W mojej kuchni zrobiło już się dziś prawdziwie jesiennie. Lubię gotować kilka rzeczy na raz, wtedy jestem lepiej zorganizowana w trakcie gotowania i robię mniejszy bałagan, bo każdy mój ruch jest przemyślany.
Od rana myśląc o jesiennych przysmakach upiekłam tartę dyniową, chleb z dynią i kurkami oraz ugotowałam zupę grzybową. Aby jeszcze się nie żegnać ze smakami lata, postanowiłam także przygotować aromatyczny sos ze świeżych pomidorów.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, dlatego od kiedy jestem posiadaczką maszynki do makaronu i mam trochę czasu oraz chęci, to zabieram się za domowy makaron.
Uważam, że żaden makaron z paczki o bujnym kształcie nie będzie nigdy smakował tak dobrze jak odpowiednio przygotowana domowa pasta. Widziałam, że na zachodzie można już dostać specjalne stojące wieszaki do suszenia makaronu, ale taki sposób można także łatwo opracować w domu, co już kiedyś pokazywała Wam Śliwka. A o fabryce domowego makaronu pisałyśmy już kilka razy (I, II, III).
Przy odrobinie wprawy produkcja takiego makaronu nie powinna trwać dłużej niż 2-2,5 godziny. W tym przez godzinę ciasto leży w lodówce, a wtedy można zrobić sos :) Sos jak wcześniej wspomniałam jest na bazie świeżych pomidorów.
Użyłam do tego gatunku malinowych, żółtych i podłużnych pomidorów lima. Całość ugotowałam jedynie z kilkoma dodatkami i winem, bo dobre, dojrzałe pomidory nie potrzebują już za wiele przypraw, aby były smaczne.
Taki sos może być bazą do innych potraw, można do niego dodać np. mielone mięso wołowe albo kawałki piersi kurczaka. Ja miałam ochotę na wersję wegetariańską.
Miało być prosto, świeżo, domowo, pysznie..i chyba się udało :)
Domowy makaron tagliatelle
- 125 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
- 125 g drobnej semoliny
- jajko
- żółtko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki letniej wody
- pół łyżeczki soli
- Przesianą mąkę mieszamy z semoliną i usypujemy na blacie "kopiec". Na środku robimy wgłębienie i wbijamy jajko, żółtko. Dodajemy oliwę, wodę i sól.
- Składniki na środku mąki zaczynamy mieszać, stopniowo zagniatając je z mąką.
- Po kilku minutach zagniatania otrzymamy elastyczną kulę z ciasta. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na 30 minut, a najlepiej godzinę do lodówki.
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do makaronu zaczynając od szerokiej szczeliny (7), a kończąc na wąskiej (2).
- Na maszynkę nakładamy końcówkę do makaronu tagliatelle. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę raz jeszcze. Powstałe "nitki" wieszamy na wieszaku lub ostrożnie (tak by się nie pozlepiały) kładziemy na desce, obsypując je mąką. Zostawiamy do ususzenia na pół godziny.
- W dużym garnku gotujemy wodę na makaron, solimy ją i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek.
- Ususzony makaron gotujemy we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, aby był al dente (najlepiej sprawdzić miękkość podczas gotowania).
- Ugotowany makaron odcedzamy z wody i podajemy z sosem ze świeżych pomidorów.
- 1 kg pomidorów (różne gatunki, u mnie : malinowe, żółte, koktajlowe i lima)
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- garść liści świeżej bazylii
- łyżka cukru
- łyżka octu balsamicznego jabłkowego
- świeżo mielony pieprz
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka soli
- W rondlu o grubym dnie lub np. woku podsmażamy na oliwie i łyżeczce masła posiekaną w kostkę cebulę. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Gdy zacznie robić się szklista dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy minutę.
- Pomidory sparzamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki lub od razu kroimy w kostkę. Wrzucamy je do smażonej cebulki z czosnkiem. Dodajemy liście bazylii, przyprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy 2-3 minuty.
- Wlewamy wino i gotujemy na sporym ogniu przez kilka minut. Kiedy połowa wina odparuje, dodajemy cukier i ocet, zmniejszamy ogień i dusimy sos przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
- Pod koniec gotowania miksujemy sos za pomocą blendera na gładką masę. Przyprawiamy świeżo startą gałką i ewentualnie doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, cukrem lub octem), podgrzewamy minutę.
- Podajemy z makaronem i listkami bazylii.
Pysznie podany wieszaczek :)
OdpowiedzUsuńo jak rustykalnie to zdjęcie wygląda :) a sos mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńCudny sposób suszenia makaronu. Zaskakująco kreatywny. :)
OdpowiedzUsuńNajciekawszy sposób suszenia makaronu jaki widziałem - chyba też tak zrobię następnym razem :)
OdpowiedzUsuńJejciu, już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam domowy makaron. Chyba trzeba nadrobić te straty :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam widok makaronu na wieszaku! :)
OdpowiedzUsuńPomysł z wieszakiem jest zabójczy :D Jestem ciekawa smaku takiego domowego makaronu, ja jeszcze się nie pokusiłam ;)
OdpowiedzUsuńNa wieszak nie wpadłam! Super!!! Kupuję pomysł. U mnie makaron wisi na krzesłach. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńA ja się jeszcze nie dorobiłam maszynki do makaronu:( gratuluję profesjonalnej suszarki do tagiatele:) bardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuńAle super makaron - w dodatku mój ulubiony:)
OdpowiedzUsuńaz zglodnialam na sama mysl o tym makaronie :)
OdpowiedzUsuńWieszak na makaron, pierwsza klasa!:)
OdpowiedzUsuńJa wykorzystuję bambusowe patyki;)
Narobiłaś mi apetytu na taki makaron...
wieszak :)
OdpowiedzUsuńa za domowy makaron chylę czoła
Co za świetne zdjęcie! Przychodzę do Ciebie kiedyś na taki makaron, dobrze? ;)
OdpowiedzUsuńAle boskie zdjęcie z tym wieszakiem!:)
OdpowiedzUsuńobłędne zdjęcia!!! ja też wielokrotnie robiłam własny makaron. Choć bez maszynki jest on zdecydowanie bardziej pracochłonny ale smakuje równie cudownie!
OdpowiedzUsuńTaka pomidorowa pasta to moje dzisiejsze marzenie obiadowe :)
Heh! Ale super pomysł z tym makaronem na wieszaku! No zjadłabym taki domowy makaronik, ale ciągle mi w głowie tkwi przekonanie, że to zbyt czasochłonne... Tymczasem raczę się takim u Babci, a Was podziwiam. Miłego!
OdpowiedzUsuńpodziwiam:) nie odważyłam się jeszcze na domowy makaron, może pora to zmienić:)
OdpowiedzUsuńtę pastę I LOVE, podobnie jak Ty! Domowy makaron, pyszny sezonowy sosik jak najbardziej popieram. Bardzo smakowite ujęcia!!!!
OdpowiedzUsuńPamiętam czasy jak mama z babcią robiły domowy makaron. Pamiętam smak tych wyrobów i wiem, że żaden sklepowy - 5 czy nawet 10 jajeczny tego nie zastąpi :)
OdpowiedzUsuńSuper patent z wieszakiem ; ) Kocham takie lekkie sosy pomidorowe i domowy makaron : ) Piękny post ; )
OdpowiedzUsuńJa też uważam, że makaron domowy, to najlepszy makaron jaki może być. A w dodatku świetny patent z wieszakiem! :)
OdpowiedzUsuńSmak domowego makaronu... Żaden inny nie jest mu w stanie dorównać:)
OdpowiedzUsuńPychota!!!
geniaone, pamietam jak babcia co sobote robila makaron na niedziele do rosolu a krecilam maszynka do krojenia.. coz ja sie na to jeszcze nie porwalam wiec zazdroszcze.
OdpowiedzUsuńDomowy makaron, pycha :) Muszę się lepiej rozejrzeć za semoliną, bo niestety nigdzie jej nie widziałem.
OdpowiedzUsuńTosiu zgłodniałam od patrzenia na ten 'utopiony' w sosie makaron. Ja sama jeszcze nigdy nie robiłam tych złotych nitek, jedynie w dzieciństwie pomagałam robić makaron mojej babci. No nic poczułam się jak we Włoszech, aż w brzuchu mi burczy ;)
OdpowiedzUsuńI love pasta too :) a domowa pasta to już najlepsza ze wszystkich :)
OdpowiedzUsuńHa! I love the photo for the header and the one of the clothes hanger holding up the pasta.. your photos are so amusing :)
OdpowiedzUsuńI always spent my half an hοuг to гeаԁ thiѕ web ѕitе's posts all the time along with a cup of coffee.
OdpowiedzUsuńReview my weblog - loans for bad credit
hello therе and thank уou in your info ?
OdpowiedzUsuńI have certaіnly pickеԁ up anything nеω from
propег heгe. ӏ did alteгnativelу expeгienсe
some techniсal іѕѕues
the use of this ѕite, as I exрerienсed to гeloaԁ the websitе a lot of inѕtanceѕ prevіous to I may get
it to lοaԁ pгopeгlу. Ι have been wonԁering іn case your ωеb hosting is OK?
Νο longег thаt I am cοmplaining,
howеver ѕluggiѕh lοading cаses іnstances ωіll sometіmeѕ
affect your ρlacement in goοgle аnd can dаmage yоur high quality
ratіng іf аdѵertising аnd marketing with Αdwοrԁs.
Well Ι am incluԁing thіѕ RSS to my e-mail and cоuld looκ out for
much extra of your reѕрectivе intеresting сontent.
Maκe ѕurе you replacе this agаin soon.
.
Mу web pagе :: payday loans
When Ι initially commented I seem to have сlicked
OdpowiedzUsuńon the -Νotify me when neω commеnts are addеd- chеckbox
and from now on every time a comment is added I recieνe four emails
with the same comment. There has tο be an еasy method you
can remove me from that seгѵiсe?
Kudos!
Αlso visіt my site Same Day Payday Loans
Thanks for information
OdpowiedzUsuńIt s a very useful page. Thank you. 001e11fcfa04892cd2a4d4ba591e6c71
OdpowiedzUsuńbatman
konyaalti
macka
cayirli
cilimli
fatsa
toroslar
hayrat
camliyayla
Congratulations on your article, it was very helpful and successful. 2e579a74170fcc76b0d7475529a83d6b
OdpowiedzUsuńnumara onay
sms onay
website kurma
Thank you for your explanation, very good content. d2c522ba50eee341bd2bf0846fa36068
OdpowiedzUsuńaltın dedektörü
Thanks for your article. 05af5eb7ef5a10c11e6742f70c68e279
OdpowiedzUsuńevde iş imkanı
Success Write content success. Thanks.
OdpowiedzUsuńbetmatik
kıbrıs bahis siteleri
kralbet
canlı slot siteleri
deneme bonusu
betpark
canlı poker siteleri
afyon
OdpowiedzUsuńbahçelievler
bingöl
karşıyaka
tekirdağ
KEFR1
sultangazi
OdpowiedzUsuńordu
mardin
bodrum
sincan
0PSLA
yurtdışı kargo
OdpowiedzUsuńresimli magnet
instagram takipçi satın al
yurtdışı kargo
sms onay
dijital kartvizit
dijital kartvizit
https://nobetci-eczane.org/
VJR
resimli magnet
OdpowiedzUsuńresimli magnet
çerkezköy çatı ustası
silivri çatı ustası
dijital kartvizit
5Y4EXN
I must thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńYou’ve written nice post, I am gonna bookmark this page, thanks for info.