Jak zachwycić gości prostym daniem? To pytanie zapewne zadaliście sobie nie jeden raz. Czasem największy urok w prostocie, ale jak tu podać np. smaczny makaron gościom, aby nie pomyśleli, że to jedyne danie, które potrafimy ugotować? Zmienić jego formę! Przed wami tort makaronowy z pomidorowo-mięsnym sosem, z warzywami i beszamelem.
Makaron:
200 g makaronu spaghetti
3 łyżki masła
2 jajka
20 g tartego parmezanu
Sos:
500 g mięsa mielonego
cebula czosnkowa (biała)
papryczka chilli obrana ze skórki
papryczka peperoni
2 małe pieczarki
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka suszonego rozmarynu
łyżeczka suszonej bazylii
listki świeżej bazylii
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
+ 1/3 cukinii
Beszamel:
2,5 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka cukru
sól, pieprz
Przygotowania:
1.Makaron: Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy, wrzucamy do gorącego garnka, dodajemy masło i mieszamy aby się rozpuściło. Dodajemy roztrzepane jajka i tarty parmezan - mieszamy. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy i zostawiamy brzeg (ok.2 cm)2.Sos: Miałam pod ręką papryczkę chilli obraną ze skórki. W przypadku kiedy chcemy dodać papryczkę ze skórką, należy zmniejszyć jej ilość. Pokrojoną papryczkę peperoni i chilli podsmażamy niecałą minutę na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone pieczarki w plastry, poszatkowaną cebulę oraz dużo mielonego pieprzu. Gdy warzywa się lekko przyrumienią dodajemy mięso mielone - smażymy do momentu aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki, jeśli są to pomidory w całości to zgniatamy je delikatnie widelcem by puściły sok. W tym momencie dodajemy także koncentrat pomidorowy, ponieważ zależy nam na tym aby sos był bardzo gęsty. Sos przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, cukrem, rozmarynem i drobno posiekanym czosnkiem. Sos gotujemy na małym ogniu aż się "zredukuje", trwa to ok.15 minut.
Cukinie kroimy na plastry i smażymy na patelni do lekkiego zarumienienia.
3.Beszamel: Uwielbiam robić beszamel! Gdy byłam młodsza bałam się go robić i uważałam, że to trudny sos. Jednak pracując w kuchni i robiąc kilka dzbanków dziennie zrozumiałam, że jest to bardzo proste. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając, gdy sos zacznie powoli robić się gęsty należy go przyprawić i dalej mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Robimy tort:
1. Wgłębienie makaronu wykładamy plastrami cukinii.
2. Plastry cukinii przykrywamy sosem.
3. Beszamelem zakrywamy sos i pieczemy tort w 190 stopniach ok. 30 minut.
Mnie zachwycił! Pysznie.
OdpowiedzUsuńTo coś pomiędzy lasagne i spaghetii, jak dla mnie. Oba dania uwielbiam. Wasz tort już też!
OdpowiedzUsuńPyszne :) takie połączenie spaghetti z lazanią! Mojego Połówka na pewno by zachwycił :)
OdpowiedzUsuńZachwycający mimo swej prostoty :) Mnie przekonał. Zrobimy :) I to szybko :)
OdpowiedzUsuńmoja mama robiła kiedyś podobny i jakoś mnie nie zachwycił, ale może pora na powtórkę? :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł na lunch do pracy:-) w przyszłym tygodniu w moim menu.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis,chyba przygotuję to jutro dla Michała ;p Stachowska.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńi znowu się udało. nawet wyszło tak jak na zdjęciu. :)
OdpowiedzUsuńGucio
zrobiłam na prezent z okazji Dnia Ojca i bardzo mi się ten pomysł podoba, tort zrobił bardzo dobre wrażenie i wszystkim smakował
OdpowiedzUsuńprzy następnej okazji muszę jedynie zwiększyć ilość makaronu, ponieważ mam dość dużą tortownicę i wyszło płasko bardzo ale trzymało się elegancko
dzisiaj wypróbuję Wasz tort :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Polecam wersję z nowszego przepisu : http://wbrzuchu.blogspot.com/2012/04/tort-makaronowy-ratatuj.html
Usuń