czwartek, 17 listopada 2011

Bakłażanowe łódki nadziewane makaronem z pieczarkami i kozim serem


Zdarzało mi się już wiele razy, że ktoś się mnie pytał, czy przepisy, które zamieszczam/y na blogu są przepisami autorskimi. Kiedy odpowiadam, że wymyślamy je same, niektórzy robią wielkie oczy pełne fascynacji. Dla mnie to normalne, że po tylu latach eksperymentów kulinarnych potrafię wyjąć kilka składników i upiec z nich na oko np. ciasto. Podobnie jest z daniami obiadowymi, uczę się na błędach, inspirując się wszystkim na około. Skoro można faszerować paprykę ryżem i mięsem, a cukinię warzywami, dlaczego nie można nadziewać bakłażanów makaronem?
Wszystko można, jeśli się ma na to ochotę! Dlatego przed wami pieczone bakłażanowe łódki, nadziewane makaronem penne z sosem na bazie beszamelu i pieczarek, wszystko posypane kozim serem. 
Wbrew pozorom to proste jedzenie, a nie czary!:)

Bakłażanowe łódki nadziewane makaronem penne z pieczarkami, beszamelem i kozim serem
3 bakłażan
150 g makaronu penne
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
łyżka startej gałki muszkatołowej
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki skórki z cytryny
60 g rolady z koziego sera
sól, pieprz


1. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ w kratkę. Wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.Gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy odcedzony.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy obrane i pokrojone pieczarki. Grzyby doprawiamy pieprzem, skórką i sokiem z cytryny oraz rozmarynem i smażymy kilka minut. Do podsmażonych pieczarek dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki i wlewamy mleko. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy aż powstanie gęsty beszamel. Farsz doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, odrobiną soli, pieprzem i szczyptą cukru. W tym momencie do sosu dorzucamy ugotowany makaron i całość dokładnie łączymy.
3. Z upieczonych bakłażanów wydrążamy miąższ pozostawiając odrobinę go przy skórce. Resztę możemy pokroić drobno i dorzucić do farszu lub wykorzystać do innego dania. Łódki z bakłażanów nadziewamy makaronowo-pieczarkowym farszem, posypujemy kozim serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Upieczone bakłażany polewamy oliwą.


Tosia

29 komentarzy:

  1. Świetna propozycja! Uwielbiam bakłażana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz Tosiu,bo niektórym brak inteligencji,żeby samemu pomyśleć,że jak pieczemy ciasto z dynią,to i lody też można.
    A bakłażanowa propozycja bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Składniki gwarantują doskonały smak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie jeszcze trochę brakuje takiej odwagi w kuchni... Zazwyczaj mam w głowie jakieś połączenie składników, ale ostatecznie ląduję w internecie i szukam jakichś określonych 'proporcji' ;). No a ciast to się w ogóle bez przepisów nie podejmuję :D.
    A co do bakłażana - uwielbiam! Makaron wystarczyłby mi bez pieczarek, ale poza tak czy siak wygląda przepysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy jeszcze nie nadziewałam bakłażana makaronem, ale zrobiłam się głodna patrząc na Wasz przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. @olć - Odwaga w kuchni to kwestia wprawy i intuicji. Jesteś na dobrej drodze by to osiągnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No bardzo ciekawie! ;) Ciekawa jestem, co Wy jeszcze smacznego wymyślicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy obiad. Trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi świetnie. Zawsze nadziewa się kaszą, a tu makaron... Trzeba będzie spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Makaronowe cudo. Uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja wprawdzie zwykle korzystam z gotowych przepisow (moze dlatego, ze wciaz uwazam sie za kulinarnego laika), ale zdarza mi sie improwizowac i wiem, ze nie ma w tym nic trudnego. Przepis bardzo mi sie podoba, mam ochote go przetestowac, musze tylko jakos przekonac mojego Mezczyzne, ktory baklazana nie lubi, ze w takiej formie pewnie polubi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. coz za genialne polaczenie:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm bakłażany i cukinie, najlepsze letnie warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię nadziewane bakłażany, Twoja propozycja na nadzienie jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja w kuchni też staram się polegać na intuicji i wyczuciu smaku, w szczególności w kwestii wypieków, bo są mi szczególnie bliskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wykwintne, pyszne i pięknie wygląda-mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. och, ale niebywały pomysł!
    świetne ;]
    idealne na przystawkę.

    a poza tym... zapraszam Cię do zabawy!
    http://slodkakarmel-itka.blogspot.com/2011/11/tell-me-about-yourself.html

    OdpowiedzUsuń
  18. I to mi się podoba! W sumie, nie ma tu żadnych wydziwień, nie musisz szukać w internecie przepisów i sposobów na wykorzystanie tego co masz w lodówce, po prostu pracuje wyobraźnia! W kucharzeniu to chyba jedna z najważniejszych spraw. ;)
    A takie łódeczki wyglądają bosko i smakują pewnie jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Podoba mi się ten przepis:).Mam nadzieję, że kiedyś również nabiorę takiej 'kuchennej wprawy'. Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam etap nadziewanych warzyw. Była już papryka, bakłażan, jutro chyba pomidor. Świetny przepis na bakłażana, już wyobrażam sobie połączenie smakowe z kozim serem. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacyjnie wykorzystany bakłażan:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają przepysznie :) Uwielbiam bakłażana, a z kozim serem musi się świetnie komponować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm, obiadek dla mnie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  24. ty to masz pomysły! nieźle się prezentuje ten bakłażan!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. najważniejsze to mieć fantazje w kuchni, a tej Ci nie brakuje!

    OdpowiedzUsuń
  26. Takiego widoku nie da się ominąć, to trzeba koniecznie wypróbować.. a do tego makaron.. i serek! Pychota!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Mateusz mówi bakłażanowi 'nie'. My mówimy mu tez 'nie'.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...