wtorek, 20 marca 2012

Zapiekanka z bakłażanów


Nie ukrywam, że nie jestem wielką fanką bakłażanów, jednak gdy ostatnio spróbowałam tej zapiekanki u mojej babci byłam w niebie. Powtórzyłam ją następnego dnia, ale tłustą śmietanę (wybór babci) zastąpiłam bałkańskim jogurtem, żeby potrawa była mniej kaloryczna. Nie zraźcie się, bo to jedno z dań z kategorii "brzydkie, ale pyszne";)

Zapiekanka z bakłażanów (żaroodporne naczynie 30 x 20cm)
- 3 bakłażany
- 80g szynki serrano (ew. szwarcwaldzkiej)
- 680g jogurtu bałkańskiego
- 90g koncentratu pomidorowego
- pieprz
- kilka kropel tabasco
- 3 ząbki czosnku
- 50g parmezanu

Bakłażany pokrój wzdłuż w ok. 1cm plastry. Na blacie wyłóż papierowy ręcznik. Posól bakłażany z dwóch stron i połóż na papierowym ręczniku. Przykryj kolejną warstwą ręcznika. Zostaw na pół godziny, aby puściły sok.
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj naczynie masłem.Ułóż dolną warstwę bakłażanów, tak aby nachodziły na siebie i nie było przerw. Na bakłażany nałóż szynkę serrano. Ułóż kolejną warstwę bakłażanów. W misce pomieszaj ze sobą jogurt, koncentrat, pieprz, tabasco i wyciśnięte ząbki czosnku. Wylej jogurtową masę na bakłażany, tak aby pokrywała je w całości. Całość posyp tartym parmezanem. Piecz przez około 40 minut.

Śliwka

15 komentarzy:

  1. jakaś propozycja zamiast koncentratu? tak aby nie było pomidorów...

    OdpowiedzUsuń
  2. Może w takim razie jakieś pesto? Np. z grillowanej papryki http://wbrzuchu.blogspot.com/2012/01/focaccia-z-rozmarynem-mozzarella-i.html , z suszonych pomidorów : http://wbrzuchu.blogspot.com/2011/05/spaghetti-z-pesto-z-suszonych-pomidorow.html , albo z bazylii : http://wbrzuchu.blogspot.com/2011/04/makaron-rigatoni-z-pesto-na-zimno.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Pysznie sie zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite są bakłażany. W zapiekance tym bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. :D bakłażana jadłam pierwszy raz dwa dni temu :D i posmakował mi :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bakłażany bardzo lubi :). Czyżby to był jakiś znak, że akurat mam wszystkie składniki w lodówce :D.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Taak... Robiłam taką na imieniny mojej mamy. Bardzo wszystkim smakowała :)
    A żeby lepiej wyglądała ułożyłam na serze plastry pomidora, zapiekłam i przybrałam świeżą bazylią. Wyglądała dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzydkie? Protestuje! Mnie tam sie podoba. No i smakuje wybornie...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbia ją! Pycha. Ogólnie to bakłażany, cukinie, dynie to jedne z moich lubionych warzyw :-) Dają tyle możliwości!

    OdpowiedzUsuń
  12. No dziewczyny! Wygląda to smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  13. No z tą brzydotą to przesada. Wcale nie wygląda brzydko :-) Koniecznie muszę zrobić taką zapiekankę :-) Ale ja jednak dodam tłustej śmietany :-) Raz się żyje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam dzisiaj na obiad, jest przepyszna! na pewno powtórzę nie raz :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...