środa, 19 września 2012

Rybno-ziemniaczana zapiekanka

Wakacje w Szwecji upływają pod hasłem prawdziwego, głębokiego odpoczynku. Delektuję się piękną przyrodą i choć pogoda już przypomina o nadejściu jesieni, wcale mnie to nie zniechęca.
Kilka dni temu wybraliśmy się na grzyby, których w lasach pełno, bo Szwedzi co do zasady ich po prostu nie zbierają. Znaleźliśmy więc na samym środku leśnej drogi ogromnego prawdziwka, a każde mniejsze wzgórze jest żółte od nadmiaru kurek.  

Wykorzystałam je więc jako akcent jesienny do mojej rybnej zapiekanki. Połączenie ziemniaków i ryby jest naprawdę pyszne, a dodatek smażonego pora i kurek wydaje się wprost dla niej stworzony. Podobną zrobiłyśmy ze znajomą tutaj dokładnie rok temu. Wtedy wykorzystałyśmy świeżo wyłowionego szczupaka, który okazał się koszmarny ze względu na konieczność przemielenia w rękach każdego kawałka w poszukiwaniu ości. Z filetem z łososia mamy ten problem z głowy.

Jak to zapiekanka, może niezbyt urodziwie wygląda na zdjęciu, ale przepis polecam z ręką na sercu:)

Rybno-ziemniaczana zapiekanka (prostokątna forma 25 x 35 cm)
- 700 g młodych ziemniaków
- 500 g filetu z łososia
- 200 g kurek
- 1 por (biała część)
- 10 łyżek gęstej śmietany 36 %
- 3 jajka
- 250 g małych krewetek bez skorupek
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- skórka z połowy cytryny
- 100 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
- masło klarowane/ oliwa do smażenia
  1. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać ze skórki, jeśli używasz innych, obierz je.
  2. Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ok. 2 łyżkami soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć plastry ziemniaków, gotuj przez 7 minut, odcedź i zalej na sitku zimną wodą. Odstaw na bok.
  3. Pokrój por w plastry, kurki umyj, osusz i poszatkuj. Rozgrzej masło klarowane na patelni (ok. 2 łyżki) i smaż por razem z kurkami. Smaż aż por zmięknie, a kurki puszczą sok. Dodaj 3 łyżki śmietany, posól, popieprz. Pomieszaj aż śmietana się rozpuści i odstaw na bok.
  4. Łososia pokrój w plasterki grubości 1 centymetra. Wrzuć do miski, dodaj miód, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok. 
  5. W formie ułóż pierwszą warstwę z połowy ziemniaków. Następnie połóż tej warstwie równomiernie łososia. Na łososiu ułóż równomiernie warstwę smażonego pora z kurkami. Przykryj je kolejną warstwą ziemniaków, a na nich ułóż krewetki bez skorupek. 
  6. W miseczce połącz ze sobą 7 pozostałych łyżek śmietany i jajka. Pomieszaj trzepaczką/mikserem. Poszatkuj koperek, zgnieć i poszatkuj czosnek i dodaj do śmietany z jajkami. Posól, popierz. Całość dobrze wymieszaj. 
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  8. Gdy będzie dostatecznie rozgrzany, zalej równomiernie całość masą śmietanowo-jajeczną. Posyp wierzch tartym parmezanem i wsadź do piekarnika.
  9. Piecz przez 30 minut, a następnie włącz funkcję grillowania z góry i piecz jeszcze przez 10 minut.
Śliwka

24 komentarze:

  1. czyli szwecja jest rajem dla grzybiarzy, to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada na prawdę pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takie zapiekanki idealnie trafiaja w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliwko,

    bardzo południowa ta Twoja zapiekanka, czyli idealna dla mnie. Ostatnio bardzo podobną jadłam na Maderze. Tylko ryba była inna :) Ale smak niezmiennie pyszny!

    Serdeczności,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. zgłodniałam, bo zapiekanka wygląda bosko i smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna klasyka ;)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała zapiekanka!
    Ryba,grzyby i ziemniaki.
    Pysznie!
    Szwedzi tak samo jak Szwajcarzy nie zbierają grzybów.
    Chyba się na nich nie znają.
    Moi Znajomi ze Szwajcarii przywożą kilogramy cudownych rydzów.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba nie da sie tego nie lubic.
    wysmienite polaczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, mnie się podoba taka zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ona musi być niezwykle pyszna. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam takiej zapiekanki. Ryba i ziemniaki to kultowe połączenie. :) Wydaje mi się, że w zapiekance ten smak może być jeszcze lepszy (jak wygląd mógłby kłamać? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z takimi składnikami, ta zapiekanka nie ma prawa smakować inaczej niż rewelacyjnie! Ma w sobie wszystko co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja Ci zazdroszczę tego odpoczynku.. u mnie już tylko po urlopie zostały wspomnienia.
    U mnie też ostatnio ziemniaki w roli głównej :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Po zestawieniu składników domyślam się, że była pyszna

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie zestawienia i ten akcent kurkowy, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O! Z łososiem bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Akurat zużyłam dzisiaj resztę kurek...;)
    Uwielbiam zapiekanki, ale z rybą nigdy nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam naprawdę zachęcająca:)

    OdpowiedzUsuń
  19. wspaniała lista składników. takie paje na tą wczesną jesień są idealne ;) super!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. jade so Szwecji, moze tam wreszcie znajde grzyba ;p

    i zrobie zapieknake ^^

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...