Macie dzisiaj niezwykłą okazję zobaczyć mój pierwszy pasztet! Jakoś nigdy wcześniej nie mogłam się zmobilizować do upieczenia pasztetu. Natomiast od dawna wiedziałam, że jeśli już się zabiorę do jego wykonania, to za inspirację posłuży mi przepis na pasztet z suszonymi pomidorami Olgi Smile. Jestem z niego bardzo zadowolona, dlatego myślę, że to początek mojej przygody i zostanę paszteciarą!:)
Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami
1 kg udźca indyczego
20 suszonych pomidorów
kilka kaparów
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
pół kostki masła (100 g)
łyżka suszonej bazylii
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki pieprz cayenne
Mięso oczyszczamy z błon i gotujemy aż będzie miękkie. Wystudzone mięso miksujemy za pomocą miksera dodając jajka, roztopione masło i przyprawy. Dalej dodajemy posiekane drobno suszone pomidory, kapary oraz bułkę tartą i mieszamy. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy 90 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.- Tosia
Wszystkim czytelnikom burczymiwbrzuchu życzymy
radosnych i smacznych świąt wielkanocnych!
Tosia i Śliwka
Tosio i śliwko, piękne pasztet!:) Życzę Wam zdrowych, radosnych i słodziutkich świąt:)
OdpowiedzUsuńrobiłam taki z kurczaka :) pyyyyszny był!
OdpowiedzUsuńsmakowity pasztet ;]
OdpowiedzUsuńcudownych, ciepłych i rodzinnych Świąt!
Witajcie,
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mój pasztet poszedł na pierwszy ogień i nie zniechęcił Was do dalszych paszteciarskich eksperymentów! Wyszedł pięknie i smakowicie!
Świątecznie pozdrawiam
Olga Smile
dodatek pomidorków jest tu czymś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy i w dodatku pierwsza klasa :) Pyszności i radości poświątecznych! :)
OdpowiedzUsuńA do tego dodałabym sos czosnkowy dla podkreślenia smaku ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl