To będzie debiut na moim wielkanocnym stole, ale także na burczymiwbrzuchu! W końcu pojawił się u nas przepis na tradycyjne, staropolskie danie.
Lekko pikantna, a przy tym delikatna w smaku - zupa chrzanowa. Świetnie pobudza trawienie i moim zdaniem jest mocnym rywalem dla świątecznego żurku.
Niektórzy mówią, że to "udawany żurek", ale moim zdaniem epitet "udawany" zdecydowanie obraża zupę chrzanową. Jest ona niepowtarzalna w smaku i nie ma sensu jej porównywać do innej zupy.
Podawać ją można w sposób tradycyjny, kojarzący się z Wielkanocą, czyli z białą kiełbasą i jajkami na twardo.
Bardzo polecam!
- 2 białe kiełbasy
- 100 g wędzonki (np. boczek)
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 6-7 ziarenek pieprzu
- 200 g chrzanu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany 12%
- żółtko
- łyżka mąki
- majeranek
- pół łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- dodatki: gotowane ziemniaki, jajka na twardo, pietruszka
- Cebulę obieramy i kroimy na pół, obieramy ząbki czosnku, wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy kiełbasy, wędzonkę, listek laurowy, ziela angielskie oraz pieprz i zalewamy wodą (2,5 litra). Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Odcedzamy zupę i wlewamy ją z powrotem do garnka. Odkładamy ugotowaną białą kiełbasę.
- Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do gotującej się zupy i podgrzewamy przez 20 minut. Zupę ponownie odcedzamy i wlewamy do garnka. Sprawdzamy smak zupy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 2-3 łyżki suszonego majeranku rozcieramy w dłoniach i wrzucamy do zupy.
- Do śmietany wbijamy żółtko i łączymy za pomocą trzepaczki. Do masy śmietanowej wlewamy chochlę ciepłej zupy i mieszamy. Podgrzewając i mieszając zupę wlewamy powoli śmietanę, gotujemy kilka minut.
- Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojoną w plastry białą kiełbasą i ziemniakami.
Cudowna! Widze już któryś raz chrzanową zupkę,ale jeszcze nigdy jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
nigdy nie jadłam, aż ciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńPyszny talerz!
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
U mnie jest żur i chrzanowa.
Nie potrafimy z żadnej zrezygnować.
ja tez jeszcze nie jadłam ale pora spróbować!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, ale to dobra alternatywa dla żurku, za którym nie przepadam :).
OdpowiedzUsuńTaka zupa, to dla mnie coś absolutnie nowego. Hmmmmm interesująca!
OdpowiedzUsuńciekawa alternatywa, tym bardziej ze za zurem nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chrzan, więc pewnie i zupka by mi posmakowała. :)
OdpowiedzUsuńWydaje się dość tłusta, ale pewnie to wszystko nadaje smak, prawda?
W tym przypomina akurat żurek, taki ich już urok. I tak starałam się ją w miarę odchudzić, ale to prawda, że kiełbaska i wędzonka wpływają na smak zupy :)
UsuńChodzi za mną zupa chrzanowa. Nareszcie przepis z chrzanem ale korzeniem, wypróbuję bez jajka:)
OdpowiedzUsuńojej właśnie za takie potrawy kocham polską kuchnię...;)
OdpowiedzUsuńchrzanową pod każdą postacią i o każdej porze uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chrzan, ale przyznam, że w formie takiej zupy nigdy go jeszcze nie jadłam. Nie ma to jak nasze tradycyjne potrawy :)
OdpowiedzUsuńw moich stronach to kompletnie nie znana zupa. Teraz gdy tworzymy nowy dom, kompletuję przepisy świąteczne które staną się tradycją - dlatego zapisałam, będę próbować ;)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadlam, ale mysle, ze bardzo by mi zasmakowala ;-)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadałam, ale coś czuję, że moim rodzicom by pasowała :)
OdpowiedzUsuńU mnie chyba będzie jednak żurek, ale kiedyś wypróbuję i taką propozycję, niekoniecznie na święta;) Wygląda bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńNie mogę się zdecydować, czy zrobić w tym roku żurek czy chrzanową. Może zrobię obie;) Twój talerz prezentuje się niezwykle apetycznie:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam zupy chrzanowej, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJadłam taka zupkę w restauracji, niedawno, nawet ją pokazywałam na blogu i stąd wiem, że jest grzechu warta;-) Twoja spróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńnie przepadam za zupami wielkanocnymi, bo ani żurek, ani barszcz biały mi nie leżą jakoś... może więc ta zupa będzie dla mnie?
OdpowiedzUsuńsuper:) i niesztampowo:)
OdpowiedzUsuńUdawana czy nie, z chrzanem będize pyszna. Lubię jajka w zupie, to takie połączenie ze świętami Wielkiejnocy. Wygląda pysznie i dekoracja też fajna.
OdpowiedzUsuńbardzo lubie zupe chrzanowa , moja mama gotuje ja na wedzonce i maslance z wedlina i jajkiem, dla mnie to najlepsza zupa jaka jest na wielkanoc ,eli55
OdpowiedzUsuńsuuuper zurek, dzieki za przepis, ja wedoznego boczku dodaje od kani to takich przypraw ale jakiego producenta co do kielbaski polecacie:)?
OdpowiedzUsuńMoja mama gotuje zupe chrzanowa na kazda Wielkanoc , gotuje ja na wedzonce i maslance, mnie zawsze bardzo brakowalo tej zupy , wiec kiedy znalazlam ten przepis postanowilam go sprobowac . Dzisiaj ugotowalam ta zupe jest pyszna ,ale troche ja zmodyfikowalam , bo dodalam do smietany 2 cale jaja i 2 lyzki maki bo dla mnie zupa byla za rzadka, ale tz zupa bedzie goscic na stale w moim przepisach i na pewno nie tylko na Wielkanoc, serdeczne dzieki za przepis, Eli55
OdpowiedzUsuń