środa, 3 sierpnia 2011

Słodko-kwaśny kurczak z żółtym ryżem






















Kilka dni temu naszła mnie wielka ochota na zupkę chińską. Z wyrzutami sumienia poszłam do kuchni, zalewając ją wrzątkiem. Los postanowił mnie ukarać za to, bo mój telefon, do którego jestem bardzo przywiązana wpadł mi prosto do zupy i odmówił dalszej współpracy. 
Aby sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła z innymi półproduktami, opracowałam przepis na domowy sos słodko-kwaśny, przypominający ten dostępny w słoiku na półkach sklepowych. 
Osobiście uważam, że skoro wersja którą prezentuję jest zdrowsza i subiektywnie smaczniejsza to warto poświęcić jej odrobinę więcej czasu niż na podgrzanie gotowego sosu.

Słodko-kwaśny kurczak z żółtym ryżem
Żółty ryż:
200 g ryżu
łyżeczka kurkumy
szczypta soli
Kurczak:
pierś z kurczaka
łyżka curry
łyżeczka pieprzu cayenne
pół łyżeczki soli
oliwa z oliwek
Sos słodko-kwaśny:
cebula
2 ząbki czosnku
suszona papryczka chilli
2 papryki ( żółta i czerwona)
6 plastrów ananasa
marchewka
100 g dyni
250 g pasatty pomidorowej
100 ml soku z puszki ananasa
łyżka octu winnego
łyżka miodu
łyżeczka curry
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

Kurczak:
Mięso marynujemy w przyprawach i oliwie, następnie smażymy, odsączamy z tłuszczu i odstawiamy.
Sypki żółty ryż:
Na sitku przepłukujemy ryż wodą. Wrzucamy do rondla i wlewamy wodę, aby zakrywała ryż ok. 0,5 cm. Dodajemy szczyptę soli, kurkumę i gotujemy aż woda będzie wrząca. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i gotujemy ryż 10 minut. Po tym czasie zestawiamy ryż z ognia i trzymamy pod przykryciem minimum 15 minut.
Sos:
Cebulę kroimy w małe piórka, paprykę i marchewkę w słupki, dynię i ananasa w kostkę. Chilli i czosnek drobno siekamy. Passatę pomidorową mieszamy z sokiem z ananasa.
Rozgrzewamy wok lub patelnię z grubym dnem. Warzywa smażymy w odpowiedniej kolejności, od czasu do czasu mieszając:
Wlewamy oliwę i smażymy minutę cebulę. Dodajemy marchewkę i trochę mielonego pieprzu- smażymy 3 minuty. Dalej dodajemy paprykę - smażymy 2 minuty. W dalszym etapie dodajemy ananasa z dynią -smażymy 2 minuty. Nadszedł czas dodania usmażonego kurczaka, passaty pomidorowej i soku z ananasa - potrawę dusimy 3 minuty. Przyprawiamy ją miodem, ostrą suszoną papryczką chilli, czosnkiem - gotujemy 8-10 minut.
Mąkę energicznie mieszamy z 1 chochlą płynnego powstałego sosu i dolewamy do reszty. Gotujemy mieszając i czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ocet winny i ewentualnie doprawiamy do smaku np. miodem.
Kurczaka z sosem słodko-kwaśnym podajemy z sypkim, żółtym ryżem.

Tosia

25 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis, musi być pysznie !!!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne kolorki - zjadam oczami:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania i bardzo chętnie spróbuję takiej domowej wersji słodko-kwaśnego sosu. Jak dotąd jadłam tylko taki ze słoika lub pudełka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm, nigdy nie robiłam sama takiego sosu, przyznam, że korzystałam z gotowców. Ale pewnie któregoś razu wypróbuję Twój przepis, wydaje się wcale nie taki skomplikowany. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś zajadałam się takim kurczakiem co drugi dzień, ale z sosem ze słoika... chyba czas odnowić dawne smaki, ale ttym razem z wlasnej roboty sosem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie domowe sosy są nawet pyszniejsze od sklepowych! A już na pewno zdrowsze i piękniej wyglądają - szczególnie u Was na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niedawno robiłam podobny sosik do słoików jest bardzo dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię mięso na słodko - kwaśno, czasami robię nawet sam sos i pasteryzuję w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O ja robiłem ostatnio słodko kwaśny z sosu barbecue i żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pamiętam jak parę lat temu robiłam sama sos słodko kwaśny, teraz jestem leniuchem i kupuję gotowca. Po Twoim poście i apetycznym zdjęciu pomyśle czy nie wrócić do starych dobrych nawyków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bajecznie wyglada, a zolty ryz zawsze przykuwa moj wzrok bardziej niz zwyczajny, bialy. Takie danie jest o niebo lepsze od wszystkich zupek chinskich razem wzietych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zwykle kusicie swoimi daniami ; )

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze przyrządzam ryż z kurkumą do dań na słono lub ostro - ta barwa nadaje mu charakteru ;)
    Chętnie spróbowałabym Twój sos, mimo że nie jestem wielką fanką słodko-kwaśnego. Brzmi super i dostosowany do własnych wymagań smakowych na pewno jest o wiele lepszy niż zasłoikowany sklepowy. Pyszny rewanż wobec złośliwej zupy..:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jasne, że lepszy niż gotowy! Kupne są zbyt intensywne.

    OdpowiedzUsuń
  15. ach ten żółty ryż! uwielbiam jego smak z dodatkiem kurkumy! pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  16. Przykro z powodu telefonu ale przynajmniej mamy okazję spróbować takich smakołyków! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. super przepis, popieram wszelkie dania które wypierają te sztuczne, przetworzone, pędzone glutaminianem sodu i cukrem lub słodzikami paskudztwa ze sklepów.
    Pięknie się prezentuje!!!

    A telefon sobie kupisz lepszy i ładniejszy.
    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. mmmmmmm uiwlebiam słodko-kwaśnie jadać :D dziś robie wieprzowine z noodlami słodko - kwaśną :D już sie nie moge doczekac:D:D

    OdpowiedzUsuń
  19. zdrowsza wersja zawsze będzie godna poświecenia jej czasu :)
    PS. nigdy nie przypuszczałam, że można utopić telefon w zupie.. i cały czas próbuje to sobie zilustrować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z początku przeraziła mnie taka długa lista składników... Ale to musi być przepyszne! Kiedyś jadłam takiego kurczaka w jakiejś knajpce i bardzo mi smakował. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny przepis, dość ostro, ale najważniejszy jest balans (słodko, kwaśno i ostro). Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ten sos ze słoika, ale taki zrobiony samodzielnie to niebo a ziemia!

    OdpowiedzUsuń
  23. to są moje ulubione smaki, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo fajnie, że teraz będę wiedziała jak zrobić sos słodko kwasny!

    OdpowiedzUsuń
  25. Kochana, idealnie trafiłaś w mój gust! ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...