środa, 27 kwietnia 2011

Szaszłyki z łososia

Czas przerwać świąteczne obżarstwo i zjeść coś lżejszego. Ryba to niedoceniony, wszechstronny składnik z którego można zrobić wiele pysznych dań. Bardzo lubię szaszłyki z łososia, tym bardziej, że dodatki do nich można za każdym razem zmieniać. Za pierwszym razem zrobiłam je z cebulą i cukinią w marynacie z imbirem, chilli, balsamico i miodem, ale już w głowie mam pomysły na kolejne połączenia smaków!

Szaszłyki z łososia
350 g filetów z łososia
cukinia
cebula
Marynata:
2 ząbki posiekanego czosnku
łyżka posiekanej papryczki chilli
łyżka startego imbiru
łyżka sosu balsamico
2 łyżki miodu
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli, świeżo mielony pieprz

Składniki marynaty łączymy. Umytego i odciętego od skóry łososia kroimy w kostkę i marynujemy przynajmniej 30 minut w przygotowanym sosie. W tym czasie moczymy w wodzie patyczki do szaszłyków, aby nie paliły się podczas pieczenia. Cebulę kroimy w cząstki, a cukinię na grube plastry. Kawałki łososia, cebuli i cukinii nadziewamy na przemian na patyczki. Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.

Tosia

5 komentarzy:

  1. Wyglądaja świetnie...a jak ktos ubóstwia i cukinię i łososia no to...tylko do roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z łososia? zdecydowanie muszę to spróbować..wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oblane aromatyczną oliwą muszą być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szaszłyki szykowne! Trzymam kciuki za nowe pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic tylko palce lizać, kiedy patrzy się na takie przysmaki ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...