Owsianka nie jest zupą pomidorową, więc nie wszyscy muszą ją lubić. Budzi za to o wiele więcej emocji!
Ostatnio podczas imprezy ze znajomymi nawiązała się gorąca dyskusja na jej temat. Okazało się, że część osób nie jest w stanie nawet się przełamać by jej spróbować, inni zaczynają owsianką każdy dzień, a i znalazła się osoba, która lubi ją tylko na SŁONO.
Ja przyznam Wam szczerze, że dopiero ostatnio się z nią zaprzyjaźniłam, ale jak na razie tylko z owsianką bez gotowania. Propozycja jaką Wam przedstawiam to właściwie bardziej müsli niż owsianka. Wystarczy poświęcić 3 minuty wieczorem, by płatki owsiane zalać mlekiem i kilka minut rano by dodać jogurt naturalny i ulubione dodatki. Jako dodatki wybrałam miód, suszoną żurawinę, która zabija bakterie, wirusy w nerkach i drogach moczowych oraz pestki granatu. O właściwościach płatków owsianych chyba pisać nie muszę, bo tak jak nie każdy lubi owsiankę, myślę, że każdy jest świadomy iż jest niezwykle zdrowa. Płatki owsiane są bogate w błonnik, dzięki czemu pozwalają utrzymać właściwy poziom cukru w organizmie i zmniejszyć poziom cholesterolu. Dodatkowo uwalniają powoli energię, dlatego są idealne na śniadanie! Jeśli więc boicie się owsianki, spróbujcie müsli, a przekonacie się jakie może być smaczne :)
100 g błyskawicznych płatków owsianych
200 ml mleka 0,5 % tłuszczu
100 ml jogurtu naturalnego
pestki granatu
garść suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia owsiankę mieszamy z jogurtem naturalnym, polewamy miodem i posypujemy żurawiną oraz pestkami granatu.
Tosia
Ja lubię wszystkie owsianki i nawet w mojej szkolnej klasie znalazła się dziewczyna ją kochająca :D
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam owsiankę. W takiej wersji nie próbowałam, a mam chęć:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
O super propozycja, ja od niedawna się zaprzyjaźniam, ale nie jest to danie, które "uwielbiam", aczkolwiek jest zdrowe:)
OdpowiedzUsuńowsianka króluje u mnie o poranku już od dłuższego czasu!pokochałam ją ze wszystkimi opcjami jej przyrządzania;)
OdpowiedzUsuńTwoja nocna owsianka z żurawiną prezentuje się pysznie!na bogato;)
płatki błyskawiczne zastępuję jednak zwykłymi,mam ulubione lub górskimi,wolę ich treściwą strukturę;)
Pozdrawiam!
M.
Ja owsiankę uwielbiam i nigdy nie miałam do niej urazu. Mój tata np. w dzieciństwie był zmuszany to jedzenie niezwykle gęstej, kitowatej owsianki pół na pół na wodzie i mleku, z solą i masłem. Nie dziwię się, że przez to ma uraz i nawet ciasteczek owsianych nie tknie.
OdpowiedzUsuńNie zaczynałabym nią może każdego dnia, bo zbyt wiele śniadaniowych dań lubię, ale jest to jedno z tych, które mogłabym najczęściej powtarzać :)
Takim 'mokrym' musli bym nie pogardziła. :)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam owsiankę :D
OdpowiedzUsuńdobre smaki na dzień dobry:)) gdyby takie owsianki podawali w przedszkolu, to miałby dziś rzesze miłośników:)))
OdpowiedzUsuńJestem za owsianką, w każdej możliwej wersji, przyznam, że przez całe liceum w sobotę jadłam zupę z płatkami owsianymi na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam, ja też lubię owsiankę w każdej wersji, a płatki zalewam jogurtem lub mlekiem nawet tylko pięć minut przed jedzeniem i są jak dla mnie wystarczająco miękkie.
OdpowiedzUsuńA z żurawiną i z granatem są pewnie jeszcze zdrowsze niż same.
Pozdrawiam
Monika
Dość dawno temu zaprzyjaźniłam się z owsianką ze względu na skórę, z którą niestety mam problemy. Ale mnie smakuje, wystarczą odpowiednie dodatki, a mamy zdrowe i szybkie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńja jestem wielkim muslizarca :) wlasnie skonczylam swoja miske na sniadanie ; )
OdpowiedzUsuńbuziaki ;*
Mmmmm pyszna śniadaniowa propozycja!:) Uwielbiam wszystko co z granatem:)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńDla mnie zagadką jest kresowy odłam mojej rodziny - tam kaszę mannę gotuje się na mleku na gęsto i je się z solą i masłem... Dla mnie nie do przełknięcia ;)
OdpowiedzUsuńJa owsiankę jem prawie codziennie na śniadanie. Pyszne, zdrowe i sycące!