piątek, 21 stycznia 2011

Ciastka francuskie z jabłkami


Lubię takie dni, gdy mogę pozwolić sobie na długie, leniwe śniadanie. I chociaż nigdy nie wychodzę z domu bez posiłku, zwykle jem coś na szybko i nie sprawia mi to wielkiej przyjemności. Dzisiaj było inaczej. Zaczęłam od upieczenia ciastek z jabłkami, do tego tylko kawa, gazeta i można zastanowić się co zrobić z tym idealnie rozpoczętym dniem. 

Ciastka francuskie z jabłkami [12 sztuk]
- 4 jabłka (najlepiej kwaśne)
- pół szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połówki cytryny
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz jabłka ze skórki, pokrój na średniej wielkości kawałki i wrzuć na patelnię. Dodaj wodę i przykryj. Poczekaj aż się rozgotują (będą mieć konsystencję musu) i dodaj miód. Przełóż do miseczki i poczekaj aż ostygną. Dodaj sok z cytryny i cynamon. Dobrze wymieszaj. Wytnij z ciasta francuskiego kwadraty ok. 7cm x 7cm i na środku umieść łyżkę musu. Sklej ze sobą przeciwległe rogi. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciastka. Posmaruj każde ciastko roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30 minut. Podawaj z kawą i gazetą:)

Śliwka

6 komentarzy:

  1. smakowite francuskie ciasteczka:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybkie ciasteczka.
    idealne na poprawę humoru. wspaniałe ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. kurczę, u mnie zniknęłyby od razu, ale warto byłoby je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To było królewskie śniadanie. Oby jak najczęściej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka wyglądają pysznie ...

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...