Kto nie lubi pizzy?
Jeśli ktoś nie przepada za pizzą lepiej niech szybko się przyzna, to może potraktujemy go wyrozumiale na początku! Każdy ma inne upodobania, jedni szaleją za Pizzą Hut, inni za prawdziwą włoską, a są i tacy (zapewne większość), którzy zjedzą ze smakiem dowolną pizzę. Nie znam jednak nikogo kto nie lubi pizzy chociaż trochę.
W listopadzie zaprezentowałam wam moje Mini pizze z sosem curry , a dziś nadszedł czas na kolejną improwizację z pizzą!
Gallete to inaczej rustykalna tarta, którą oprócz na słodko, można też potraktować wytrawnie. W smaku galette to coś pomiędzy pizzą a tartą. Uważam jednak, że z wyglądu ma więcej wdzięku. Przekonajcie się sami :)
Galette z szynką parmeńską, pomidorami, mozzarellą i oliwkami
* Ciasto:
250 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
60 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
3 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
pomidor
mozzarella
3 oliwki
3 łyżki mascarpone
łyżeczka suszonej bazylii
świeża bazylia
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
Mąkę przesiewamy do miski i wkładamy do lodówki na pół godziny. Mokre składniki łączymy z mąką, solą i zagniatamy ciasto w kulę. Dalej wkładamy je do lodówki na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i przygotowujemy składniki.
Kulę z ciasta wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem na której wałkujemy ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Mascarpone mieszamy z łyżka zalewy z suszonych pomidorów oraz suszoną bazylią. Zostawiamy ok. 3 centymetrowe brzegi i smarujemy resztę spodu masą z mascarpone. Wykładamy na "sos" plastry pomidora, szynki, oliwki i mozzarellę.
Pozostałą "ramkę" z ciasta zginamy tworząc rustykalną tartę. Brzegi ciasta smarujemy wodą lub rozbełtanym żółtkiem. Galette pieczemy 28 minut, następnie na wierzch ciasta dorzucamy listki świeżej bazylii i pieczemy jeszcze 6 minut. Podajemy na ciepło.
* Robiąc spód gallete bazowałam na tym przepisie zucchini-and-ricotta-galette
Tosia
super! Ale bym zjadła kawałeczek... poprosze o załącznik z zapachem, i przy okazji zapraszam do siebie po wyróżnienie ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i piękne wykonanie :) Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was ciepło :)
Pizza, galette jak zwał, tak zwał, ale u Ciebie pysznie wygląda. Poczęstuję się kawałkiem, choć pora już dość późna :)
OdpowiedzUsuńWłoskie smaki na domowym cieście...pycha!!
OdpowiedzUsuńwłoskie klimaty zawsze w cenie. zdziwiłabym się, gdyby ktoś oparł się takiemu galette :)
OdpowiedzUsuńLubie i pizze (najbardziej te wloskie, na cienkim, chrupiacym ciescie), i wytrawne tarty. Bardzo mi sie podoba rustykalny wyglada tej galette!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Od razu bym porwała kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńsmakowitości:) biorę całą i uciekam, bo jeden kawałeczek na pewno by mi nie wystarczył:))
OdpowiedzUsuńpycha!:))) bardzo mi pasuje takie danie:))) jestem zdecydowanie miłośnikiem pizzy i wszystkich produktów pizzo-podobnych:)
OdpowiedzUsuńprzepadam za galette!
OdpowiedzUsuńLubię pizze lub nawet bardzo ją lubię ;-) galette nigdy nie jadłam ale czas najwyższy to zmienić :-) U was wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńPowiem tylko jedno - CUDOWNE!!!!
OdpowiedzUsuńBomba!! Taka pizza to marzenie.
OdpowiedzUsuńNie wiem jakim cudem tak długo tu nie zaglądałam, chyba nie wyświetlało mi się, że dodałyście nowe posty.
Błagam o wybaczenie i postanawiam poprawę. ;D
Pozdrawiam!
ten ciągnący się ser na zdjęciu! mmmmmmm wygląda to wszystko bajecznie :D chetnie zjadłabym teraz i tu na obiad :)
OdpowiedzUsuńKolejne pysznosci u Was! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńSkutecznie kusicie :) wspaniałe dodatki.
OdpowiedzUsuńtak wygląda tarta idealnie skomponowana:))
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada :D
OdpowiedzUsuńja zjem wszystko co jest pizzą lub ją przypomina;) Wasza propozycja bardzo mi się podoba. uświadomiłam sobie, jak dawno pizzy nie jadłam i chyba w łykend ukręcę:) pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe, kupuję!I kocham od pierwszego wejrzenia. Galette - jak mogłam o tym wcześniej nie usłyszeć???
OdpowiedzUsuńA ja właśnie w piątek piekłam pizzunię ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl