sobota, 15 lutego 2014

Słodka sobota #130: Serniczki Baklava




Wyobraźcie sobie aksamitne serniczki w towarzystwie słodkiej masy orzechowej, otulone chrupiącym ciastem filo i polane syropem różanym. Brzmi smakowicie? I tak też smakowało, więc spróbujcie ich koniecznie!
Poniżej przepis i opis w zdjęciach.



Serniczki Baklava/ 6 sztuk
Syrop różany:
  • 70 g cukru
  • 90 ml płynnego miodu
  • 120 ml wody
  • łyżeczka wody różanej
Masa orzechowa:
  • 80 g orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki gotowego syropu różanego
Masa serowa:
  • 250 g twarogu dwukrotnie mielonego
  • jajko
  • żółtko
  • 60 g cukru
  • 50 ml śmietanki kremówki 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1/2 wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Chrupiące ciasto:
  • 3 płaty ciasta filo
  • 100 g masła
  • łyżeczka suszonych płatków róży
  1. W rondelku umieszczamy cukier, miód oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę różaną i mieszamy.
  2. W tym czasie wrzucamy obrane orzechy na suchą patelnię i prażymy przez kilka minut. Następnie przerzucamy je na czystą ściereczkę i przy jej pomocy ocieramy je o siebie, aby pozbyć się brązowej skórki. Wrzucamy je do wysokiego naczynia, dodajemy mniej więcej pół szklanki syropu różanego i miksujemy na pastę, kontrolując jej konsystencję.
  3. W rondlu topimy masło i studzimy.
  4. Trzy płaty ciasta filo kładziemy na sobie, dzielimy na 6 kwadratów o boku 10 cm.
  5. Twaróg ucieramy w makutrze lub mikserze razem z jajkami i mąką ziemniaczaną. Ucierając dalej masę, stopniowo dodajemy cukier, na zmianę z kremówką. Gdy składniki się połączą, dodajemy jeszcze ziarenka z wanilii lub ekstrakt i jeszcze krótko mieszamy.
  6. Papier do pieczenia dzielimy na 6 kwadracików o boku 12 cm.
  7. Foremki na muffiny smarujemy odrobiną topionego masła, wykładamy pergaminem, który również smarujemy masłem. Kładziemy w każdym dołku jeden płat ciasta filo, smarujemy masłem, kładziemy drugi płat, smarujemy masłem, następnie trzeci.
  8. Do środka przekładamy po równo masę serową, a na nią po łyżeczce masy orzechowej, zostawiając 3 łyżki na potem. Zbieramy rogi ciasta i łączymy je ze sobą ku środkowi.
  9. Tak przygotowaną foremkę z 6 przyszłymi serniczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 30 minut.
  10. Po tym czasie bierzemy pokruszone resztki ciasta filo i ozdabiamy nimi oraz pozostałą masą orzechową upieczone serniczki. Polewamy syropem i posypujemy suszonymi płatkami róży.
  11. Zwiększamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy serniczki jeszcze 10 minut.
  12. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Najlepiej smakują schłodzone i polane odrobiną syropu.
Tosia

8 komentarzy:

  1. Cudowne!
    Dla mnie wygrywają z klsyczną baklavą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, muszą być takie pyszne! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet bardzo słodka sobota- pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie prezentują się te serniczki! muszą być bardzo słodkie, ale to akurat plus, bo takie desery to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze jestem pod wrażeniem Waszego połączenia smaków.
    Syrop różany i masa orzechowa to coś co będzie mi się śniło tej nocy :D
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...