sobota, 14 stycznia 2012

Słodka sobota #36: Ciasto pomarańczowo-rumowe z żurawiną


Czasami nachodzi mnie ochota na coś prostego. Bez kremów, posypek, przekładania, po prostu na zwykłe, pyszne ciasto. I właśnie takie jest to dzisiejsze. Wyjęte jeszcze ciepłe z piekarnika, pokrojone na kawałki i posmarowane masłem (albo powidłami!) to czysta przyjemność. 
Proponuję właśnie w ten sposób umilić sobie sobotę (lub każdy inny dzień). 

Ciasto pomarańczowo- rumowe z żurawiną ( prostokątna forma 25cm)
- 200g mąki
- 180g cukru
- 150g miękkiego masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50ml białego rumu
- 2 pomarańcze (skórka i sok)
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 80g żurawiny

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Żurawinę zalej wrzątkiem i odłóż na parę minut, aby zmiękła. Następnie odsącz i odłóż na bok.
W misce pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do dwóch oddzielnych misek rozbij jajka- do jednej  żółtka, do drugiej białka.
Do żółtek dodaj miękkie masło i cukier. Zmiksuj na gładką masę. Zacznij powoli dosypywać mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Gdy uzyskasz jednolitą masę, zetrzyj skórkę z pomarańczy, wsyp do masy oraz wyciśnij do niej sok. Dodaj aromat pomarańczowy i rum. Zmiksuj.
Czas na białka. Wrzuć do nich szczyptę soli i ubij na sztywno tak, aby przewrócone do góry nogami nie wylewały się z miski. Dodaj białka i żurawinę do masy i pomieszaj łyżką, aby nie straciły objętości. 
Papier do pieczenia namocz w wodzie i wyłóż nim formę. Wlej masę i wsadź do piekarnika. Piecz przez 45minut, aż po wsadzeniu wykałaczki w ciasto, nie zostaną na niej okruchy.

Śliwka

19 komentarzy:

  1. Przy tym rumie bałam się rodzynek, ale na szczęście jest żurawina, a rodzynek niet (nie lubię i już;)). Pyszne, pachnące ciasto, idealne na sobotę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja cię, ale mnie kusi ten kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooo, to ja się piszę na takie ciasto:)tylko rumu brak, a przydałby się nie tylko do ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie wspaniała propozycja na całą sobotę - od śniadania do podwieczorku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bajecznie! Poproszę kawałek, albo od razu dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej!!! cudowne połączenie smaków :) o każdej porze dnia i nocy!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę dopaść żurawinę.
    Idealne ciacho do herbaty, z rana. :)

    P.S
    Zmieniłam adres bloga: soulcakes.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki ciasta są najlepsze! Nie lubię z kremami... Proste = najlepsze ;).
    Narobiłyście mi apetytu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale polaczenie smakow, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda na wilgotne i miękkie, czyli najlepsze na leniwe śniadanie przy kubku herbaty - żurawina z pomarańczą! pysznie. ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. niezwykle kuszące zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jesteście świetne!!!:D
    Ciasto już zrobiłam, wyszło odjazdowe :D dzięki

    cookmealice.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychota wprost! Chyba umilę sobie takowym przyszłą osobotę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciacho pierwsza klasa Dziewczyny ;)*

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda na bardzo wilgotne a takie ciasta po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomarańcze, rum, żurawina... Tyle pyszności na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio pałam miłością do takich ciast... Mąż twierdzi, że się starzeję, ale skoro tak ma smakować starośc to biorę ją całą:)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam takie ciasta - proste, ale jednocześnie niebanalne

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda na jakiś masakryczny zakalec...

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...