sobota, 18 czerwca 2011

Słodka sobota #7: Rogaliki z marcepanem


Czyli absolutnie najprostszy i cieszący podniebienie przepis. Wystarczą 3 składniki- ciasto francuskie, marcepan w czekoladzie i jajko. Dzisiejsze gotowanie, można powiedzieć, w "warunkach polowych". Koczujemy w jednym mieszkaniu ciesząc się możliwością obejrzenia dziś wieczorem koncertu Jamiroquai. Stąd potrzeba ograniczenia składników do minimum. Trzeba też założyć, że nie będzie tak łatwo jak we własnej kuchni. Na pytanie o pędzelek do smarowania wypieków można usłyszeć tylko ironiczne "jasne, nosze zawsze dwa przy sobie". 
Moją rolę w tym przepisie można raczej nazwać "nadzorem". Pomysł mojego zdolnego chłopaka i większa część wykonania:) Polecam ten przepis, bo to najprostszy sposób na poprawienie sobie humoru w sobotę i nie tylko. 

Rogaliki z marcepanem (12 sztuk)

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (zrolowanego)
- 2 batony marcepanowe w czekoladzie (200g)
- 1 jajko

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Pokrój ciasto francuskie na pół wzdłuż, po czym górną i dolną warstwę na trójkąty równoramienne o podstawie 10cm. Poszatkuj marcepan i nałóż ok. łyżkę na ciasto, bliżej podstawy. Zwiń w rulon zaczynając od postawy i wygnij rogi, żeby przypominało rogalik. Jeżeli nadal nie rozumiesz jak to się robi, to polecam filmy na youtube pod hasłem "jak zawijać rogaliki":) (ciężko to wytłumaczyć bez zobrazowania).
Roztrzep jajko w miseczce i posmaruj równomiernie rogaliki. Piecz przez ok. 30 minut.

Śliwka

16 komentarzy:

  1. Idealne jak goście dzwonią, żeby wstawiać wodę na gaz bo już jadą z wizytą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny pomysł z tym marcepanem w rogaliku:))) nigdy bym na to nie wpadła, a ciasto francuskie ubóstwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką rogalików! Z marcepanem nie próbowałam ale na pewno to się zmieni po tym przepisie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. minimum pracy - maksimum przyjemności! lepiej być nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziewczyny jestem pod wrażeniem waszych talentów!!! blog jest cudowny a wasze pomysły inspirujące! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. cholernie skomplikowany przepis kurde jak ty to wymyślilas - szacuneczek

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo..rogaliki z marcepanem.. Mam do nich duuuży sentyment, wszak to był mój pierwszy eksperyment z ciastem francuskim.. Pyszna są!

    OdpowiedzUsuń
  8. Orange Warsaw Festival? Zazdroszczę, nawet jeśli ofiarą są niekoniecznie perfekcyjnie pomalowane rogaliki z marcepanem. I tak porywam kilka! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham takie słodycze!
    i marcepan xd w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rogaliki z ciasta francuskiego, chociaż wolałabym, żeby były z czekoladą ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. dziewczyny, uwielbiam takie na śniadanie, ale z marcepanem koniecznie muszę spróbować! (no chyba, że podrzucicie mi choć jeden?)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, tez ostatnio robilam sobie slodkosc z ciasta francuskiego - buleczke, kiedys jak jadlam takie rogaliki zstanawialm sie jak sie je zawija, by wychodzily takie ladne, nie wiedzialam, ze to takie proste;]

    OdpowiedzUsuń
  13. MHmh.. jednym słowem czysta rozpusta.. za takim rogalikiem warto czekać ;-) Mam nadzieję, że ktoś mi upiecze ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Z marcepanem..Cudowne!!!:)Pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  15. stwierdziłam, że zamiast och-ach, jak pięknie wygląda i na pewno jest pyszne - lepiej, jak dostaniecie komentarz, że ktoś coś zrobił i że wyszło albo że się zainspirował. Ja dzisiaj na bazie powyższego przepisu zrobiłam rogaliki i ciastka z Merci. I bardzo smaczne wyszły :)
    Meg N.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...