czwartek, 24 listopada 2011

Herbata Masala Chai





















W notce Kulinarna podróż do Indii wspominałam już o tym, że moi bliscy koledzy odwiedzili w te wakacje Indie. Na stronie http://www.mosakpictures.pl/ możecie zobaczyć zwiastun filmu Live A Life - India & Nepal , a także między innymi film z ich poprzedniej podróży po Tajlandii i Kambodży.
Wracając do tematów bardziej kulinarnych, koledzy przywieźli mi worek pełen przypraw, dlatego grzechem byłoby z nich nie korzystać!
To naturalne, że im zimniej tym człowiek bardziej poszukuje czegoś co go rozgrzeje. W tym przypadku propozycją z mojej strony będzie aromatyczna indyjska herbata, o specyficznym ostrym smaku.
Z Masala Chai wiąże się nawet zabawna historia, otóż po powrocie z Indii na jednej z imprez nasz kolega Michu za wszelką cenę chciał nam tę herbatę zrobić. Było już późno w nocy, ale ambitnie zabrał się za gotowanie Masala Chai. Gdy poczęstował nas nią wszyscy zaczęli się dziwnie krzywić i mówić, że trochę słona ta herbata. Kolega uparcie twierdził, że tak ma być i na tym polega jej smak, ale gdy sam jej skosztował to także się skrzywił. Okazało się, że pomylił cukier z solą! Szybko jednak naprawił swój błąd i przygotował pyszny napój jeszcze raz :)
Jak widzicie na zdjęciach, herbata grzała mnie dziś podczas spaceru po plaży w Gdyni Orłowie i  świetnie się sprawdziła w roli rozgrzewacza :)























Herbata Masala Chai
500 ml wody
250 ml mleka 3,2%
3 łyżeczki czarnej, sypanej herbaty
kilka ziaren lekko zmielonego kardamonu
6 goździków
kora cynamonowa
pół łyżeczki imbiru w proszku
4 plastry świeżego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżeczki cukru
+ po łyżeczce miodu na szklankę

Do rondelka wlać wodę, mleko, wsypać herbatę i przyprawić resztą składników. Napój doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3 minuty. Herbatę przelewać do kubków/dzbanka/termosu przez drobne sitko. Dodatkowo każdy kubek słodzimy łyżeczką miodu.

Tosia

20 komentarzy:

  1. herbatka w plenerze smakuje najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna herbatka, przepiękna Ty!
    Moi hinduscy znajomi robią ją na mleku skondensowanym... Uwielbiam ją! Mocno rozgrzewa i daje dużo energii...
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piłam taką herbatkę w restauracji indyjskiej i smakowała mi bardzo. :)

    A Gdynia Orłowo i tamtejsze klify to jedno z moich ulubionych miejsc Trójmiasta. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm tak, nie ma to jak czaj! jutro na zajęcia też zrobię w termosie, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz piękny płaszczyk! Herbata jak z restauracji

    OdpowiedzUsuń
  6. Herbata obłędna!!! zimową porą serwuje podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię Masala Chai. Narobiłaś mi smaku, zaraz też sobie zrobię.

    Zazdroszczę możliwości pospacerowania nad morzem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro zrobię sobie taką herbatę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze bałam się spróbować herbaty z mlekiem;). Piękne zdjęcie- świetne wyglądasz i do tego cudne widoki w tle^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Piłam raz jeden, jedyny tę herbatę i no cóż, ja po prostu mleko chyba tylko w kawie toleruję, ale niewykluczone, że kiedyś znów spróbuję, a wtedy twój przepis będzie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja lubię masala chai.
    Tak rozgrzewająca nad morzem ma swoją siłę.
    Dostałam z kolei herbatę z Nepalu w tajemniczym woreczku.Ciekawi mnie,czy też smakuje z mlekiem.Darczyńca niestety mi tego nie powiedział.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeśli lubicie eksperymentować to zróbcie sobie chai latte. Trzeba zaparzyć herbatę w małej ilości wody (takie herbaciane espresso) i dopełnić spienionym mlekiem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ha! Na takim klifie jak ten za toba palilismy kiedys ogniska. Kto wie, moze to byl ten sam?
    A taka herbata nie dosc, ze smakuje, to jeszcze swietnie rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię chai masala :) jest słodka!! :D zamawiając ją po raz pierwszy w indyjskiej nie przypuszczałam, że będzie na mleku, i że będzie tak dobra. Patrząc na Klif stwierdzam też, że jak wyzdrowieję, muszę pojechać do Orłowa :D dzisiaj jest tak ładnie, a ja chora... a może zrobię chai masalę na popołudniu? :) to jest myśl!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham masala chai, świetnie rozgrzewa i niesamowicie pachnie :) I zabija zarazki, o.

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniala herbata i sliczne zdjecia ; ) wpraszam sie obowiazkowo na herbatke!

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka herbata jest przepyszna. Absolutnie przepyszna. Ja osobiście ją uwielbiam. A już z przyprawami prosto z Indii to już musi być naprawdę niesamowita :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. No właśnie się tak zastanawiam czy bym wypiła.. herbatkę z mlekiem ;-PP


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Piłam i potwierdzam, że jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...