środa, 16 listopada 2011

Pierś z indyka pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami


Kolejna, po wczorajszej propozycja mięsno-owocowa. 
Zmiana diety wymusiła na mnie wypróbowanie metody pieczenia w rękawie i muszę przyznać, że jestem zachwycona! To chyba jedna z najprostszych metod zachowania smaku bez nadmiernego wysuszania się produktów. 
Często słyszałam głosy, że na blogu powinny pojawić się proste potrawy "jednogarnkowe", bo są szybkie i nie zmuszają do dłuższego czyszczenia wszystkich użytych przy przygotowaniach naczyń. Otóż mam dobrą wiadomość. Taka forma pieczenia nie ubrudzi ani jednego garnka! Wszystko ląduje w jednorazowym rękawie, chwila w piekarniku i gotowe! I kto powiedział, że gotowanie jest trudne?

Pierś z indyka pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami (porcja dla ok. 4 osób)
- 1kg piersi z indyka
- 2 jabłka*
- 200g suszonych śliwek
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka anyżu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. 
Indyka umyj i w miarę możliwości usuń pokrywającą go błonę. Pokrój na małe kawałki, posól i popieprz każdy kawałek. 
Odetnij kawałek rękawa do pieczenia i zostawiając ok. 10 cm z każdej strony, umieść w środku mięso.
Jabłko pokrój na średniej wielkości kawałki i razem z całą resztą składników dorzuć do rękawa.
Zawiąż z dwóch stron (do rękawów dołączone są zwykle spinacze do zamknięcia). Postaraj się wymieszać wszystkie składniki w środku rękawa tak aby przyprawy równomiernie się ułożyły. Zrób dwie dziurki w rękawie u góry, połóż na blaszce do pieczenia i piecz przez około 25 minut. 
Rozkrój rękaw i wyłóż porcje na talerze. 

Śliwka

*O tej porze roku najbardziej smakują mi ligole

19 komentarzy:

  1. Bardzo fajna, lekka propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna (i na pewno smakowita) opcja, ja mam zawsze całą kuchnię brudną po ugotowaniu obiadu ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna i "czysta" propozycja. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie choć ja nie lubię pieczenia w rękawie głównie za brak rumianej skórki :) poza tym jakoś nie jestem przekonana do pieczenia w plastiku ale to tylko takie moje... indyk wyśmienicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, piękne! ;) Spodziewałam się roladek, a tu takie miłe zaskoczenie a la gulasz! ;) Fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takim połączeniom mówię głośne TAK:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się zapowiada, zwłaszcza z tym świeżym rozmarynem!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ha! to jest coś, co jadłam wczoraj na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Polaczenie nie calkiem z mojej bajki - ale to juz wiecie ;) Za to pieczenie w rekawie lubie, mieson jest dzieki temu soczyste i miekkie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Krolewskie danie :) wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. suszone śliwki zapowiadają niepowtarzalny aromat!:) bardzo ciekawa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O, czyżby dieta? Hmm? ;) A pierś z indyka z jabłkami brzmi bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapowiada się fantastycznie,

    pozdrawiam,

    Ania R.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam mięso w takiej postaci. Jabłka świetnie się z nim komponują, a co do śliwek to nigdy nie próbowałam, ale brzmi zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pewnie ci,którzy nie próbowali. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Połączenie indyka ze śliwką? Mhmh.. ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. właśnie przygotowałam, będziemy spożywać za parę minut, pachnie wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam jednogarnkowe potrawy ! Praktycznie nie da się ich źle zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...