Nie ukrywam, że nie jestem wielką fanką bakłażanów, jednak gdy ostatnio spróbowałam tej zapiekanki u mojej babci byłam w niebie. Powtórzyłam ją następnego dnia, ale tłustą śmietanę (wybór babci) zastąpiłam bałkańskim jogurtem, żeby potrawa była mniej kaloryczna. Nie zraźcie się, bo to jedno z dań z kategorii "brzydkie, ale pyszne";)
Zapiekanka z bakłażanów (żaroodporne naczynie 30 x 20cm)
- 3 bakłażany
- 80g szynki serrano (ew. szwarcwaldzkiej)
- 680g jogurtu bałkańskiego
- 90g koncentratu pomidorowego
- pieprz
- kilka kropel tabasco
- 3 ząbki czosnku
- 50g parmezanu
Bakłażany pokrój wzdłuż w ok. 1cm plastry. Na blacie wyłóż papierowy ręcznik. Posól bakłażany z dwóch stron i połóż na papierowym ręczniku. Przykryj kolejną warstwą ręcznika. Zostaw na pół godziny, aby puściły sok.
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj naczynie masłem.Ułóż dolną warstwę bakłażanów, tak aby nachodziły na siebie i nie było przerw. Na bakłażany nałóż szynkę serrano. Ułóż kolejną warstwę bakłażanów. W misce pomieszaj ze sobą jogurt, koncentrat, pieprz, tabasco i wyciśnięte ząbki czosnku. Wylej jogurtową masę na bakłażany, tak aby pokrywała je w całości. Całość posyp tartym parmezanem. Piecz przez około 40 minut.
Śliwka
jakaś propozycja zamiast koncentratu? tak aby nie było pomidorów...
OdpowiedzUsuńMoże w takim razie jakieś pesto? Np. z grillowanej papryki http://wbrzuchu.blogspot.com/2012/01/focaccia-z-rozmarynem-mozzarella-i.html , z suszonych pomidorów : http://wbrzuchu.blogspot.com/2011/05/spaghetti-z-pesto-z-suszonych-pomidorow.html , albo z bazylii : http://wbrzuchu.blogspot.com/2011/04/makaron-rigatoni-z-pesto-na-zimno.html
OdpowiedzUsuńAle fajne danie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pysznie sie zapowiada :)
OdpowiedzUsuńSmakowite są bakłażany. W zapiekance tym bardziej:)
OdpowiedzUsuń:D bakłażana jadłam pierwszy raz dwa dni temu :D i posmakował mi :D
OdpowiedzUsuńja bakłażany bardzo lubi :). Czyżby to był jakiś znak, że akurat mam wszystkie składniki w lodówce :D.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTaak... Robiłam taką na imieniny mojej mamy. Bardzo wszystkim smakowała :)
OdpowiedzUsuńA żeby lepiej wyglądała ułożyłam na serze plastry pomidora, zapiekłam i przybrałam świeżą bazylią. Wyglądała dobrze :)
Smakowicie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńBrzydkie? Protestuje! Mnie tam sie podoba. No i smakuje wybornie...
OdpowiedzUsuńUwielbia ją! Pycha. Ogólnie to bakłażany, cukinie, dynie to jedne z moich lubionych warzyw :-) Dają tyle możliwości!
OdpowiedzUsuńNo dziewczyny! Wygląda to smacznie:D
OdpowiedzUsuńNo z tą brzydotą to przesada. Wcale nie wygląda brzydko :-) Koniecznie muszę zrobić taką zapiekankę :-) Ale ja jednak dodam tłustej śmietany :-) Raz się żyje ;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na obiad, jest przepyszna! na pewno powtórzę nie raz :)
OdpowiedzUsuń