czwartek, 19 maja 2011

I Ty bądź eko!



Wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu i przerzucenie się na żywność ekologiczną, bo gdzie się nie obrócimy atakuje nas zieleń! W naszych potrawach staramy się używać naturalnych składników i głęboko wspieramy ideę prawdziwego, zdrowego i przede wszystkim naturalnego jedzenia. Dlatego właśnie popieramy całym sercem akcję organizowaną co roku przez naszych znajomych, studentów SGH EkoStudent. Specjalnie na tę okazję przygotowałyśmy 2 dania- coś na słono i coś na słodko. 
Głównym składnikiem pierwszego dania jest quinoa, czyli ziarno komosy ryżowej. Jest znana ze swoich niezwykłych wartości odżywczych- bogactwa aminokwasów i niezbędnych białek. Do kupienia w sklepach z ekologiczną żywnością.  Na deser polecamy ciasteczka wykonane między innymi z mąki orkiszowej. Ziarna pszenicy orkisz zawierają duże ilości białka, witamin, błonnika, a jego właściwości zwiększają odporność i usuwają toksyny. Orzechy laskowe- źródło witaminy E, poprawiają jakość krwi i są zalecane przy intensywnej pracy umysłowej np.podczas zbliżającej się sesji:) Dlatego ciasteczka z dodatkiem orkiszu i orzechów to świetna i zdrowa, słodka przekąska.
Z programem Ekostudent możecie się też zapoznać na Facebooku

Quinoa ze szparagami i młodym groszkiem
-1 filiżanka quinoa
-2 filiżanki bulionu drobiowego
-3 duże zielone szparagi
-1/2 białej cebuli
-2 garście młodego groszku
-1 ząbek czosnku
-skórka z 1 limonki + sok z połowy limonki
-2 łyżki sosu sojowego
-1 łyżka cukru
- sól
- 1 łyżka masła

Odkrój główki szparagów i pokrój na małe kawałki. Resztę obierz ze skórki i też pokrój na podobnej wielkości kawałki (obierając możesz zostawić część skórki do dekoracji). Cebulę dokładnie posiekaj. Odkrój końcówki groszku. 
Szparagi i cebulę podsmaż przez 5 minut na maśle. Wsyp quinoa do rondelka i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut aż quinoa wchłonie cały bulion. Po 10 minutach gotowania dodaj szparagi i cebulę. Mieszaj co jakiś czas. Po 15 minutach gotowania dodaj groszek. Przypraw resztą składników. 

Śliwka


Orkiszowo-pszenne ciasteczka z płatkami owsianymi i orzechami
 200 g mąki orkiszowej (lub ziarna orkiszu)
135 g ekologicznej mąki pszennej
250 g płatków owsianych
200 g ekologicznego masła Osełka
jajko z produkcji ekologicznej z oznaczeniem na skorupce "0"
200 g brązowego cukru
200 g orzechów laskowych
łyżeczka proszku do pieczenia

Ziarna orkiszu mielimy (np. w thermomixie) na mąkę lub kupujemy gotową w sklepie ze zdrową żywnością. Masło o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajko i dalej ubijamy na puszystą masę. Orzechy siekamy na dość duże kawałki i prażymy kilka minut na suchej patelni. Do masy dodajemy suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i prażone orzechy. Całość dokładnie mieszamy, tak aby z ciasta móc lepić kulki. Kule wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczamy łyżką i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut.

Tosia

8 komentarzy:

  1. Ciekawy projekt. I wasz kulinarny udział też!

    OdpowiedzUsuń
  2. super te ciasteczka! uwielbiam takie razowo-owsiane słodkości :D
    projekt godny pochwały, już pędzę na fb :)
    miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  3. Popieram! I zachwycam się daniem i ciasteczkami!
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawo! A ciasteczka kiedyś odgapię, dla zdrowotności ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny projekt i swietna idea, a w ciasteczkach jestem zakochana!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie i do tego zdrowo, cudownie!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...