Za oknem wciąż szarości, ale straszą jakby mniej, może dlatego, że nie są już listopadowe. Każdy kolor ma swoje odcienie, marzy mi się, aby przed świętami szarość złagodniała przemieniając się w biały puch.
Powoli myślę o świątecznych przepisach, role w słodkim menu już prawie obsadzone, będzie kremowy sernik (jak co roku inny), piernik staropolski (ulubiony!) i błyszczący od lukru makowiec (przepis). Jednak nikt nie powiedział, że słodkościami nie można umilać życia także przed świętami.
W mikołajkowy weekend proponuję zrobić sobie czekoladowy prezent w postaci wilgotnego ciasta. Upiec klasyczne brownie wzbogacone o dodatek kandyzowanej skorki pomarańczy oraz przyprawy do piernika i wybrać się na spacer w poszukiwaniu śniegu :)
Brownie piernikowe/ 18,5x21 cm
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy korzennej (przepis)
- Do rondla wlewamy wodę, podgrzewamy. Nad rondelkiem umieszczamy miskę z czekoladą i masłem, topimy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
- Jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Stopniowo wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy lub ubijamy mikserem.
- Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i skórką pomarańczową. Jeszcze raz mieszamy.
- Prostokątną formę smarujemy masłem (można dodatkowo wyłożyć jeszcze pergaminem). Przelewamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy łyżką.
- Brownie pieczemy przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu powinno być wilgotne.
Boskieeee!
OdpowiedzUsuńI świetne zdjęcie.
Ten przepis Ci podkradnę...
coś tak mi się wydaje, że jeszcze w ten weekend je upiekę! :)
OdpowiedzUsuńile masła? 200g?
OdpowiedzUsuńTak, 200 g, dzięki za komentarz, bo sprawdzając przepis nie zauważyłam, że brakuje informacji.
UsuńPozdrawiam :)
czytam Wam w myślach ;D super przepis! zrobię :) wielkość formy jaka? mam 24x24, 20x20 i 18x18 albo okrągłą tortownicę 20cm. To ciasto jest trochę wysokie z tego co widzę
UsuńMoja forma ma 18,5x21 cm, więc z Twojej formy 18x18 wyjdzie nawet trochę wyższe :)
Usuńna zdjęciu widzę styl drwala ;)
OdpowiedzUsuńTo musi być bezbłędne ! :O
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować obłędnie! Z takim brownie nawet brak śniegu jakoś łatwiej znieść... :)
OdpowiedzUsuńwyszło super:) zostały mi ze dwa spore kawałki i dzisiaj razem z kremem czekoladowo-miodowym przerobiłam je na cake pops:)
OdpowiedzUsuń