wtorek, 18 stycznia 2011

Pancakes z suszonymi jagodami


Tęsknię już za wiosną, dlatego postanowiłam przygotować amerykańskie placuszki- pancakes, które przypominają mi pikniki. Pancakes są wspaniałe w smaku, można je jeść na wiele sposobów - zwykłe, z owocami, czy różnymi sosami. Miałam odłożoną paczkę suszonych jagód na czarną godzinę, więc środek zimy to idealny moment aby je wykorzystać. Postanowiłam więc poeksperymentować i zrobić z nimi placuszki. Najbardziej popularnym dodatkiem do nich jest syrop klonowy, ale równie smaczne są z syropem z czarnego bzu lub z miodem. Podczas ich smażenia burczało mi w brzuchu, dlatego zdjęcie zrobiłam "na szybko" i postanowiłam się z wami podzielić także zdjęciem ich wersji bez jagód, jakie przygotowywałam na wiosenne i letnie pikniki.

Pancakes z suszonymi jagodami
1,5 szklanki mąki
350 ml mleka
2 jajka
1/3 rozpuszczonej kostki masła
3 łyżki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g suszonych jagód
szczypta soli

Suszone jagody odłożyć, resztę składników należy solidnie wymieszać lub zmiksować. Dopiero wtedy należy dodać jagody i jeszcze raz wymieszać. W cieście znajduje się rozpuszczone masło, dlatego pancakes smażymy na suchej patelni- nie powinny się przypalać. Gotowe!




Tosia

3 komentarze:

  1. Robiłam już kiedyś takie z suszonymi jagodami :) Ale nie na mleku tylko na maślance. Uwielbiam placuszki, te też wyglądają przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie pyszności na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...