Być może zaraz komuś sprawię przykrość, ale muszę to napisać : cupcakes wychodzą powoli z mody!
I chociaż w Polsce nie mieliśmy wielkiego cupcakesowego boom, to można zauważyć, że na świecie emocje związane z kiczowato ozdobionymi babeczkami stopniowo maleją. Aby nikt nie posądził mnie o hipokryzję już tłumaczę dzisiejsze Snickers mud cakes..
Mud cakes to mocno czekoladowo-truflowe ciasto, w smaku i konsystencji porównałabym je do czegoś pomiędzy muffinem, a brownies. Przepis na ciasto nie wymaga użycia miksera, dlatego zachęcam do niego wszystkich, którzy mieli kiedyś opory związane z muffinami i zakalcem.
I chociaż upiekłam je w formie na muffiny i przystroiłam podobnie do cupcakes, mud cakes to zupełnie inny rodzaj ciasta i proszę ich nie mylić, bo się obrażą :)
Najlepiej smakują następnego dnia, schłodzone w lodówce.
Słodkiej soboty ;)
I chociaż w Polsce nie mieliśmy wielkiego cupcakesowego boom, to można zauważyć, że na świecie emocje związane z kiczowato ozdobionymi babeczkami stopniowo maleją. Aby nikt nie posądził mnie o hipokryzję już tłumaczę dzisiejsze Snickers mud cakes..
Mud cakes to mocno czekoladowo-truflowe ciasto, w smaku i konsystencji porównałabym je do czegoś pomiędzy muffinem, a brownies. Przepis na ciasto nie wymaga użycia miksera, dlatego zachęcam do niego wszystkich, którzy mieli kiedyś opory związane z muffinami i zakalcem.
I chociaż upiekłam je w formie na muffiny i przystroiłam podobnie do cupcakes, mud cakes to zupełnie inny rodzaj ciasta i proszę ich nie mylić, bo się obrażą :)
Najlepiej smakują następnego dnia, schłodzone w lodówce.
Słodkiej soboty ;)
Snickers mud cakes
3x75 g batonika Snickers
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
100 g cukru trzcinowego
250 ml wody
110 g mąki pszennej
łyżeczka sody
2 jajka
Krem:
250 g mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
Masło, 150 g czekolady, wodę i cukier rozpuść w rondelku i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Dodaj przesianą mąkę z sodą-wymieszaj, a następnie jajka i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj posiekanego Snickersa w drobną kostkę.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami i ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Babeczki ostudź kilka minut w formie, a następnie na kratce.
Krem:
Żelatynę zalej łyżką zimnej wody. Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Mascarpone ubij za pomocą miksera i dodaj ostudzoną i rozpuszczoną czekoladę. Żelatynę zalej łyżką wrzącej wody i zmiksuj z czekoladową masą mascarpone. Wstaw do lodówki na pół godziny lub do zamrażarlnika na 15 minut. Masę przełóż do szprycy, babeczki udekrój kremem i kawałkami Snickersa.
Tosia
O rany, Wy to wiecie, jak zrobić apetyt. ;)Te snickersowe ciasteczka prezentują się znakomicie!
OdpowiedzUsuńwygladaja pysznie:)
OdpowiedzUsuńTo przerzucamy się na mud cakes i już :D
OdpowiedzUsuńMmmm. Chcę takie :D
OdpowiedzUsuńwyglądają super :)
OdpowiedzUsuńooooooooo raju! wyglądają pięknie! a ja nie mam nic na sobote :(
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące, oj baaardzo:)
OdpowiedzUsuńFajne! :)
OdpowiedzUsuńTutaj po cupcakes byly macarons, whoopie pies, a teraz panuje szal na cake pops.
OdpowiedzUsuńA takiego snickersowego mud cake'a zjadlabym z przyjemnoscia. Ze wszystkich tych popularnych batonikow Snickersy lubie najbardziej, chyba za polaczenie slodkiego i slonego smaku.
Mniam! Wspaniale wyglądają! :))
OdpowiedzUsuńTosiu, jeśli są mocno czekoladowo-truflowe, to są strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o moje ulubione połączenia z czekoladą :) ostatnio obiadałam się ciastem o podobnych smakach i teraz żałuję, że takie babeczki przechodzą mi koło nosa ;) świetne!
OdpowiedzUsuńjak ze snickersem, to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńrewelacja, rewelacja!
OdpowiedzUsuńjuz takie wypasione, tak czekoladowe!
cudne ;]
Moim zdaniem nie wyjdą z mody, w swojej kiczowatości są zbyt łatwe i szybkie w przygotowaniu.. no i wyglądają zbyt dobrze. Może boom lekko słabnie, ale w pewnych kręgach wciąż cieszyć się będą powodzeniem..:)
OdpowiedzUsuńTwoje cupcake'i to takie zimowe drobne przyjemności.. na chłodny wieczór poproszę.. :)
Pozdrawiam cieplutko!
o jacie, ale muffiny! :)
OdpowiedzUsuńwygladaja oblednie! :)
OdpowiedzUsuńKochane Słodziaki! ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
O tak, piękne te babeczki, że też wcześniej ich nie widziałam, z pewnością warte wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, uwielbiam takie czekoladowe specjały więc chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńJako fanatyk dodawania słodyczy do wypieków, przepis zapisuję na twardym dysku;-)
OdpowiedzUsuńBabeczki bagienne. Muszą być naprawdę pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPRZEsłodkie ! ;)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o cupcake'i, to mnie jednak niezmiennie bardziej zachwyca jednak ich wygląd i morze możliwości związanych ze smakami i ich łączeniem. : )
OdpowiedzUsuńA co do mud cake.. Kocham! Zwłaszcza z białą czekoladą, ale ze snickersami brzmi równie kusząco. :)