wtorek, 22 listopada 2011

Krążki cebulowe w piwnym cieście z domowym majonezem


Na pewno jedliście kiedyś krążki cebulowe w barze nad morzem, czy w pubie. To naprawdę świetna przekąska do piwa, ale nie oszukujmy się, w tanich barach podaje się mrożone krążki cebulowe w postaci masy cebulowej w cieście. 
Krążki, które chciałabym wam dziś zaproponować, to prawdziwe plastry cebuli obtoczone w cieście na bazie piwa i maślanki, smażone, a następnie pieczone.  Jeśli będziecie mieli problem z obraniem kilograma cebuli, bo łzawią wam oczy, spróbujcie to zrobić pod zimną wodą. Łzawienie oczu wynika z wydzielanych przez cebulę drażniących substancji. Jednak w zimnej wodzie gazy te często rozpuszczają się, zanim zdążą dotrzeć do oczu, dlatego efekt łzawienia jest mniejszy lub nie występuje wcale!:)
Dodatkiem do nich jest własnoręcznie przeze mnie kręcony majonez, który oczywiście możecie zastąpić np. sosem czosnkowym, który pojawił się na blogu w tej notce. Piwne krążki cebulowe może nie wyszły idealnie okrągłe, ale podoba mi się ich rustykalny, niedbały kształt. Polecam je wam, bo znakomicie się sprawdzą jako przekąska na imprezę lub do podjadania podczas oglądania filmu, czy meczu!

Krążki cebulowe w piwnym cieście
 1 kg cebuli
250 g pszennej mąki
180 ml maślanki
180 ml jasnego piwa
jajko
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżka skórki z cytryny
pieprz, sól
litr oleju

1. Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy maślankę i piwo, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy składniki. Ciasto przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz skórką z cytryny. Miskę odstawiamy na 20 minut do lodówki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry. W garnku rozgrzewamy olej, nagrzewamy także piekarnik do 200 stopni. 
3. Bierzemy plaster cebuli, pchając palcem pozbywamy się jego środka (który możemy wykorzystać do konfitury z cebuli), obtaczamy w cieście i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Krążki smażymy ok. 2 minut aż nabiorą złocistego koloru i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypując je solą. Czynność powtarzamy.
4. Usmażone krążki wkładamy na 4 minuty do piekarnika. Gotowe!

Domowy majonez
2 żółtka
łyżeczka musztardy Dijon
250 ml oliwy ( u mnie 150 oliwy z oliwek i 100 ml oleju słonecznikowego)
2 łyżki soku z cytryny
pieprz, sól
koperek 

Do miski wbijamy żółtka, dodajemy musztardę, pieprz i sól. Zaczynamy kręcić żółtka za pomocą trzepaczki. Powoli dolewamy olej cienką stróżką i cały czas ubijamy żółtka. W momencie gdy majonez zacznie gęstnieć, wlewamy olej grubszą stróżką i bez przerwy ubijamy. Na koniec roztrzepujemy majonez aż będzie gęsty i błyszczący i dodajemy sok z cytryny. Majonez posypujemy koperkiem.

Tosia

33 komentarze:

  1. uwielbiam krążki cebulowe, robiłam kiedyś, troszkę inaczej. bardzo fajna propozycja:) pozdrawiam:)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne zdjęcie! A krążki też lubię, ale z ostrym sosem chili... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna przekąska!:))) uwielbiam krążki cebulowe i majonez (a taki domowy to wiadomo że najlepszy:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Do krążków też się przymierzam ;) fanka cebuli jest zachwycona ich wyglądem

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję się zkrążkowana ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nigdy nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej dziewczyny :) właśnie ostatnio czaję się na krążki cebulki w cieście. Jak wspomniałam o tym domownikom to zaczęli się śmiać i pytać, kto to mi zje :/ a ja naprawdę jestem ciekawa tego smaku i chyba się przemogę i je zrobię jutro :-)
    Podziwiam Wasze kulinarne pomysły! pokłon :D

    OdpowiedzUsuń
  8. o kurcze, ciekawy pomysł na wieczorną przekąskę. Wyprubujemy!

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale sie prezenntuja i na pewno pyszne sie smakuja :)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. to jedna z takich przekąsek, które uwielbiam, ale nigdy nie spróbowałam powtórzyć w domu :).
    PS. ja tam płaczę przy krojeniu cebuli ;) podobno pomaga zapałka w ustach :D.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały i prosty pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  12. mam olbrzymią słabość do tego typu zakąsek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czaję się już długo na takie krążki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna przekąska, domowa, zdrowsza od tradycyjnego fast foodu, super :) Dziewczyny, może wpadniecie na konkursik do mnie?

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam takie zakąseczki... wspaniałe na imprezę, ale i przy samotnym oglądaniu filmidła ;]

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię takie przekąski, a z cebuli to już całkiem :). I właśnie fajnie, że nie są idealnie okrągłe! :) muszę je kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  18. a ja jeszcze nie jadłam krążków cebulowych hm no na pewno postawiłyby mnie na nogi :D jestem chora - porywam zatem, co może nastąpi cudowne ozdrowienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak, tak, tak i jeszcze raz tak dla takich przepisów:) zrobię je w weekend!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajna kompozycja na zdjęciu :) bo że przepis apetyczny to wiadomo :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Mhmh.. w sam raz na przekąskę ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Hmh, ciasto na bazie piwa brzmi wymienicie. Zrobiłam ostatnio sos do tortilli śniadaniowej na bazie wina, także takie dodatki jak najbardziej mi służą. Krążki cebulpwe uwielbiam i robię od czasu do czasu, ale nie wpadłam na to, żeby dodać majonezu.

    OdpowiedzUsuń
  23. ulala.. jaka przekąska! Trochę jak takie chipsy;) A krążki wyszły świetne, przecież nawet cebula nie jest idealnie okrągła ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pycha! Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, czy też samotnym (lub nie:) ) wieczorze w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Teraz będą mi się śniły! Cudowne! Nie jadłam całe wieki, ale po tym poście to się zmieni;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam, domowe i mrożone. Dawno nie robiłam tych krążek,bardzo dawno...No, inspirowaliście mnie... Zrobię, ale Waszą wersję niedługo;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zapraszam do mnie po wyróżnienie, jeśli masz ochotę puść zabawę dalej. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  28. robiłam już bardzo podobne, w cieście piwnym najbardziej smakują mi jednak brokuły:))

    krojenie cebuli: tu paulina z kotleta podrzuca pomysły, ja korzystam z ostatniego, znalezionego chyba w cook yourself thin - okularki pływackie, tzw. onion googles i zero łez ;)

    http://kotlet.tv/jak-kroic-cebule

    OdpowiedzUsuń
  29. Mój Połówek uwielbia takie krążki z cebulki;) Zapisuję przepis.

    pozdrawiam ciepło;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Gwiaździście i pięknie :) pomysł na zdjęcie - super!
    A takie krążki osobiście uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...