środa, 21 marca 2012

Spaghetti z musem z awokado





































Czy Wy także czekacie już na wiosnę? 
Ale nie na wiosnę astronomiczną, kalendarzową, lecz na prawdziwą - pełną zieleni, śpiewających ptaków i nowalijek.
Kiedy więc znajduję czas, zamiast myśleć o niebieskich migdałach, rozmyślam o zielonej wiośnie.
Widać to w mojej kuchni i w domowym ogródku (ale o tym wkrótce :)
Dzisiejsza propozycja to naprawdę szybkie, zielone i lekkie danie (pod warunkiem, że makaron ugotujemy al dente). Potrzeba zaledwie 15 minut by je przygotować. 
Spaghetti z musem awokado przypadnie do gustu na pewno wszystkim fanom guacamole. Mus, który zaproponowałam nie jest oryginalnym guacamole, a jedynie jego szybką interpretacją. Zabrakło w nim chociażby limonki, jeśli macie pod ręką to warto je wykorzystać zamiast cytryny.
Makaron z musem skomponowałam z pokruszoną fetą i świeżą miętą, ale możecie dodać np. mięso - grillowany filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym :)

Spaghetti z musem z awokado
  • 200 g makaronu spaghetti
  • dojrzałe awokado
  • garść świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół ząbka czosnku
  • łyżeczka miodu
  • szczypta ostrej papryki
  • świeżo mielony zielony pieprz
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki pokruszonego sera feta/koziego sera
  • łyżeczka oliwy z oliwek

  1. Makaron spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu "al dente", jednak o minutę krócej niż wskazuje producent.
  2. Awokado kroimy wzdłuż i rozdzielamy na dwie części. W jednej połówce, w której znajduje się pesta wbijamy mocno nóż i wyciągamy pestkę. Łyżeczką wyjmujemy miąższ awokado i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy pół ząbka czosnku, sok z cytryny, świeżą miętę, łyżeczkę miodu. Składniki dokładnie blendujemy, a następnie przyprawiamy do smaku pieprzem, szczyptą soli, ostrą papryką i jeszcze raz miksujemy.
  3. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do miski, mieszamy z musem z awokado i przekładamy na talerz. Na każdą porcję kładziemy dodatkowo łyżkę musu i posypujemy pokruszonym serem. Ozdabiamy świeżą miętą i skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy świeżo mielonym zielonym pieprzem.

Tosia

26 komentarzy:

  1. juz lubię ten makaron pełen wiosny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaj przepis do akcji konkursowej http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o wklejeniu banerka akcji w poście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję taki szybkościowy i apetyczny makaron :) A co do wiosny to z niecierpliwością jej wyczekuję i rozglądam za pierwszymi objawami, znalazłam już kwitnące krokusy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gwiazdko zostaw u mnie adres maila pod konkursem ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcie, smakowite bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niecierpliwie wyczekuję tych słonecznych dni:) Z takim daniem warto czekać na wiosnę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakoś nie mogę się przekonać do avocado, ale może gdy spróbuję w takiej wersji to mi posmakuje? :) Bo wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie za mną chodzi spaghetti, mąż przystał na moja obiadową propozycję, a z awokado nie jadłam jeszcze. Śpiew ptaków jest najpiękniejszy wiosną, zaraz za oknem sypialni mam wysokie drzewa, ptasia pobudka około 5, pięknie śpiewają ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie lubię awokado, ale w takiej wersji myślę, że by mi zasmakowało :). I jeszcze ten kolor <3.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, super pomysł! Zaklinamy wiosnę! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny, kuszący i na pewno smaczny;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacja, właśnie tego szukałam :-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, tak, tak, ta pasta to coś dla mnie. I jeszcze ten prepiękny kolor. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  14. Hm..awokado z makaronem? jeszcze nie jadłam:D ale chętnie się poczęstuję:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda tak apetycznie że zaraz zjem monitor!!!...............Czekam na wiosnę! Ale jak dłużej u Was posiedzę to w żadną wiosenną kieckę nie wlezę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. zielono mi i przyjemnie na podniebieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z awokado spaghetti jeszcze nie próbowałam, a to wygląda bardzo kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Feta i awokado doskonale się razem komponują, więc zapewne spaghetti było bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  19. o, ja też w klimacie nitek i niteczek ;) bardzo wiosenna kompozycja, popieram :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziewczyny - coś pysznego :) Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. super połączenie smaków, chętnie bym się na obiad wprosiła:D

    OdpowiedzUsuń
  22. jadłam raz awokado i bardzo źle to wspominam... ale bardzo chciałabym to zmienić a ufam, że w tym daniu byłoby (na początek) zjadliwe ;]

    OdpowiedzUsuń
  23. guacamole z makaronem - nie wpadałabym na takie połączenie. Musi być pycha :D
    Do tego zieleń na talerzu bardzo mile widziana ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam fetę i awokado. A twoja propozycja jest ich fanatycznym połączeniem. Mistrz!

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...