sobota, 17 września 2011

Słodka sobota #19: Gorąca szarlotka z kremem francuskim i lodami






































 Dla mnie początek jesieni wiąże się z obowiązkowym wypadem na grzybobranie, a także z rytuałem pieczenia szarlotki. W chłodny jesienny wieczór szarlotka na ciepło smakuje wybornie z gałką śmietankowych lodów. 
Moja ulubione ciasto z jabłkami zapiekane jest z kremem francuskim. Oprócz wspaniałego, budyniowego smaku kremu, jego dodatkowym atutem jest nazwa - mam słabość do wszystkiego co francuskie :) 
Przepis ten znam właściwie od zawsze i pamiętam, że piekłam ją po raz pierwszy już w 6 klasie! Skoro wracam od tylu lat do tego przepisu, to musi w nim coś być :)

Szarlotka z kremem francuskim
Spód:
300 g pszennej mąki
110 g cukru pudru
2 żółtka
150 g masła
2 łyżki wody
Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
2 laski cynamonu
100 g cukru
skórka z cytryny
łyżeczka ekstraktu z wanilli
Krem francuski:
375 ml mleka
100 g cukru
50 g pszennej mąki
100 g masła
3 żółtka
+lody śmietankowe/waniliowe

Łączymy mąkę, wodę, cukier, masło, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Gotową kulę wkładamy do zamrażalnika na 15 minut lub do lodówki na pół godziny. Następnie wałkujemy ciasto na grubość 2 cm i układamy w tortownicy. Spód podpiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.
Jabłka obieramy, szatkujemy i wrzucamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, ekstrakt z wanilli, cukier i laski cynamonu. Nadzienie smażymy aż jabłka będą miękkie.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy także żółtka, masło, cukier. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy krem na małym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Krem francuski powinien w konsystencji przypominać budyń.
Na podpieczony kruchy spód wykładamy jabłka, a na owoce przekładamy krem francuski. Ciasto pieczemy w 180 stopniach, 50 minut.
Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło, posypaną cynamonem z gałką lodów.

Tosia

21 komentarzy:

  1. Ja już szarlotkę zaliczyłam, ale widzę, że jeszcze nie zaliczyłam najwyższej poprzeczki, bo Wasza szarlotka jest naprawdę WOW! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. AAAaaa! zabójczo wgląda!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. yummi yummi wyglada bajkowo!! my tez dzis pieczemy szarlotke... ale ten wasz krem francuski .... mmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjna szarlotka :) takiej to nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również mam slabość do wszystkiego co francuskie,a przede wszystkim w kuchni;),ostatnio wyszukałam przepis na brioche z kremem pâtissière,podobny do tego w przepisie-cudnie brzmi;)
    Ale mam też słabość do szarlotek,pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. jacie ale rozpusta! :) co ja bym dała za kawałek

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, co sobotę (i nie tylko) serwujecie same pyszności! Naprawdę, nic tylko być Waszym gościem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również się wpraszam na tak znakomitą szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda genialnie :) grzechem byłoby nie podkraść kawałeczek :) pozdrawiam, Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boski widok! Chciałabym poczuć teraz ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Całe to połączenie odbiera mi mowę!:) Coś pięknego!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tak, szarlotka na ciepło z lodami to idealny sposób na jesienny, chłodny wieczór. :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jej, wygląda cuuudownie, po prostu wspaniale!:)
    Kusicie oj kusicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Że tylko COŚ w nim jest? Ja tu widzę sporo magii i garść smaku ;) Niezapomnianego, jesiennego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  15. takie zdjęcia w niedzielne przedpołudnia powodują, że przestaję mieć ochotę na obiad a wybrałabym coś słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniała :) szarlotka niewątpliwie kojarzy mi się z jesienią :) a z takim francuskim kremem jeszcze nie jadłam :) dodaję do ulubionych, ponieważ chętnie kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ochhhhhhhhhhhhhhh rozpływam sie jak to zdjęcie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniale się prezentuje! A do tego w połączeniu z lodami.. bajka!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystko pięknie, ale może ktoś spróbowałby dodać komentarz po upieczeniu, bo jestem ciekawa, czy smakuje jeszcze komuś, czy tylko autorce przepisu:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...