzystać z przepisu. Tym razem piernik przełożyłam jasną masą z orzechów nerkowca i marcepanu. Ciemną masę przygotowałam na bazie powideł, suszonych śliwek, pomarańczy, cynamonu i czerwonego wina. Cały piernik polałam jeszcze czekoladą i jak zwykle wyszło fantastycznie. Warto było czekać - piernik mnie nie zawiódł :)

Piernik dojrzewający
Masa orzechowo-marcepanowa:
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g marcepanu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • laska wanilii
  • 2 łyżki orzechówki
  • 70 g cukru pudru
Masa śliwkowa:
  • 100 g suszonych śliwek
  • 150 g powideł śliwkowych
  • łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy (50 ml)
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu 
Polewa czekoladowa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 40 g masła
  • łyżka orzechówki 
 Pieczenie piernika:
  1. Dojrzewające ciasto przez kilka tygodni dzielimy na 3 równe części (warto je zważyć na wadze kuchennej).
  2. Blat oprószamy delikatnie mąką i każdą część ostrożnie i krótko zagniatamy. Przekładamy na pergamin i wałkujemy na wymiar formy (u mnie 25x35cm). 
  3. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy boki, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. 
  4. Sprawdzamy stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Upieczone spody będą dosyć miękkie, ale patyczek powinien być suchy.
  5. Powtarzamy czynność z pozostałymi częściami ciasta.
  6. Upieczone i ostudzone blaty piernikowe owijamy w papier do pieczenia i układamy jeden na drugim. 
  7. Całość owijamy szczelnie folią aluminiową, na wierzch kładziemy deskę/książkę, aby obciążyć. 
  8. Tak przygotowany piernik odstawiamy na 2-3 dni.
Masa orzechowa:
  1. Orzechy wrzucamy na naczynia malaksera i miksujemy na pył. 
  2. Dodajemy cukier puder, kawałki marcepanu oraz orzechówkę i dalej miksujemy.
  3. W rondlu podgrzewamy krótko śmietankę kremówkę z ziarenkami i laską wanilii. Skórkę wanilii wyciągamy, a kremówkę wlewamy do masy.
  4. Całość miksujemy jeszcze chwilę, aż masa będzie gładka i lśniąca.
Masa śliwkowa:
  1. Do rondla wrzucamy śliwki, powidła, cynamon, skórkę z pomarańczy. Wlewamy wino i sok pomarańczowy.
  2. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż masa zgęstnieje.
  3. Następnie miksujemy ją na gładki krem.
Przekładanie piernika:
  1. Pierwszy płat upieczonego piernika kładziemy w taki sposób, aby jego gładka strona była u góry. 
  2. Smarujemy go masą orzechową i przykrywamy drugim płatem piernika.
  3. Rozprowadzamy po całej powierzchni piernika masę śliwkową i przykrywamy trzecim płatem.
  4. Piernik owijamy w folię aluminiową i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
  5. Następnie wyrównujemy boki piernika ostrym nożem i polewamy go czekoladą.
Polewa czekoladowa:
  1. Nad rondlem z gotującą się wodą umieszczamy miskę z połamaną czekoladą i masłem.
  2. Gotujemy w kąpieli wodnej, aż się rozpuszczą.
  3. Na koniec wlewamy orzechówkę i dokładnie mieszamy, aby uzyskać lśniącą polewę.
  4. Polewamy czekoladą piernik i smarujemy boki. 
  5. Piernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

* Ps. Żałuję, że nie przygotowałam dwa razy więcej masy marcepanowej oraz śliwkowej, aby piernik miał więcej nadzienia. 
Tosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...