Czyli absolutnie najprostszy i cieszący podniebienie przepis. Wystarczą 3 składniki- ciasto francuskie, marcepan w czekoladzie i jajko. Dzisiejsze gotowanie, można powiedzieć, w "warunkach polowych". Koczujemy w jednym mieszkaniu ciesząc się możliwością obejrzenia dziś wieczorem koncertu Jamiroquai. Stąd potrzeba ograniczenia składników do minimum. Trzeba też założyć, że nie będzie tak łatwo jak we własnej kuchni. Na pytanie o pędzelek do smarowania wypieków można usłyszeć tylko ironiczne "jasne, nosze zawsze dwa przy sobie".
Moją rolę w tym przepisie można raczej nazwać "nadzorem". Pomysł mojego zdolnego chłopaka i większa część wykonania:) Polecam ten przepis, bo to najprostszy sposób na poprawienie sobie humoru w sobotę i nie tylko.
Rogaliki z marcepanem (12 sztuk)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (zrolowanego)
- 2 batony marcepanowe w czekoladzie (200g)
- 1 jajko
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Pokrój ciasto francuskie na pół wzdłuż, po czym górną i dolną warstwę na trójkąty równoramienne o podstawie 10cm. Poszatkuj marcepan i nałóż ok. łyżkę na ciasto, bliżej podstawy. Zwiń w rulon zaczynając od postawy i wygnij rogi, żeby przypominało rogalik. Jeżeli nadal nie rozumiesz jak to się robi, to polecam filmy na youtube pod hasłem "jak zawijać rogaliki":) (ciężko to wytłumaczyć bez zobrazowania).
Roztrzep jajko w miseczce i posmaruj równomiernie rogaliki. Piecz przez ok. 30 minut.
Śliwka
Idealne jak goście dzwonią, żeby wstawiać wodę na gaz bo już jadą z wizytą :)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł z tym marcepanem w rogaliku:))) nigdy bym na to nie wpadła, a ciasto francuskie ubóstwiam:)
OdpowiedzUsuńJestem fanką rogalików! Z marcepanem nie próbowałam ale na pewno to się zmieni po tym przepisie ;)
OdpowiedzUsuńminimum pracy - maksimum przyjemności! lepiej być nie może :)
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ując.
OdpowiedzUsuńIdealne <3
dziewczyny jestem pod wrażeniem waszych talentów!!! blog jest cudowny a wasze pomysły inspirujące! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcholernie skomplikowany przepis kurde jak ty to wymyślilas - szacuneczek
OdpowiedzUsuńOoo..rogaliki z marcepanem.. Mam do nich duuuży sentyment, wszak to był mój pierwszy eksperyment z ciastem francuskim.. Pyszna są!
OdpowiedzUsuńOrange Warsaw Festival? Zazdroszczę, nawet jeśli ofiarą są niekoniecznie perfekcyjnie pomalowane rogaliki z marcepanem. I tak porywam kilka! :D
OdpowiedzUsuńkocham takie słodycze!
OdpowiedzUsuńi marcepan xd w każdej postaci.
dziewczyny, uwielbiam takie na śniadanie, ale z marcepanem koniecznie muszę spróbować! (no chyba, że podrzucicie mi choć jeden?)
OdpowiedzUsuńSuper, tez ostatnio robilam sobie slodkosc z ciasta francuskiego - buleczke, kiedys jak jadlam takie rogaliki zstanawialm sie jak sie je zawija, by wychodzily takie ladne, nie wiedzialam, ze to takie proste;]
OdpowiedzUsuńMHmh.. jednym słowem czysta rozpusta.. za takim rogalikiem warto czekać ;-) Mam nadzieję, że ktoś mi upiecze ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Z marcepanem..Cudowne!!!:)Pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuństwierdziłam, że zamiast och-ach, jak pięknie wygląda i na pewno jest pyszne - lepiej, jak dostaniecie komentarz, że ktoś coś zrobił i że wyszło albo że się zainspirował. Ja dzisiaj na bazie powyższego przepisu zrobiłam rogaliki i ciastka z Merci. I bardzo smaczne wyszły :)
OdpowiedzUsuńMeg N.