Wyobraźcie sobie aksamitne serniczki w towarzystwie słodkiej masy orzechowej, otulone chrupiącym ciastem filo i polane syropem różanym. Brzmi smakowicie? I tak też smakowało, więc spróbujcie ich koniecznie!
Poniżej przepis i opis w zdjęciach.
Poniżej przepis i opis w zdjęciach.
Serniczki Baklava/ 6 sztuk
Syrop różany:
- 70 g cukru
- 90 ml płynnego miodu
- 120 ml wody
- łyżeczka wody różanej
- 80 g orzechów laskowych
- 1/2 szklanki gotowego syropu różanego
- 250 g twarogu dwukrotnie mielonego
- jajko
- żółtko
- 60 g cukru
- 50 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1/2 wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 płaty ciasta filo
- 100 g masła
- łyżeczka suszonych płatków róży
- W rondelku umieszczamy cukier, miód oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę różaną i mieszamy.
- W tym czasie wrzucamy obrane orzechy na suchą patelnię i prażymy przez kilka minut. Następnie przerzucamy je na czystą ściereczkę i przy jej pomocy ocieramy je o siebie, aby pozbyć się brązowej skórki. Wrzucamy je do wysokiego naczynia, dodajemy mniej więcej pół szklanki syropu różanego i miksujemy na pastę, kontrolując jej konsystencję.
- W rondlu topimy masło i studzimy.
- Trzy płaty ciasta filo kładziemy na sobie, dzielimy na 6 kwadratów o boku 10 cm.
- Twaróg ucieramy w makutrze lub mikserze razem z jajkami i mąką ziemniaczaną. Ucierając dalej masę, stopniowo dodajemy cukier, na zmianę z kremówką. Gdy składniki się połączą, dodajemy jeszcze ziarenka z wanilii lub ekstrakt i jeszcze krótko mieszamy.
- Papier do pieczenia dzielimy na 6 kwadracików o boku 12 cm.
- Foremki na muffiny smarujemy odrobiną topionego masła, wykładamy pergaminem, który również smarujemy masłem. Kładziemy w każdym dołku jeden płat ciasta filo, smarujemy masłem, kładziemy drugi płat, smarujemy masłem, następnie trzeci.
- Do środka przekładamy po równo masę serową, a na nią po łyżeczce masy orzechowej, zostawiając 3 łyżki na potem. Zbieramy rogi ciasta i łączymy je ze sobą ku środkowi.
- Tak przygotowaną foremkę z 6 przyszłymi serniczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 30 minut.
- Po tym czasie bierzemy pokruszone resztki ciasta filo i ozdabiamy nimi oraz pozostałą masą orzechową upieczone serniczki. Polewamy syropem i posypujemy suszonymi płatkami róży.
- Zwiększamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy serniczki jeszcze 10 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Najlepiej smakują schłodzone i polane odrobiną syropu.
Cudowne!
OdpowiedzUsuńDla mnie wygrywają z klsyczną baklavą.
ach ten syrop!
OdpowiedzUsuńWow, muszą być takie pyszne! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńNawet bardzo słodka sobota- pysznie :)
OdpowiedzUsuńcudownie prezentują się te serniczki! muszą być bardzo słodkie, ale to akurat plus, bo takie desery to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńZawsze jestem pod wrażeniem Waszego połączenia smaków.
OdpowiedzUsuńSyrop różany i masa orzechowa to coś co będzie mi się śniło tej nocy :D
Pycha!
Łał! Wyśmienity widok!
OdpowiedzUsuńWyglądają bezbłędnie.
OdpowiedzUsuń