poniedziałek, 9 czerwca 2014

Pierożki empanadas z indykiem i czekoladowym sosem mole



W piękne, słoneczne dni szkoda stać godzinami nad garami. Dodatkowo upały nie sprzyjają apetytowi na sycące i typowo obiadowe dania. O wiele chętniej sięgam wtedy po lekkie przekąski, szczególnie takie, które można zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na piknik czy spacer. Wszystkie te kryteria spełniają kruche pierożki empanadas, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Empanadas występują w wielu wydaniach, różnią się nie tylko farszem i dodatkami z jakimi się je serwuje, ale nawet ciastem. Można do tego wykorzystać gotowe ciasto francuskie, tak jak Śliwka w przepisie w ramach Tygodnia z Lunchboxem. Świetnie wychodzą również z prostego ciasta kruchego, do którego można dodać jeszcze trochę kurkumy dla koloru. I właśnie na kruche ciasto postawiłam w poniższym przepisie.
Jako farsz wykorzystałam krótko przysmażone mielone mięso z indyka z dodatkiem cebuli, czosnku i chilli. Sam farsz może wydawać się niektórym nudny, ale szybko się to zmieni, jeśli wytłumaczę z czym poniższe empanadas podałam :)


Wymyśliłam sobie, że podam je z pikantnym sosem mole, który przygotowuje się z pomidorów, papryczek chilii i czekolady. Przepis na klasyczne mole poblano znajduje się już na blogu i mimo kontrowersyjnego dodatku czekolady, zapewniam, że jest przepysznym meksykańskim sosem.

Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdybym nie zdecydowała, że do sosu mole dodam jeszcze truskawki z octem balsamicznym. Miałam ochotę na jakiś eksperyment z truskawkami w wytrawnym daniu, więc spontanicznie wrzuciłam je do sosu. Po zmiksowaniu składników byłam bardzo rozczarowana smakiem, ale sos całkiem zasmakował lubemu. Dlatego przełożyłam go do lodówki w oczekiwaniu na jego lepsze dni i zabrałam się za przygotowywanie sosu raz jeszcze. Tym razem w znanej wersji bez truskawek.
Ostatnio truskawkowym mole poczęstowaliśmy w ramach ciekawostki niezapowiedzianych gości i nie zebrał najgorszych recenzji, ale musicie wierzyć mi na słowo, że w poniższej wersji bez truskawek jest o wiele smaczniejszy :)

Pieczone pierożki empanadas z indykiem/20 sztuk
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • jajko
  • 50 ml wody
  • łyżeczka kurkumy
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
Sos mole z czekoladą 
  • pomidor
  • papryczka chilli
  • ząbek czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g orzechów ziemnych (niesolonych)
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 goździki
  • łyżeczka ziarenek kolendry
  • sok z 1/2 limonki
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • sól, pieprz
Pierożki empanadas:
  1. Mąkę wsypujemy na blat lub do misy, dodajemy kurkumę i sól. W mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko. Masło kroimy na bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do mąki. Wlewamy wodę i zagniatamy ręcznie lub mikserem,  jedynie do momentu połączenia składników.
  2. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. W tym czasie rozgrzewamy wok z olejem lub oliwą i podsmażamy posiekaną drobno cebulę, czosnek i chilli. Dodajemy mielone mięso, przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką.
  4. Smażymy przez ok. 5 minut. Następnie studzimy i odsączamy z tłuszczu.
  5. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i przekładamy na oprószony mąką blat.
  6. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 9-10 cm.
  7. Na środku każdego kółka kładziemy mięsny farsz i lepimy jak pierogi. Widelcem zaznaczamy brzegi i ulepione empanadas przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę.
  8. Pierożki układamy w odstępach i smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem, dodatkowo można je posypać np. suszonymi płatkami chilli albo oregano.
  9. Empanadas pieczemy przez 15-18 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.
  10. Serwujemy na ciepło lub zimno z sosem mole.
Sos mole:
  1.  Rozgrzewamy wok z oliwą  lub olejem. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę, poszatkowany czosnek i papryczkę chilli. 
  2. Następnie dodajemy pokrojony drobno pomidor, orzechy, cynamon, goździki, kolendrę. Potrząsamy wokiem.
  3. Wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Całość przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez ok. 7 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy kakao i gorzką czekoladę i dusimy sos jeszcze kilka minut.
  5. Wyciągamy z sosu goździki, a resztę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy sok z limonki. Składniki miksujemy blenderem na gładki sos. Przelewamy go ponownie do woka i próbujemy. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą, pieprzem, cukrem lub chilli.
Tosia

7 komentarzy:

  1. Naprawdę fajne, oryginalne połączenie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Burczy w brzuchu i ślinka cieknie :) mam tylko jedno pytanie, czy mąkę pszenną da się zastąpić jakąś inną bezglutenową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam odpisać wcześniej, przepraszam :)
      Kiedyś piekłam paszteciki jaglane, więc wydaje mi się, że jest to możliwe. Gdyby mąkę pszenną zastąpić mieszanką bezglutenowych np. kukurydzianą, ryżową i gryczaną to może być coś z tego było. Nie mam jednak pewności jakie by to były proporcje, być może trochę zmienione, aby konsystencja ciasta przypominała typowo kruche, pszenne.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, w ramach zamiennika znalazłam między innymi mąkę z tapioki plus skrobię kukurydzianą, ziemniaczaną i białą mąką ryżową. Jak tylko uda mi się nabyć tą pierwszą zaraz zabieram się do klejenia :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Brzmi niesamowicie kusząco i intrygująco! <3

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...