wtorek, 26 lipca 2011

Sajgodzianki



































Sezon na jagody trwa, w związku z tym pomyślałam, że obowiązkowo muszę chociaż raz zrobić pierogi z jagodami. Potem jednak zdałam sobie sprawę, że przepis na pierogi każdy zna lub może szybko znaleźć w internecie. Zaczęłam więc rozmyślać jaką inną słodką przekąskę z jagodami można by zrobić..
Jakiś czas temu pokazałam wam wiosenne sajgonki z kurczakiem i miętą . Papier ryżowy stwarza o wiele więcej możliwości, a przykładem tego jest mój wymysł : sajgodzianki!
Przepis może być ciekawą alternatywą dla polskich pierogów z jagodami. Nie wymaga zdolności kulinarnych, a jedynie małej zaradności w kuchni.

Sajgodzianki
papier ryżowy
makaron sojowy
jagody
*śmietana
*cukier puder

Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, a następnie odcedzamy. Następnie przelewamy go zimną wodą i tniemy nożyczkami na mniejsze kawałki. Jagody myjemy, osuszamy i zasypujemy łyżką cukru. Do niskiej i szerokiej miski wlewamy wrzącą wodę. Umieszczamy w niej na kilka sekund płaty papieru ryżowego i przekładamy na wilgotną ścierkę.
Na środku papieru umieszczamy łyżeczkę makaronu sojowego i łyżeczkę jagód. Dalej zaginamy papier od dołu, po bokach i na koniec rolujemy ( tutaj przyklad jak składałam wiosenne sajgonki z kurczakiem).
Sajgodzianki podajemy z cukrem pudrem i śmietaną.

Tosia

34 komentarze:

  1. Świetna nazwa, świetny przepis, świetnie wyglądają:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny (i kreatywny!) pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałoby się powiedzieć: 'o fack' to możliwe? hmm.. wyglądają świetnie a że kocham jagody to myślę, że przypadłoby mi to do gustu.. :)
    PS. zresztą, który Wasz przepis by mi do gustu nie przypadł?!... no może tylko ta wątróbka dla odważnych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hah no prosze jakie fajne, a nazwa wymiata ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, w życiu bym nie wpadła na coś takiego. Bardzo pomysłowe i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Interesująca nazwa, taki mi się podobają, że spróbować muszę koniecznie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne! Jagody w orientalnej odsłonie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aaaa jaki genialny pomysł!! Strasznie mi się spodobał. :D Na pewno spróbuję, bo uwielbiam sajgonki w wersji tradycyjnej, więc tak tym bardziej mi zasmakują zważając na to, ze ogólnie wole jeśc na słodko. :D

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nazwa zdecydowanie przyciąga zainteresowanie. A pomysł tylko go podsyca. Podoba mi się! ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis jak przepis, ale nazwa:) MEGA:)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne!!! bardzo mi się podoba, kupuje i nazwę i to co się pod nią kryje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne :) od początku do końca - od pomysłu po wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podoba mi sie wszystko: pomysl, nazwa, swiete zdjecia... Musze, no po prostu musze je zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam makaron ryżowy a papier ryżowy mam ale nie mogłam się zdecydować co z nim zrobić, teraz już nie mam wątpliwości :-) Wspaniały pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo fajny pomysł :)
    a nazwa cuda!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ty to masz pomysły Tosiu!:))) świetnie to wyszło:)) brawo:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawe :) sajgonek nie jadłam, sajgodzianek tym bardziej :) ale czemu nie

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo oryginalnie wyglądają i mają oryginalną nazwę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam sajgonki, uwielbiam jagody... czas na sajgodzianki :) świetny przepis, gratuluję kreatywności!


    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawa jestem jak takie sajgodzianki smakują.. sądzę, że pysznie :3 Kreatywność w Waszej kuchni gości każdego dnia :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyróżniłam Cę na swoim blogu. Zapraszam do zabawy. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. idealnie wakacyjna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  23. nazwa świetna :) a do tego pomysł prosty i jednocześnie nietypowy - strasznie mi się to podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  24. He, he ale fajne. No i ta nazwa. Hit. Absolutny!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetny blog, wyróżnienie ode mnie, szczegóły u mnie na blogu:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jejku jaki super pomysł, po weekendzie robie sajgodzianki

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetny przepis i nazwa, wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetna odmiana dla Sajgonek! Gratulacje ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...