wtorek, 13 grudnia 2011

Gorący kubek : czekolada piernikowa ze śnieżną bezą



































Kiedy zobaczyłam kubek, który nadaje się do zapiekania w piekarniku, od razu zaczęłam rozmyślać o tym co mogę w nim podać. Wybór padł na gorącą czekoladę z kopułką bezową, która chroni dostęp do gęstej i gorącej czekolady o aromacie piernika. Gorzka czekolada wspaniale przełamuje słodki smak bezowej pianki, a przyprawy nadają mu świątecznego charakteru. 
W mojej następnej notce pojawi się pomysł gorącego kubka w wersji wytrawnej. Tymczasem jestem bardzo dumna z efektów mojego pomysłu i wszystkich zachęcam do takiego eksperymentu ze słodkim gorącym kubkiem :) Pamiętajcie jednak, by delektować się deserem w rękawicy kuchennej!

Gorąca czekolada piernikowa ze śnieżną bezą
70 g gorzkiej czekolady
60 ml śmietanki kremówki
łyżeczka cukru
kora cynamonowa lub łyżeczka zmielonego cynamonu
4 goździki
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
plaster świeżego imbiru
białko z jajka
50 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny

1.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, dolewamy kremówkę i dodajemy przyprawy oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia. Od czasu do czasu mieszamy.
2.Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz ubijamy.
3.Przelewamy gorącą czekoladę przez sitko do kubka, który nadaje się do wkładania do piekarnika. Za pomocą szprycy wyciskamy masę bezową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Po ok. 10 minutach, śnieżna beza powinna już być upieczona.

Tosia

27 komentarzy:

  1. Mnie też duma by rozpierała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupelnie mnie nie dziwi, ze taka jestes dumna - ja tez bym byla! Nie dosc, ze wyglada niesamowicie apetycznie, to jeszcze pewnie smakuje bosko...

    OdpowiedzUsuń
  3. poezja smaku...tego mi trzeba dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jej genialne!! a skąd mam wiedzieć czy kubek nadaje się do zpiekania? zapraszam też na moje 2 blogi :D

    OdpowiedzUsuń
  5. @Siaśka - pod moim kubkiem jest napisane oven safe, ale możesz też po prostu pytać w sklepach, czy takie mają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sprawdziłam wszystkie kubki i nie mam ;/ muszę zakupić! szkoda tylko, że to tak kaloryczne jest!! jej a ja na prawdę muszę uważać... ale jak sobie raz na jakiś czas pozwolę na coś takiego to nic się nie stanie :P

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmmmmmm idealny na grudniowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealna dla mnie.
    Pięknie podana.
    Poproszę!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł i cudowny efekt!

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja też muszę posprawdzać moje kubki! Normalnie się w tym zakochałam!. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. to musi być bajecznie pyszne :D

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. już uwielbiam! beza i gorąca czekolada mniam! gratuluje pomysłu ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale to musi smakować! Szkoda,że nie mam takiego kubka.

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniała na zimowy wieczór 8) co tam kalorie, smak się liczy a z pewnością jest boski ;]

    OdpowiedzUsuń
  15. ale super pomysł. Chciałabym taką czekoladę dostać po powrocie z dworu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa sprawa :) W sumie nigdy nie myślałam o tym, żeby zapiekać coś w kubku, ale jak się nad tym zastanawiam to czy nie każdy kubek jest żaroodporny? Muszę zapytać mojego szwagra, on wypala nadruki na kubeczkach to będzie wiedział :)
    A taka czekolada to w tej chwili moje marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. aaaaaaaaaaaah to jest coś wspaniałego, słodkiego i świątecznego :) żałuję, że nie mam takiego kubka!

    OdpowiedzUsuń
  18. Och,to musi być dopiero wspaniały smak! SUper pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kurczę, genialne smaki. :3

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudne! Zrobię sobie dziś do popołudniowego pieczenia ciasteczek!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. przepis wybitnie na chłodne i smutne wieczory późnojesienne.

    pyszności takie potrafią rozweselić ponuraka
    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Strasznie byłam ciekawa jak została ta beza wykonana i już wiem :-) Super pomysłowe i pewnie pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Coś podobnego, taki kubek! Muszę sobie koniecznie sprezentować! :)
    A czekolada pewnie poezja! :)

    Zaraz zaraz, mam takie kubki do grzańca, super! :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...