piątek, 18 maja 2012

Tydzień z kurczakiem #5: Kebaby z kurczaka z jogurtem kolendrowo-limonkowym

































Jak często w ferworze nocnego imprezowania dopada was niepowstrzymana żądza zjedzenia kebabu? Mnie paradoksalnie dość rzadko, ale przyznaję, że czasem po prostu wydaję mi się, że tylko tego mi w danej chwili trzeba. Zwykle niewiele czasu muszę odczekać, aby przeklinać ten pomysł na zawsze (wystarczy się obudzić następnego dnia). 
Najbezpieczniej jest postawić na domowy fast food. Nie będę was oszukiwać, nie będzie wam się chciało sięgać po domowe kebaby, gdy w środku nocy najdzie was ochota, ale są idealne na zaplanowany, zbilansowany posiłek. 
No i tymi kebabami właśnie zamykamy nasz Tydzień z kurczakiem i jednocześnie mamy nadzieję, że udało nam się zainspirować was niektórymi przepisami.

Kebaby z kurczaka z jogurtem kolendrowo-limonkowym (12 sztuk)
- 1kg mielonej piersi z kurczaka
- 20 g świeżej pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- skórka z 1 pomarańczy
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pół cebuli
- 1 łyżka miodu

-180g naturalnego jogurtu greckiego
- 2 garście świeżej kolendry
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka cukru

Patyczki do szaszłyków zamocz na 15 minut w zimnej wodzie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Posiekaj pietruszkę i cebulę i dodaj do mięsa. Dodaj resztę składników przewidzianych do mięsa i dobrze wymieszaj. Uformuj kebaby na patyczkach do szaszłyków, lekko mocząc ręce w wodzie przed formowaniem. Konstrukcja będzie się wydawać niestabilna na patyku, ale po lekkim zgrillowaniu, mięso będzie się dobrze trzymać.
Patelnię grillową wysmaruj tłuszczem. Usmaż najpierw próbny kebab, aby sprawdzić, czy mięso jest dobrze doprawione. Smaż resztę kebabów przez kilka minut, obracając je tak, aby spiekły się z każdej strony. Lekko podsmażone wkładaj do piekarnika, żeby mięso doszło.
Przygotuj jogurt miksując w blenderze jogurt, kolendrę, limonkę i cukier.
Podawaj kebaby z jogurtem, aby można było je w nim moczyć.

Śliwka

19 komentarzy:

  1. Wszystkie kurczakowe przepisy cudowne, a te kolory! mmm..
    fakt, że w ferworze imprezowania jedyne po co się sięga to fast food na mieście, albo o zgrozo zupka chińska. ;)
    jak tylko będę miała ochotę na kebab to zrobię taki zamiast iść do budki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz nie imprezuję ale chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobne, pycha :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się zapowiadają;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się świetnie! A ten jogurt? Świetny!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko bajecznie pyszne :) świeże i pachnące :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe!
    I już mi się chce biec do kuchni.
    I sos pełen ulubionych smaków.
    I mam dobry nastrój.
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Arcydiekawe. W ten sposób nie przyrządzałam jeszcze kurczaka. Czas to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo mi się podoba taki pomysł na kurczaka :)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo smacznie! No i takie z pewnością są:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. MUSI BYĆ PRZEPYSZNE!Z chęcią bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bosko! A ten jogurt kolendrowo-limonkowy musi być bardzo orzeźwiający i bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pycha! jadłam kiedyś podobne, ale chyba z mięsa mielonego ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. No cóż, w środku nocy to bym pewnie pobiegła do budki z kebabem, ale wyglądają pięknie! I zdjęcie super!

    OdpowiedzUsuń
  15. rozmiękłam tak apetyczne jest to zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Poproszę o rezerwację dwóch, wpadnę i zabiorę. Pysznie wyglądają ;]

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne! Z chęcią zrobię, ale niestety tu w Krakowie nie mam czym zmielić mięska z kurczaka... buuu...

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...