niedziela, 15 stycznia 2012

Śniadanie do łóżka #31: Müsli z płatków owsianych, z żurawiną i granatem























Owsianka nie jest zupą pomidorową, więc nie wszyscy muszą ją lubić. Budzi za to o wiele więcej emocji!
Ostatnio podczas imprezy ze znajomymi nawiązała się gorąca dyskusja na jej temat. Okazało się, że część osób nie jest w stanie nawet się przełamać by jej spróbować, inni zaczynają owsianką każdy dzień, a i znalazła się osoba, która lubi ją tylko na SŁONO. 
Ja przyznam Wam szczerze, że dopiero ostatnio się z nią zaprzyjaźniłam, ale jak na razie tylko z owsianką bez gotowania. Propozycja jaką Wam przedstawiam to właściwie bardziej müsli niż owsianka. Wystarczy poświęcić 3 minuty wieczorem, by płatki owsiane zalać mlekiem i kilka minut rano by dodać jogurt naturalny i ulubione dodatki. Jako dodatki wybrałam miód, suszoną żurawinę, która zabija bakterie, wirusy w nerkach i drogach moczowych oraz pestki granatu. O właściwościach płatków owsianych chyba pisać nie muszę, bo tak jak nie każdy lubi owsiankę, myślę, że każdy jest świadomy iż jest niezwykle zdrowa. Płatki owsiane są bogate w błonnik, dzięki czemu pozwalają utrzymać właściwy poziom cukru w organizmie i zmniejszyć poziom cholesterolu. Dodatkowo uwalniają powoli energię, dlatego są idealne na śniadanie! Jeśli więc boicie się owsianki, spróbujcie müsli, a przekonacie się jakie może być smaczne :)

Müsli z płatków owsianych, z żurawiną i granatem
100 g błyskawicznych płatków owsianych
200 ml mleka 0,5 % tłuszczu
100 ml jogurtu naturalnego
pestki granatu
garść suszonej żurawiny
2 łyżki miodu

Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia owsiankę mieszamy z jogurtem naturalnym, polewamy miodem i posypujemy żurawiną oraz pestkami granatu.

Tosia

16 komentarzy:

  1. Ja lubię wszystkie owsianki i nawet w mojej szkolnej klasie znalazła się dziewczyna ją kochająca :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam owsiankę. W takiej wersji nie próbowałam, a mam chęć:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. O super propozycja, ja od niedawna się zaprzyjaźniam, ale nie jest to danie, które "uwielbiam", aczkolwiek jest zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. owsianka króluje u mnie o poranku już od dłuższego czasu!pokochałam ją ze wszystkimi opcjami jej przyrządzania;)
    Twoja nocna owsianka z żurawiną prezentuje się pysznie!na bogato;)
    płatki błyskawiczne zastępuję jednak zwykłymi,mam ulubione lub górskimi,wolę ich treściwą strukturę;)
    Pozdrawiam!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja owsiankę uwielbiam i nigdy nie miałam do niej urazu. Mój tata np. w dzieciństwie był zmuszany to jedzenie niezwykle gęstej, kitowatej owsianki pół na pół na wodzie i mleku, z solą i masłem. Nie dziwię się, że przez to ma uraz i nawet ciasteczek owsianych nie tknie.
    Nie zaczynałabym nią może każdego dnia, bo zbyt wiele śniadaniowych dań lubię, ale jest to jedno z tych, które mogłabym najczęściej powtarzać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takim 'mokrym' musli bym nie pogardziła. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobre smaki na dzień dobry:)) gdyby takie owsianki podawali w przedszkolu, to miałby dziś rzesze miłośników:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem za owsianką, w każdej możliwej wersji, przyznam, że przez całe liceum w sobotę jadłam zupę z płatkami owsianymi na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam mniam, ja też lubię owsiankę w każdej wersji, a płatki zalewam jogurtem lub mlekiem nawet tylko pięć minut przed jedzeniem i są jak dla mnie wystarczająco miękkie.
    A z żurawiną i z granatem są pewnie jeszcze zdrowsze niż same.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. Dość dawno temu zaprzyjaźniłam się z owsianką ze względu na skórę, z którą niestety mam problemy. Ale mnie smakuje, wystarczą odpowiednie dodatki, a mamy zdrowe i szybkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja jestem wielkim muslizarca :) wlasnie skonczylam swoja miske na sniadanie ; )

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmm pyszna śniadaniowa propozycja!:) Uwielbiam wszystko co z granatem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla mnie zagadką jest kresowy odłam mojej rodziny - tam kaszę mannę gotuje się na mleku na gęsto i je się z solą i masłem... Dla mnie nie do przełknięcia ;)
    Ja owsiankę jem prawie codziennie na śniadanie. Pyszne, zdrowe i sycące!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...