Sezon na jagody trwa, w związku z tym pomyślałam, że obowiązkowo muszę chociaż raz zrobić pierogi z jagodami. Potem jednak zdałam sobie sprawę, że przepis na pierogi każdy zna lub może szybko znaleźć w internecie. Zaczęłam więc rozmyślać jaką inną słodką przekąskę z jagodami można by zrobić..
Jakiś czas temu pokazałam wam wiosenne sajgonki z kurczakiem i miętą . Papier ryżowy stwarza o wiele więcej możliwości, a przykładem tego jest mój wymysł : sajgodzianki!
Przepis może być ciekawą alternatywą dla polskich pierogów z jagodami. Nie wymaga zdolności kulinarnych, a jedynie małej zaradności w kuchni.
Sajgodzianki
papier ryżowy
makaron sojowy
jagody
*śmietana
*cukier puder
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, a następnie odcedzamy. Następnie przelewamy go zimną wodą i tniemy nożyczkami na mniejsze kawałki. Jagody myjemy, osuszamy i zasypujemy łyżką cukru. Do niskiej i szerokiej miski wlewamy wrzącą wodę. Umieszczamy w niej na kilka sekund płaty papieru ryżowego i przekładamy na wilgotną ścierkę.
Na środku papieru umieszczamy łyżeczkę makaronu sojowego i łyżeczkę jagód. Dalej zaginamy papier od dołu, po bokach i na koniec rolujemy ( tutaj przyklad jak składałam wiosenne sajgonki z kurczakiem).Sajgodzianki podajemy z cukrem pudrem i śmietaną.
Tosia
Świetna nazwa, świetny przepis, świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jaki fajny (i kreatywny!) pomysł :)
OdpowiedzUsuńhah no prosze jakie fajne, a nazwa wymiata ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, w życiu bym nie wpadła na coś takiego. Bardzo pomysłowe i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńInteresująca nazwa, taki mi się podobają, że spróbować muszę koniecznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne! Jagody w orientalnej odsłonie.
OdpowiedzUsuńAaaa jaki genialny pomysł!! Strasznie mi się spodobał. :D Na pewno spróbuję, bo uwielbiam sajgonki w wersji tradycyjnej, więc tak tym bardziej mi zasmakują zważając na to, ze ogólnie wole jeśc na słodko. :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Nazwa zdecydowanie przyciąga zainteresowanie. A pomysł tylko go podsyca. Podoba mi się! ;))
OdpowiedzUsuńPrzepis jak przepis, ale nazwa:) MEGA:)
OdpowiedzUsuńświetne!!! bardzo mi się podoba, kupuje i nazwę i to co się pod nią kryje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł!! :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne :) od początku do końca - od pomysłu po wykonanie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie wszystko: pomysl, nazwa, swiete zdjecia... Musze, no po prostu musze je zrobic :)
OdpowiedzUsuńgenialne!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron ryżowy a papier ryżowy mam ale nie mogłam się zdecydować co z nim zrobić, teraz już nie mam wątpliwości :-) Wspaniały pomysł :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńa nazwa cuda!
Ty to masz pomysły Tosiu!:))) świetnie to wyszło:)) brawo:)
OdpowiedzUsuńciekawe :) sajgonek nie jadłam, sajgodzianek tym bardziej :) ale czemu nie
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalnie wyglądają i mają oryginalną nazwę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sajgonki, uwielbiam jagody... czas na sajgodzianki :) świetny przepis, gratuluję kreatywności!
OdpowiedzUsuńyummymorning.blogspot.com
Ciekawa jestem jak takie sajgodzianki smakują.. sądzę, że pysznie :3 Kreatywność w Waszej kuchni gości każdego dnia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Hi hi genialne :)
OdpowiedzUsuńWyróżniłam Cę na swoim blogu. Zapraszam do zabawy. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńidealnie wakacyjna wersja :)
OdpowiedzUsuńnazwa świetna :) a do tego pomysł prosty i jednocześnie nietypowy - strasznie mi się to podoba :)
OdpowiedzUsuńHe, he ale fajne. No i ta nazwa. Hit. Absolutny!!! :-)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysl :) super!
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, wyróżnienie ode mnie, szczegóły u mnie na blogu:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJejku jaki super pomysł, po weekendzie robie sajgodzianki
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i nazwa, wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńHehe, ale fajowy pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietna odmiana dla Sajgonek! Gratulacje ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Rewelacyjny pomysł ! ;-)
OdpowiedzUsuń